[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2022, Cilt 27, Sayı 4, Sayfa(lar) 287-290
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Levotiroksin Zehirlenmesi Olan Çocukların Klinik Özellikleri
Deniz ÖKDEMİR1, Atilla ÇAYIR2, Fatih GÜRBÜZ3, Erdal KURNAZ2, Hüseyin DEMİRBİLEK4, Ayşe Sena DÖNMEZ2
1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı, Elazığ, Türkiye
2Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Endokrinoloji Kliniği, Erzurum, Türkiye
3Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı, Adana, Türkiye
4Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Levotiroksin, Zehirlenme, Çocuk, Levothyroxine, Poisoning, Children
Özet
Amaç: Bu çalışma ile çocuk levotiroksin zehirlenme olgularının klinik özellikleri ve izlem bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında Mayıs 2013-Aralık 2018 tarihleri arasında ülkemizde farklı illerde bulunan dört çocuk endokrinoloji kliniğinde levotiroksin zehirlenmesi nedeni ile değerlenmiş olgular geriye dönük olarak hastane kayıtlarından tarandı. Olguların demografik özellikleri, başvuru şikâyetleri, vital bulguları, levotiroksin zehirlenme dozu, laboratuvar bulguları, uygulanan tedaviler, izlemde tiroid fonksiyon testleri ve gözlenen komplikasyonlar değerlendirildi.

Bulgular: Ortanca yaşı 5,4 yıl (1,5-17,0) olan 7’si kız 12 hasta verisi analiz edildi. Olguların 5’i (%42) adolesan yaş grubundaydı ve 4’ü (%33) intihar girişimi amacı biri kilo verme amacı ile levotiroksin kullanmıştı. Ortalama zehirlenme dozunun 3,1±2,0 mg (0,3-6,0) levotiroksin olduğu gözlendi. Altı hastada başvuru sırasında klinik bir bulgu yoktu. Gözlenen başlıca belirtiler huzursuzluk, çarpıntı, terleme, kusma, letarji, nöbet, konuşma ve yürümede bozukluktu. Hastaların tümüne mide lavajı yapıldıktan sonra aktif kömür verilmişti. Bazı olgulara ek olarak steroid, propranolol veya kolestiramin tedavileri uygulanmıştı. Hastaların hiçbirinde plazmaferez ve hemodiyaliz gereksinimi olmamıştı. Hastalar tiroid hormon sonuçları normale dönünceye kadar ortanca 7 gün (3-30) izlenmişti. İki hastada spontan düzelen kısa süreli supraventriküler taşikardi bir hastada ise hidrasyon sonrası düzelen akut böbrek yetmezliği tespit edilmişti.

Sonuç: Çocuklarda levotiroksin zehirlenmelerinin büyük bir kısmının tedavisiz veya yalnızca destek ve semptomatik tedavi uygulanması klinik iyileşme için yeterli olmakla beraber ciddi komplikasyon riski açısından her hasta için özgün tedavi ve izlem planlanmalıdır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Hipotiroidi tiroid hormon eksikliğinin olduğu yaygın bir endokrin hastalıktır. Yeterli iyot alımının olduğu bölgelerde en sık hipotiroidi nedeni otoimmün tiroid hastalığıdır. Bununla birlikte çocukluk yaş grubunda konjental hipotiroidi nedeni ile tedavi alan önemli sayıda çocuk olmaktadır. Hipotiroidi tedavisinde amaç metabolizma dengesizliğin düzeltilmesi ve klinik bulguların geri döndürülmesidir. Bu amaçla tedavide tiroid hormonu olarak levotiroksin (LT4) replasmanı yapılmaktadır 1.

    Levotiroksin zehirlenme olgularının büyük çoğunluğunun çocuklarda olduğu bildirilmiştir 2. Zehirlenme küçük çocuklarda bilinçsizce ilacın alımı veya adolesanlarda intihar girişimi amacı ile olmaktadır. Bu zehirlenme olguları nadiren ciddi sonuçlar ile ilişkilidir. Bununla birlikte ciddi komplikasyonu olan olgular bildirilmiştir. Bununla birlikte konu ile ilgili yazıların önemli bir kısmı tek olgu sunumları veya az sayılı olgu serileri şeklindedir. Literatürde ondan fazla olgu içeren yedi tane çocuk LT4 zehirlenme serisi bildirilmiştir 2-8.

    Bu çalışma ile çocuk LT4 zehirlenme olgularının klinik özellikleri ve izlem bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Çalışma kapsamında Mayıs 2013-Aralık 2018 tarihleri arasında ülkemizde farklı illerde bulunan dört çocuk endokrinoloji kliniğinde LT4 zehirlenmesi nedeni ile değerlenmiş olgular geriye dönük olarak hastane kayıtlarından tarandı. Olguların demografik özellikleri, başvuru şikâyetleri, vital bulguları, LT4 zehirlenme dozu, laboratuvar bulguları, uygulanan tedaviler, izlemde tiroid fonksiyon testleri ve gözlenen komplikasyonlar değerlendirildi. Çalışma protokolü Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylamıştır.

    İstatistiksel Yöntem
    Nicel değişkenlerin normal dağılım uygunluğuna Kol-mogorow-Simirnov testi ile değerlendirildi. Elde edilen sayısal veriler dağılım özelliklerine göre ortalama ± standart sapma veya ortanca (minimum - maksimum), sıklık verileri ise % ile ifade edildi. Tüm analizler IBM IBM SPSS statistics 22 programı kullanılarak yapıldı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Çalışmaya katılan merkezlerden LT4 zehirlenmesi nedeni ile değerlendirilmiş 7’si kız 12 hasta verisi analiz edildi. Olguların ortanca yaşı 5,4 yıl (1,5-17,0) idi. Olguların 5’i (%42) adolesan yaş grubundaydı ve 4’ü (%33) intihar girişimi amacı ile LT4 kullanmıştı. Bir adolesan olgu kilo verme amacı ile LT4 kullanmıştı. Cinsiyetleri açısından incelendiğinde intihar girişiminde bulunanların 3’ü (%75) kızdı. Ortalama zehirlenme dozunun 3,1±2,0 mg (0,3-6,0) LT4 olduğu gözlendi. Altı hastada başvuru sırasında klinik bir bulgu yoktu. Diğer hastalarda görülen başlıca belirtiler huzursuzluk, çarpıntı, terleme, kusma, letarji, nöbet, konuşma ve yürümede bozukluktu. Başvuruda ortalama serbest T4 düzeyi 4,36±1,70 ng/dl, serbest T3 düzeyi 9,40±3,69 pg/dl ve ortanca TSH düzeyi 0,63 mIU/ml (0,03-2,60) olduğu saptandı. Hastaların tümüne mide lavajı yapıldıktan sonra aktif kömür verilmişti. Bazı olgulara ek olarak steroid, propranolol veya kolestiramin tedavileri uygulanmıştı. Hastaların hiçbirinde plazmaferez ve hemodiyaliz gereksinimi olmamıştı. Olguların demografik, klinik ve tedavi özellikleri tablo 1 ve 2’de özetlenmiştir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Olguların demografik ve klinik özellikleri.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Olgulara uygulanan tedaviler.

    Hastalar tiroid hormon sonuçları normale dönünceye kadar ortanca 7 gün (3-30) izlenmişti. Olguların izlemde tiroid test sonuçları tablo 3’de gösterilmiştir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 3: Hastaların tiroid fonksiyonlarının izlemi.

    Ciddi komplikasyon açısından irdelendiğinde iki hastada spontan düzelen kısa süreli supraventriküler taşikardi bir hastada ise hidrasyon sonrası düzelen akut böbrek yetmezliği tespit edilmişti. İzlemde mortalite görülmedi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Bu makale ile ülkemizden 12 çocuk LT4 zehirlenme olgusunun klinik özellikleri sunulmuştur. LT4 zehirlenmelerinde klinik genellikle iyi seyirlidir. Ancak santral sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem başta olmak üzere hayatı tehdit edici komplikasyonlara sebep olabileceği de unutulmamalıdır 9,10.

    Çocuklarda LT4 zehirlenmeleri kazara alım, kötü amaçlı kullanım ve intihar girişimi amacı ile olmak üzere üç grupta değerlendirilebilir. Küçük çocuklarda tek zehirlenme sebebi kaza ile alım iken adolesan yaş grubunda intihar girişimi en sık sebep olarak bildirilmektedir. Nygaard ve ark.’nın 2 Danimarka zehirlenme veri tabanı inceleme sonuçlarına göre 122’si çocuk 181 zehirlenme olgusunu bildirdikleri çalışma bu konudaki en yapılmış büyük hasta sayılı çalışmadır. Bu çalışmada 9/13 (%69) adolesan intihar girişimi amacı ile LT4 kullanmış olduğu bildirilmiştir. Ülkemizden Ergül ve ark. 3 bildirdiği 14 olgunun olduğu çocuk serisinde adolesan yaş grubundaki 6 çocuğun tümünde zehirlenme nedeni intihar girişimi olarak bildirilmiştir. Bizim hasta serimizde de biri hariç tüm adolesanların intihar girişimi LT4 zehirlenme sebebi olarak gözlendi.

    Tiroid hormonu hem hipotalmusta santral etki hem de periferik etkileri ile bazal metabolik hızı artırmaktadır.

    Tirotoksikoz yetersiz kilo alımı ve/veya kilo kaybı ile ilişkilidir 11. Bu neden ile LT4 kilo verme amacı ile suiistimal edilen ilaçlar arasında bildirilmektedir 12. Bizim hasta serimizde de bir adolesan olgu kilo vermek amacı ile çok yüksek doz LT4 kullanımı ilişkili zehirlenme nedeni ile değerlendirilmişti. Literatürde bir erişkinde kilo verme amacı ile bilinçli yüksek doz LT4 kullanımı ilişkili ölüm bildirilmiştir 9. Bu neden ile özellikle obezitesi olan adolesanların ilaç suiistimalleri açısından bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

    LT4 alımı sonrası ilacın emilimi ve metabolize olması kişisel değişkenlik gösterebileceğinden, kazayla LT4 almış çocuk hastaların ilk değerlendirmelerinde klinik bulguların olmaması yanıltıcı olabilir. Zehirlenme olgularının az bir kısmı başvuru anında belirti gösterirken bu oran izlemde artmaktadır 2. Belirtiler 6-11 güne kadar gecikebilmektedir ve plazma tiroid hormon düzeyleri ile bir korelasyon göstermeyebilir 7,13. Klinik belirtiler büyük ölçüde dokudaki T3 düzeyi ile ilişkili olduğundan gecikmiş belirtiler zamanla olan T4 T3 dönüşümü sonucu ortaya çıkıyor olabilir. Bu neden ile tüm zehirlenme olguları geç başlangıçlı belirti ve bulgular açısından izlenmelidir. Bununa birlikte bildirilmiş geç belirtilerin hiç biri ciddi değildir 2. Bizim hastalarımızda da başvuruda önemli bir kısmının belirti göstermediği ve izlemde ciddi belirti ve bulgusu olan hastanın olmadığı gözlendi.

    LT4 zehirlenmesine özgü bir tedavi yaklaşımı tanımlanmamıştır. Oral yol ile alınan ilaçlar sonucu meydana gelen zehirlenmeler için geçerli olan öneriler LT4 zehirlenmesi için temel yaklaşım olmaktadır 14. Çocukluk çağı zehirlenmelerinde antiemetik kullanımının yeri yoktur. Rutin mide lavajı yapılması doğru değildir. İlaç alımı sonrası ilk birkaç saatte yapılması önerilmektedir. Aktif kömür, propranolol, deksametazon, kolestiramin ve propiltiourasil (T4 >T3 dönüşümü inhibe edebilir.) ciddi LT4 zehirlenmelerinde diğer kullanılabilecek ilaçlardır. Çok nadiren levotiroksin zehirlenmelerinde plazmaferez ve hemodiyaliz uygulanması gerekebilmektedir 15.

    Bu makalenin ülkemizden çocuklarda bildirilmiş ikinci LT4 zehirlenme serisi olması gibi güçlü bir yönü olmasına karşın önemli kısıtlılıklarımızın olduğunu vurgulamamız gerekir. Çalışmanın geriye dönük ve birden fazla merkez verilerini kapsamış olması, LT4 zehirlenmeleri için genel kabul gören bir tedavi yaklaşımının olmaması, görece az olgu sayısı verilerimizin yorumlanmasını ve genel sonuçlara ulaşılmasını güçleştirmektedir.

    Sonuç olarak LT4 zehirlenmelerinin büyük bir kısmının tedavisiz veya yalnızca destek ve semptomatik tedavi uygulanması klinik iyileşme için yeterli olmakla beraber ciddi komplikasyon riski açısından her hasta için özgün tedavi ve izlem planlanması gerektiği unutulmamalıdır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Rodriguez L, Dinauer C, Francis G. Treatment of hypothyroidism in infants, children and adolescents. Trends Endocrinol Metab 2022; 33: 522-32.

    2) Nygaard B, Saedder EA, Dalhoff K, Wikkelsoe M, Jurgens G. Levothyroxine Poisoning - Symptoms and Clinical Outcome. Basic Clin Pharmacol Toxicol 2015; 117: 280-5.

    3) Ergul AB, Altuner Torun Y, Serbetci MC, Ozcan A, Bas VN. Clinical Toxicity of Acute Overdoses With L-Thyroxin in Children. Pediatr Emerg Care 2019; 35: 787-90.

    4) Willgerodt H, Keller E, Sorger D, Hoepffner W. Acute ingestion of thyroxine and triiodothyronine in young children. Eur J Pediatr 2003; 162: 639-41.

    5) Tunget CL, Clark RF, Turchen SG, Manoguerra AS. Raising the decontamination level for thyroid hormone ingestions. Am J Emerg Med 1995; 13: 9-13.

    6) Lewander WJ, Lacouture PG, Silva JE, Lovejoy FH. Acute thyroxine ingestion in pediatric patients. Pediatrics 1989; 84: 262-5.

    7) Golightly LK, Smolinske SC, Kulig KW et al. Clinical effects of accidental levothyroxine ingestion in children. Am J Dis Child 1987; 141: 1025-7.

    8) Litovitz TL, White JD. Levothyroxine ingestions in children: an analysis of 78 cases. Am J Emerg Med 1985; 3: 297-300.

    9) Hartung B, Schott M, Daldrup T, Ritz-Timme S. Lethal thyroid storm after uncontrolled intake of liothyronine in order to lose weight. Int J Legal Med 2010; 124: 637-40.

    10) Tsutaoka BT, Kim S, Santucci S. Seizure in a child after an acute ingestion of levothyroxine. Pediatr Emerg Care 2005; 21: 857-9.

    11) Esen I, Bayramoglu E, Yildiz M et al. Management of Thyrotoxicosis in Children and Adolescents: A Turkish Multi-center Experience. J Clin Res Pediatr Endocrinol 2019; 11: 164-72.

    12) Yen M, Ewald MB. Toxicity of weight loss agents. J Med Toxicol 2012; 8: 145-52.

    13) Shilo L, Kovatz S, Hadari R, Weiss E, Nabriski D, Shenkman L. Massive thyroid hormone overdose: kinetics, clinical manifestations and management. Isr Med Assoc J 2002; 4: 298-9.

    14) Riordan M, Rylance G, Berry K. Poisoning in children 1: general management. Arch Dis Child 2002; 87: 392-6.

    15) Medeiros-Neto G. Thyroxine Poisoning. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, Chrousos G, de Herder WW, Dhatariya K, et al., editors. Endotext. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc. Copyright © 2000-2022, MDText.com, Inc.; 2000.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]