[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2023, Cilt 28, Sayı 2, Sayfa(lar) 156-159
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Santral Erken Puberte Tanılı Bir Çocukta Löprolid Asetat İlişkili Hipersensitivite Reaksiyonu: Olgu Sunumu
Seher TEKELİ, Seda ŞİRİN KÖSE, Serap ÖZMEN
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniği, Ankara, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Gonadotropin Salgılayan Hormon Agonisti, İlaç İlişkili Hipersensitivite Reaksiyonu, Löprolid Asetat, Santral Puberte Prekoks, Gonadotropin-Releasing Hormone Agonist, Drug Hypersensitivity Reaction, Leuprolide Acetate, Central Precocious Puberty
Özet
Gonadotropin salgılayan hormon (GnRH) agonisti olan löprolid asetat, santral erken puberte tedavisinde kullanılmaktadır. Lokal reaksiyonların yanı sıra, GnRH analoğu tedavisi sırasında sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonları da literatürde bildirilmiştir. Yazıda santral puberte prekoks nedeni ile löprolid asetat tedavisi almaktayken tedavinin 7. ve 8. dozundan sonra anjioödem gelişen olgu sunulmaktadır. Klinisyenler GnRH analog tedavisi ile ortaya çıkan alerjik reaksiyonların farkında olmalı ve enjeksiyonlar hastane ortamında gerekli önlemler alınarak yapılmalıdır.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    GnRH analogları çocukluk çağında genellikle santral erken puberte tedavisinde kullanılmaktadır 1,2. GnRH analog tedavisi hipotalamo-hipofizer-gonadal aksı inhibe ederek ergenliğin ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Tedavinin amacı erişkin boyunun kısa kalmasını önlemek ve uygunsuz olan pubertal gelişim nedeni ile gelişebilecek psikososyal bozuklukları engellemektir 3. Goserelin, buserelin, löprolid, triptorelin ve histrelin santral erken puberte tedavisi için kullanılan depo GnRH analog preparatlarıdır. Löprolid asetat ve triptorelin asetat en yaygın kullanılan GnRH analog tedavilerinden olup dört haftalık enjeksiyonlar halinde uygulanmaktadır 1.

    Löprolid asetat tedavisi ile çeşitli istenmeyen kutanöz reaksiyonlar bildirilmiştir. Enjeksiyon bölgesinde şişlik ve kızarıklık gibi lokal reaksiyonlar daha sık olmakla birlikte, steril abse ve enjeksiyon yerinde granülom da görülebilmektedir 4,5. Mikozis fungoides benzeri döküntü, fiks ilaç erüpsiyonu ve jeneralize papüler erüpsiyon ise tedavi sonrası bildirilen yaygın kutanöz reaksiyonlardandır 6-8. Daha nadir olarak serum hastalığı ve anafilaksi gibi ciddi sistemik reaksiyonlar da bildirilmiştir 9-12. Son yıllarda santral erken puberte sıklığı ve GnRH analoglarının kullanımının artması, tedavinin olası yan etkilerinin uygun bir şekilde yönetimini gerektirmektedir.

    Bu yazıda Löprolid asetat tedavisi sırasında hipersensitivite reaksiyonu gelişen bir olgu sunularak literatür gözden geçirilmiştir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Olgu Sunusu
    Yedi yaşında kız hastaya santral puberte prekoks tanısı ile endokrinoloji bölümü tarafından GnRH analoğu Löprolid asetat’ın ayda bir intramusküler olarak başlandığı ve uygulanan 6 dozda herhangi bir sorun yaşanmadığı öğrenildi. Tedavinin 7. ve 8. dozunda, enjeksiyondan yaklaşık 12 saat sonra sol göz kapağında şişlik geliştiği ve herhangi bir müdahale gerektirmeksizin yakınmalarının gerilediği bildirilen olgu ilaca bağlı hipersensitivite reaksiyonu ön tanısı ile enjeksiyonlarının devamı açısından polikliniğimize danışıldı.

    Öz geçmişinde ek bir hastalığı veya alerji öyküsü mevcut olmayıp soy geçmişinde ailede atopik hastalık belirtilmedi. Kliniğimize başvuru anında fizik muayenesi ve yaşamsal bulguları normal olarak değerlendirildi. Olgunun tam kan sayımında hemoglobin 13.7 g/dL, lökosit sayısı 5720/μL, eozinofil sayısı 110/mm3 ve serum total IgE düzeyi 18 IU/ml normal olarak saptandı. Pozitif kontrol (histamin) yanıtı 6 mm olan hastanın Löprolid asetat ile yapılan prick to prick epidermal deri testi, preparatın içeriğinde bulunan jelatin ve uygulama sırasında reaksiyona neden olabilecek lateks ile yapılan epidermal deri testleri negatif olarak saptandı. Ardından negatif kontrol (%0,9 NaCl) ile intradermal testte reaksiyon gözlenmemiş olup ilacın 1/1000 sulandırılmış formu ile yapılan intradermal testte 6x5 mm papül gelişti ve pozitif olarak değerlendirildi (Resim 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: Löprolid asetat ile pozitif sonuçlanan intradermal deri testi.

    Hastanın tedavisi endokrinoloji bölümü tarafından tedavide kullanılan diğer alternatif preparat olan Triptorelin asetat aylık 3,75 mg olarak değiştirildi. Triptorelin asetat ile prick to prick epidermal deri testi negatif saptanan hastaya ilk enjeksiyon kliniğimizde olası tüm alerjik ve anafilaktik reaksiyonlar için gerekli önlemler alınarak gözetim altında yapıldı ve herhangi bir reaksiyon gözlenmedi. Tedavisinin Triptorelin asetat aylık 3,75 mg olarak devamı uygun görüldü.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    GnRH analogları dünya çapında santral erken puberte için standart tedavi yöntemidir. Uygulama yolları intramüsküler, subkutan, nazal sprey ve cilt altı implant şeklindedir. Uzun etkili depo formları hasta uyumu nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Depo formları ayda bir veya üç ayda bir intramüsküler enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır 2. Enjeksiyon her defasında farklı bir yere uygulanmalıdır. Löprolid asetat (Lucrin Depot®) ülkemizde tedavide sıklıkla kullanılan GnRH analoglarından biridir. Tedavi için önerilen doz aylık 3,75 mg olup, intramüsküler veya subkutan olarak uygulanabilmektedir 13. Olgumuzda da Löprolid asetat tedavisi 28 günde bir 3,75 mg intramüsküler olarak verilmiştir.

    GnRH analogları, genellikle iyi tolere edilmektedir, bu preparatları kullanan hastaların%10-15'inde lokal reaksiyonlar bildirilmiştir. Baş ağrısı veya sıcak basması gibi sistemik yakınmalar nadiren görülmekle beraber genellikle kısa sürelidir ve tedaviyi etkilememektedir 3. Nadir olmakla birlikte anafilaksi olguları bildirilmiştir (14, 15). Literatürde ülkemizden 3 yıllık bir süre boyunca GnRH analog tedavisi alan büyük bir hasta grubunun %3,8'inde ürtiker, anjioödem, alerjik konjuktivit ve yaygın kaşıntı gibi sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonları ile karşılaşıldığı bildirilmiştir 16. Bir başka çalışmada ise 7 yıllık süre boyunca GnRH analog tedavisi alan 1010 hasta değerlendirilmiş ve 7 hastada (%0,69) steril abse, kusma, ürtiker gibi yan etkiler bildirilmiştir 17. Olgumuzda da enjeksiyondan sonra göz çevresinde anjioödem gelişmiş olup, sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonu olarak değerlendirilmiştir.

    GnRH analogları ile gelişen aşırı duyarlılık reaksiyonlarının süresi enjeksiyondan sonra dakikalar ile günler arasında değişebilmektedir. Ürtiker-anjioödem, rinit, konjunktivit, bronkospazm ve anafilaksi gibi reaksiyonların çoğundan IgE aracılı mekanizmalar sorumludur. İlaca bağlı IgE aracılı erken tip reaksiyonlar, ilacın ilk dozunu takiben genellikle ilk 1 saatte ortaya çıkmaktadır. Bu durum nadiren birkaç saate kadar (6 saati geçmeyecek şekilde) gecikebilmektedir. Hastamızda ilaç uygulandıktan sonra göz çevresinde oluşan anjioödem IgE aracılı bir reaksiyon olabileceğini düşündürmektedir. Ancak reaksiyon enjeksiyondan 12 saat sonra meydana gelmiştir. İlacın ardışık iki dozundan sonra aynı reaksiyonun benzer zamanda meydana gelmesi reaksiyondan ilacın sorumlu olduğunu desteklemektedir. Daha önce literatürde enjeksiyondan 6-8 saat sonrasında görülebilen anafilaksi vakaları bildirilmiştir 18,19. Ayrıca Goserelin asetat ciltaltı implantı uygulanması sonrası tekrarlayan anafilaksi epizodları yaşayan ve implant cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra anafilaktik semptomları 4 gün boyunca devam eden bir olgu bildirilmiştir 20. Gecikmiş semptomlar, ilacın yavaş salınması ile açıklanabilir. Reaksiyon ilk enjeksiyondan sonra görülebileceği gibi, daha önce sorun olmayıp 25.enjeksiyonda reaksiyon görülen vakalar bildirilmiştir 16. Hastamıza ilk 6 doz sorunsuz yapılmış olup reaksiyon tedavinin 7. ve 8. dozunda meydana gelmişti. GnRH analogları ile tip I aşırı duyarlılık reaksiyonu olması durumunda tanıya yönelik testleri içeren spesifik bir protokol bulunmamaktadır. Yaklaşım diğer ilaç alerjilerinde olduğu gibi şüpheli ilaç ile öncelikle epidermal prik testi uygulanması, negatif olması halinde provakasyon öncesi intradermal testin yapılması şeklinde olmalıdır. Olgumuzda da Löprolid asetat ile epidermal test uygulanmış, negatif saptanması üzerine intradermal test yapılarak pozitif saptanmıştır.

    Sık kullanılan ajanlardan hem triptorelin asetat hem löprolid asetatın tip I aşırı duyarlılık reaksiyonlarına yol açabilen histamin salgılama aktivitesi olabilir 21. Ayrıca GnRH analoglarının yapısal homolojisi ve potansiyel çapraz reaktivite nedeniyle hastalar nadiren de olsa birden fazla GnRH analoğuna karşı alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilirler 16,22. Hastamız löprolid asetat ile reaksiyon gösterirken triptorelin asetat ile ilk enjeksiyonlarında herhangi bir sorun yaşamadı. Alternatif GnRH analoğu ile ilk enjeksiyonlarda sorun olmayıp ilerleyen enjeksiyonlarda reaksiyon gösteren olgular bulunmaktadır 16.

    İlacın etken maddesine ek olarak, katkı maddeleri ve stabilize edici ajanlar da aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilmektedir 23. Hastamızın reaksiyon yaşadığı preparatın içerisinde yardımcı madde olarak jelatin, polilaktik asit-koglikolik asit (PLGA) ve mannitol bulunmaktadır. Bu nedenle preparatın içeriğinde bulunan jelatin ve uygulama sırasında reaksiyona neden olabilecek lateks ile deri testleri yapılmış ve her ikisi de negatif saptanmıştır.

    GnRH analog enjeksiyonları yalnızca hastane ortamlarında uygulanmalıdır. Sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonlarında GnRH analog tedavisinin devamı gerekiyorsa, öncesinde deri prik testi ve intradermal test yapılarak mümkünse alternatif GnRH analoğuna geçilmelidir. Prik testi ve intradermal test yapılamıyorsa olası ciddi reaksiyonlara müdahale etmek için donanımlı bir merkezde, tıbbi gözetim altında enjeksiyonlar yapılmalıdır. Alternatif bir GnRH analoğunun olmaması durumunda, mevcut ilaçlarla yapılan deri testleri negatif saptanırsa, antihistaminikler ve/veya kortikosteroidlerle premedikasyonun ardından sıkı tıbbi gözetim altında tedavi uygulanmalıdır 16. Aşırı duyarlılık reaksiyonuna neden olan GnRH analoğunun kullanılması zorunlu ise ve alternatif tedavi seçenekleri mevcut değilse desensitizasyon protokolleri kullanılabilir 24.

    Sonuç olarak GnRH analogları ile alerjik reaksiyonların tekrarlayan dozlarda gelişebileceği ve ilacın yavaş salınımlı formu nedeni ile ürtiker, anjioödem gibi tip I reaksiyonların beklenenden daha geç ortaya çıkabileceği bilinmeli ve hastalar bu konuda bilgilendirilmelidir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Bangalore Krishna K, Fuqua JS, Rogol AD et al. Use of gonadotropin-releasing hormone analogs in children: update by an international consortium. Horm Res Paediatr 2019; 91: 357-72.

    2) Eugster EA. Treatment of central precocious puberty. J Endocr Soc 2019; 3: 965-72.

    3) Carel JC, Eugster EA, Rogol A et al. Consensus statement on the use of gonadotropin-releasing hormone analogs in children. Pediatrics 2009; 123: 752-62.

    4) Lee JW, Kim HJ, Choe YM et al. Significant adverse reactions to longacting gonadotropin-releasing hormone agonists for the treatment of central precocious puberty and early onset puberty. Ann Pediatr Endocrinol Metab 2014; 19: 135-40.

    5) Shiota M, Tokuda N, Kanou T, Yamasaki H. Injectionsite granulomas resulting from the administration of both leuprorelin acetate and goserelin acetate for the treatment of prostatic cancer. J Nippon Med Sch 2007; 74: 306-8.

    6) Shalin SC, Brantley J, Diwan AH. Follicular mucinosis and mycosis fungoides-like drug eruption due to leuprolide acetate: a case report and review. J Cutan Pathol 2012; 39: 1022-5.

    7) de Salins CA, Kupfer-Bessaguet I, Fleuret C, Staroz F, Plantin P. Fixed drug eruption induced by leuprorelin. Ann Dermatol Venereol 2015; 142: 780-1.

    8) Burris K, Ding CY, Lim GF. Leuprolide acetate-induced generalized papular eruption. J Drugs Dermatol 2014; 13: 755-7.

    9) Gnanaraj J, Saif MW. Hypersensitivity vasculitis associated with leuprolide (Lupron).Cutan Ocul Toxicol 2010; 29: 224-7.

    10) Fujisaki A, Kondo Y, Goto K, Morita T. Lifethreatening anaphylaxis to leuprorelin acetate depot: case report and review of the literature. Int J Urol 2012; 19: 81-4.

    11) Taylor JD. Anaphylactic reaction to LHRH analogue, leuprorelin. Med J Aust 1994; 161: 455.

    12) Grant JP Jr, Levinson AW. Anaphylaxis to leupro-lide acetate depot injection during treatment for prostate cancer. Clin Genitourin Cancer 2007; 5: 284-6.

    13) Mul D, Hughes IA. The use of GnRH agonists in precocious puberty. Eur J Endocrinol 2008; 159: 3-8.

    14) Sirin Kose S, Asilsoy S, Bober E, Uzuner N, Karaman O. Triptorelin acetate-related anaphylaxis in a child with central precocious puberty. Case report. Asthma Allergy Immunol 2018; 16: 53-5.

    15) Akın O, Yavuz ST, Hacıhamdioğlu B, Sarı E, Gürsel O, Yeşilkaya E. Anaphylaxis to gonadorelin acetate in a girl with central precocious puberty. J Pediatr Endocrinol Metab 2015; 28: 1387-9.

    16) Kirkgoz T, Karakoc-Aydiner E, Bugrul F et al. Management of systemic hypersensitivity reactions to gonadotropin-releasing hormone analogues during treatment of central precocious puberty. Horm Res Paediatr 2020; 93: 66-72.

    17) Metbulut AP, Adıgüzel KT, İslamoğlu C, Boyraz M, Mısırlıoğlu ED. Evaluation of Hypersensitivity Reactions with Leuprolide Acetate and Triptorelin Acetate in Children. Indian J Endocrinol Metab 2021; 25: 527-31.

    18) Letterie GS, Stevenson D, Shah A. Recurrent anaphylaxis to a depot form of GnRH analogue. Obstet Gynecol 1991; 78: 943-6.

    19) Raj SG, Karadsheh AJ, Guillot RJ, Raj MH, Kumar P. Case report: Systemic hypersensitivity reaction to goserelin acetate. Am J Med Sci 1996; 312: 187-90.

    20) Lam C, Tjon J, Hamilton J, Ahmet AH. Recurrent anaphylaxis associated with gonadotropin-releasing hormone analogs: case report and review of the literature. Pharmacotherapy. 2006; 26: 1811-5.

    21) Sundaram K, Didolkar A, Thau R, Chaudhuri M, Schmidt F. Antagonists of luteinizing hormone releasing hormone bind to rat mast cells and induce histamine release. Agents Actions 1988; 25: 307-13.

    22) Ökdemir D, Hatipoğlu N, Akar HH et al. A patient developing anaphylaxis and sensitivity to two different GnRH analogues and a review of literature. J Pediatr Endocrinol Metab 2015; 28: 923-5.

    23) Ruiz-Hornillos J, Henríquez-Santana A, Moreno-Fernández A, González IG, Sánchez SR. Systemic allergic dermatitis caused by the solvent of Eligard. Contact Dermatitis 2009; 61: 355-6.

    24) Chan Ng P, Huang CH, Rajakulendran M et al. Successful desensitization to gonadotropin-releasing hormone analogue triptorelin acetate using a sustained-release depot preparation. Pediatr Allergy Immunol 2018; 29: 660-3.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]