[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2008, Cilt 13, Sayı 3, Sayfa(lar) 171-175
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Nervus Trigeminus'un Basis Cranii İçinde Seyrinin İncelenmesi ve Histolojik Analizi
Ahmet SONGUR1, Tolgahan ACAR1, Oğuz Aslan ÖZEN1, Orhan BAŞ1, Önder ŞAHİN2, Hüdaverdi KÜÇÜKER3, İbrahim ÜZÜN 4
1Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı, AFYONKARAHİSAR
2Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, AFYONKARAHİSAR
3 Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı, AFYONKARAHİSAR
4Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu, Morg İhtisas, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Nervus trigeminus, ganglion trigeminale, anatomi, histoloji, Trigeminal nerve, trigeminal ganglia, anatomy, histology
Özet
Amaç: Nervus trigeminus'un (Cr5) kök kısmı ve ggl. trigeminale (TG), önemli komşuluklara sahip fossa cranii media'da bulunur. Cr5 ve TG ile ilgili yapılan anatomik ve histolojik çalışmaların bu bölgenin cerrahisinde de başarıyı artıracağını düşünmekteyiz. Bu çalışmada, Cr5 ve komşu yapıların morfolojik özellikleri ile varyasyonlarının araştırılması amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; 20 adet adli otopsi kadavralarından elde edilen toplam 40 adet Cr5'in intrakraniyal parçası incelendi ve doku örnekleri alındı. Cr5'in intrakraniyal seyri takip edildi ve olabilecek varyasyonlar incelendi. Daha sonra alınan doku örnekleri Hematoksilen-Eozin ve Mallory'nin Anilin Mavisi Kollajen Boyası ile boyanarak histolojik incelenmesi yapıldı.

Bulgular: Cr5'in uzunluğu 25.32±2.90 mm, TG'nin genişliği 13.5±1.2 mm olarak bulundu. Dört olguda radix motoria; radix sensoria'nın medial-alt kısmında diğerlerinde ise medialinde yer alıyordu. Cr5 özellikle vasküler yapılar ile çok yakın seyirliydi. Cr5'in toplam fasikül sayısı 71.75±8.20 olarak bulundu. Büyük çaplı fasiküllerin lif çapları 9.11±0.98 µm, küçük çaplı fasiküllerin lif çapları ise 3.17±0.26 µm olarak belirlendi. TG'de satellit hücrelerin çokluğu gözlendi. Nöron kollojen oranları TG'de (2/5) ve Cr5'te ise (1/6) olarak hesaplandı.

Sonuç: Çalışmamız ülkemizdeki Cr5 demografisine, klinik bilimlere, cerrahi başarıya ve oluşabilecek çeşitli hastalıkların aydınlatılmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca çalışmamızda nöron/kollojen oranlarının TG ve Cr5'de farklı olması (diyabet ve multiple skleroziste değiştiği gibi), bu konuda daha ileri araştırmaların gerekli olduğunu düşündürmektedir.©2008, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Nervus trigeminus (Cr5) kafa çiftlerinin içinde en kalın olanıdır. Yüzün tamamının ve scalp'ın büyük bir kısmının duyusunu taşıyan Cr5'in ayrıca çiğneme kaslarını da içeren birkaç kasa motor dallar vermesi önemini daha da arttırmaktadır1-3. Cr5'te meydana gelebilecek sorunlar (tümör veya damar basıları vb.) büyük problemlere neden olabilir. Bu sorunlar nevraljilerden, duyu ve motor kayıplarına kadar birçok klinik rahatsızlıklara yol açabilmektedir4-7.

    Klinikte trigeminal nevralji gibi hastalıklarda veya fasiyal-dental operasyonlarda Cr5 veya dallarına girilerek anestetik madde verilmekte ve sinir blokajları uygulanmaktadır. Ayrıca Cr5'e ait veya komşu yapılardan kaynaklanan tümörlerde de (menenjiom, astrositom, glioblastom, kavernöz sinüs rahatsızlıkları) cerrahi tedavi yoluna gidilmektedir8-11. Ancak uygulanan cerrahi işlemlerin çoğu yabancı literatürlere göre yapılmaktadır.

    Yapılan literatür taramalarında Türklerde Cr5'in basis cranii içerisinde incelenmesi, morfometrik ve morfolojik olarak somatomotor ve sensitif liflerinin özelliklerine yönelik yeterli veri bulunmamaktadır. Ülkemiz popülasyonunda Cr5 morfometrisi ve varyasyonlarına yönelik çalışmaların artmasıyla; cerrahi işlemlerin kolay ve hızlı yapılmasının yanı sıra cerrahiye bağlı sinir zedelenmesi gibi komplikasyonların en alt düzeye indirilebileceğini inanıyoruz. Bu nedenle fonksiyonel ve klinik önemi olan Cr5'e ait bu özelliklerinin ortaya konmasının özellikle önem arz ettiği düşüncesindeyiz.

    Çalışmamızda Cr5'in basis cranii içindeki seyri ile Cr5 ve ggl. trigeminale'nin (TG) morfometrik ve morfolojik özellikleri incelenecektir. Yapılan çalışmanın tıp eğitimi ve klinik bilimlere katkıda bulunacağını düşünülerek bu çalışma planlandı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Anatomik çalışma: Yirmi adet adli otopsi kadavralarından toplam 40 adet Cr5'in intrakraniyal parçası incelendi. Morfometrik ve histolojik değerler ortalama ± standart sapma (SD) olarak verildi. Otopsi materyallerinin tamamı erkek kadavralardan oluşmaktaydı. Kadavraların yaş, boy ve kilo ortalamaları sırası ile 34.75±15.02 yıl, 166.30±17.00 cm ve 69.00±17.71 kg idi. Ölüm sebepleri ateşli ve kesici silah yaralanması (n=8), trafik kazası (n=4), asılar (n=3), suda boğulma (n=2), yüksekten düşme (n=2), yanık sonucu (n=1) idi ve hiçbiri serebral anomaliye sahip değildi. Ölüm zamanı ile otopsi arasında geçen süre 12-24 saat arasında değişiyordu. Diseksiyonda daha rahat çalışabilmek için diensefalona yapılan insizyon ile serebrum uzaklaştırıldı. Cr5'in seyri incelendi, komşu yapılarla ilişkisi ve varsa varyasyonlar not edildi. Daha sonra Cr5 ponstan çıkış yerinden kesildi. Kesi sırasında liflerin dağılmaması için ponstan da bir parça birlikte alındı. Sırasıyla Cr5 ve TG serbesleştirilerek n. ophthalmicus (Cr5-1), n. maxillaris (Cr5-2) ve n. mandibularis (Cr5-3) kraniyumu terk ettikleri yerden uygun bir biçimde kesildi. Çıkartılan dokular 24 saat %10'luk nötral tamponlu formaldehit solüsyonu içinde bekletildi.

    Histolojik çalışma: Dokuların tespitinden sonra Cr5 (sisternal parça) ve TG'den alınan örnekler rutin histolojik takiplerden geçirilerek parafin bloklara alındı. Bloklardan alınan 5 µm kalınlığında kesitler alınarak Hematoksilen-Eozin (H&E) ve Mallory Anilin Mavisi Kollojen Boyası ile boyandı. Örnekler ışık mikroskobunda (Nicon microscope ECLIPSE E600W, Tokyo, Japonya) incelenerek, görüntü analiz sistemi (BS200, versiyon 2, BAB imaging system, Ankara, Türkiye) yardımı ile lif çapları ve total lif sayısı gibi morfometrik ölçümler ile morfolojileri değerlendirildi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Anatomik Çalışma
    Cr5'in bölümleri Ziyal ve ark.'ın çalışmasına12 göre sınıflandırılmıştır.

    Sisternal parça: Kadavraların tümünde Cr5'in ponsun ventral yüzünden kalın bir radix sensoria (ortalama 4 mm) ve ince bir radix motoria (ortalama 1 mm) olarak iki kök halinde çıktığı gözlendi. Özellikle radix sensoria'nın perifere doğru yelpaze şeklinde genişleyerek uzandığı dikkati çekiyordu. Her iki kökte ovalimsi yapıda ve uzunluğu 25.32±2.90 mm idi. Bu kökler çok frajildi ve ince bir pens ile çok rahat fasiküller haline ayrılıyordu. Kadavraların büyük bir kısmında (36 olgu) radix motoria medialde, 4 olguda ise medial-altta yer alıyordu. Cr5'in sisternal parçasının a. cerebelli superior (ACS) ile yakın bir ilişkisi vardı. Tüm kadavralarda ACS, Cr5'in sisternal parçasının hemen üstünden geçiyordu. Ancak bu seyir ile ilgili bir varyasyona veya kompresyona neden olabilecek bir oluşuma rastlanılmadı (Şekil 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: a) Diensefalon'un geriye çekilerek sağ n. trigeminus'un görünür hale getirilmesi. b) Cavum Meckelii'nin açılarak ggl. trigeminale ile birlikte n. trigeminus'un görünümü.

    Gasserian parça: Tüm kadavralarda TG'nin impressio trigeminalis'de cavum Meckelii denen dura mater kesesi içinde bulunduğu tespit edildi. Yerleşime ait bir varyasyona rastlanmadı. Burada bulunan yapı bir gangliyondan daha çok pleksiform görünümlü kökçükler ağı görünümünde idi ve çok çabuk liflerine ayrılıyordu. Formalinde fikse edilen TG'nin genişliği 13.5±0.12 mm olarak bulundu. Cavum Meckelii'nin medial kısmında a. carotis interna (ACI) yer alıyordu. TG ve ACI arasındaki bu komşuluk bazı kadavralarda (6 olgu) birbirine tamamen temas eder şekilde idi (Şekil 1).

    Preforamino-fissural parça: Tüm kadavralarda Cr5-1'in fissura orbitalis superior, Cr5-2'nin for. rotundum, Cr5-3'ün ise for. ovale'den kafatasını terk ettikleri gözlemlendi. Seyirleri sırasında bir varyasyon ile karşılaşılmadı.

    Histolojik Çalışma
    Sisternal parça: Burada bulunan sinir lifleri büyük (9.11±0.98µm) ve küçük çaplı (3.17±0.26 µm) fasiküller halinde kümelenmiş biçimdeydi. Toplam fasikül sayısı 71.75±8.20 (63 ile 84 arasında) olarak bulundu. Büyük çaplı lifler motor; küçük çaplı lifler ise duyu lifleri olarak gözlendi. Mallory'nin Anilin Mavi Kollajen Boyamasında ise aksonlar ve etrafını saran bağ dokusundaki yapılar izlendi. Aksonlar turuncu, kollojen yapılar ise mavi olarak görünüyordu. Ayrıca bu bağ dokusu içinde nutrisyonel destek sağlayan vasküler yapılar mevcuttu. Burada aksonal yapılar ile bağ dokusu alanları oranı (nöron/kollajen) yaklaşık 1/6 olarak tespit edildi. Ayrıca her iki köktede yer yer miyelinsiz liflerinde bulunduğu gözlendi (Şekil 2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: a) N. trigeminus'un koronal kesitte görünümü. Sol tarafta motor lif içerikli büyük fasiküller görünmekte (HEx4). b) N. trigeminus'un koronal kesitte görünümü. Turuncu olarak aksonlar, mavi olarak kollajen içeren yapılar görünmekte (Mallory's Anilin Bluex10).

    Gasserian parça: Burası medialde satellit hücreler ile çevrilmiş bipolar gangliyon hücrelerden; lateralde ise aksonal yapılardan meydana gelmişti. Satellit hücreler bağ dokusu içine gömülmüş şekilde idi. TG'nin Mallory'nin Anilin Mavi Kollajen Boyamasında ise bağ dokusunda azalma buna karşılık nöronal yapılarda artış göze çarpıyordu (nöron/kollajen oranı yaklaşık 2/5 olarak bulundu). Ayrıca yer yer vasküler yapılarda ve konjesyonda artış, gangliyon hücrelerinde piknotik değişiklikler göze çarpıyordu (Şekil ffigure3>3, Şekil 4).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: a) Ggl. trigeminale'nin koronal kesitte görünümü. Medial (konkav kısım) bölümde ganglion hücreleri, lateralde (konveks kısım) ise aksonal yapılar görülmekte (HEx4). b) Ggl. trigeminale'den bir görünüm. Gangliyon hücrelerinin etrafında satellit hücreler dikkati çekmekte (HE x40).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 4: a) Ggl. trigeminale'den bir görünüm. Turuncu olarak gangliyon hücreleri izlenmekte (Mallory's Anilin Bluex10). b) Ggl.

    Preforamino-fissural parça: Cr5-1'in homojen küçük çaplı fasiküllerden oluştuğu gözlemlendi. Cr5-2'nin fasikülleri de üsttekine benzer şekilde küçük çaplı idiler. Bunlarda duyusal lifleri içeriyordu. Cr5-3'te ise küçük çaplı fasiküller (duyusal) ve büyük çaplı fasiküller (motor) bir arada gözlendi.

    trigeminale'den bir görünüm. Gangliyon hücrelerinin etrafında satellit hücreler dikkati çekmekte (Mallory's Anilin Blue x40).

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Cr5'in intrakraniyal anatomik seyrinin ve yakın komşuluklarının bilinmesi klinisyen hekimler için önemlidir. Trigeminal nevraljinin bilinen muhtemel en sık nedeni Cr5 ve TG'ye ait vasküler basılardır13-16. Özellikle Cr5'in miyelinsiz olan kök kısmına ACS veya a. inferior anterior cerebelli'nin bası yapması trigeminal nevraljiyi tetikleyen faktörlerdendir. Özellikle doğumsal anomaliler veya aterosklerotik değişiklikler Cr5'e bası yapabilecek vasküler etmenler olabilir17. Tedavide cerrahi olarak ilgili arterlerin serbestleştirilmesi sıkça uygulanan bir metottur. Çalışmamızda ACS'nin Cr5'in hemen üstünden veya üst-medialinden geçtiğini gözlemledik. Ancak bası yapabilecek bir anevrizma veya dolambaç seyirli bir oluşuma rastlanılmadı. Yine de nörolog ve radyologların bu iki oluşuma ait gözlemledikleri yakın komşuluğun, trigeminal nevralji nedeni veya ileride trigeminal nevraljiye neden olabileceğini göz ardı etmemeleri gerekir. Ayrıca beyin cerrahları bu bölgenin anatomisini iyi bilmeleri ve olası varyasyonları göz önünde bulundurmaları gerektiği, bu şekilde ameliyat komplikasyonlarını ve iyatrojenik problemleri azaltılabileceğini düşünmekteyiz13,14,18.

    Çalışmamızda Cr5 ve TG ile ACI arasında ki yakın komşuluğu da gözlemledik. Bazı kadavralarda bu iki yapı tamamen temas halinde idi. Sanırız bu şekilde oluşumların ileride bir trigeminal nevraljiye neden olabileceğini veya olan bir nevraljinin etyopatogenizini oluşturabileceğini söylemek çokta aşırı bir spekülasyon olmasa gerekir16,19. Trigeminal nevraljinin pek çok nedeni olabilir. ACI anevrizması, dural arteriyovenöz fistüller, vertebrobaziler ektaziler, TG'yi tutan menenjiyom, trigeminal veya vestibuler şıvannomlar, epidermoid kistler gibi birçok primer patolojiler bunlardan bir kısım olarak sayılabilir. Ayrıca bölge dışındaki tümörlerin metastatik yayılımları (baş-boyun malignansileri, hematojen yayılım veya tümörün leptomeningeal yayılımı gibi) veya inflamatuar-infeksiyon hastalıkları (sarkoidoz, viral ensefalit, zona ve Lyme Hastalılığı gibi) Cr5 ve TG'yi tutarak trigeminal nevraljiye neden olabilirler15-17,20. Ayrıca kavernöz sinus içinde ACI anevrizması Cr5-1 ve Cr5-2'yi irrite ederek nevraljilere neden olabilir. Petröz kemiğin apeksindeki hava hücrelerinin enflamasyonu Cr6 ile birlikte Cr5-1 trasesinde nevralji (Gradenigo sendromu) oluşturabilir13. Bu nedenle bu bölgenin anatomisinin ve varyasyonlarının bilinmesi klinisyenler için önemli olacağı düşüncesindeyiz.

    Çalışmamızda Cr5'deki fasikül sayısı 71.75±8.20 olarak bulundu. Ezure ve ark. çalışmalarında Cr5'deki motor fasikül sayısını yaklaşık 4-5, duyu fasikül sayısını ise yaklaşık olarak 70 olarak bulmuşlardır21. Ziyal ve ark. ise Cr5'in fasikül sayısını ortalama 81 olarak bulmuşlardır12. Bu çalışmalar bizim değerlerimize yakındır ve çalışmamızı desteklemektedir. Histolojik incelemede motor liflerin çapı 9.11±0.98 µm, duyusal liflerin çapı ise 3.17±0.26 µm olarak gözlemlendi. Ziyal ve ark. çalışmalarında motor lif çaplarını 8-11 µm, duyu liflerini ise 4 µm'den küçük olarak bulmuşlardır12. Ezure ve ark. da bu değerleri sırası ile 5.40±0.73 µm ve 3.08±0.53 µm olarak bulmuşlardır21. Bu veriler bizim değerlerimize yakın ve uyumlu idi. Pennisi ve ark. ise çalışmalarında motor lif çaplarını 19.3 µm, duyu liflerini ise ortalama 14.5 µm olarak bulmuşlardır22. Bu iki veri bizim değerlerimiz ve diğer çalışmalarda elde edilen sonuçlar ile karşılaştırıldığında oldukça büyüktür. Bunun nedeni onların az sayıda ve yaşlı kadavrada çalışmış olmaları olabilir. Ayrıca birçok faktörün morfometrik analiz sonuçlarını etkileyebileceği ve değiştirebileceği unutulmaması gereken bir noktadır. Örneğin fiksasyon ve bloklanma aşamasında dokular deformasyona veya %10-40 oranında büzüşmeye uğrayabilirler21,23. Bu etkiler morfometrik ölçüm sonuçlarını değiştirebilecek faktörlerdir. Periferik sinirlerdeki kollajen miktarı ve nöron/kollajen oranı önemlidir. Diyabet gibi bir kısım hastalıklarda endonöryum ve perinöryumu oluşturan kollajende artma meydana gelebilir. Multiple sklerozis veya uzun süreli vasküler kompresyonlar gibi demiyelinizasyon ile seyreden hastalıklarda da bu tür değişiklikler gözlenebilir. Bu durumda sinirin beslenmesi bozulur, hipoksi ve dejenerasyon oluşabilir. Hatta bu değişiklikler trigeminal nevralji etyolojisinde rol oynayabilirler24-27. Çalışmamızda nöron/kollajen oranını Cr5'de 1/6, TG'de ise 2/5 olarak bulundu. Sanırız bu değerler referans değerler olarak kullanılabilirler. Ayrıca özellikle TG'de yer yer vasküler yapılarda ve konjesyonda artış, gangliyon hücrelerinde ise piknotik değişiklikler gözlemlendi. Bu değişiklikleri inflamatuar hücre infiltrasyonuna bağlayabiliriz. Otopsi materyalleri ölümü takiben 12-24 saat sonra elde edildiği için nekroz başlamış ve buna bağlı inflamatuar hücre infilitrasyonu olabileceği şeklinde düşünebiliriz.

    Cr5'in duyusal liflerinin hepsi TG'de sinaps yapmazlar. Cr5'in mezensefalik çekirdeği beyin sapına yerleşmiş bir gangliyon olarak düşünülebilir. Mezensefalik çekirdekteki nöronların periferik uzantıları temporomadibular eklem ve çiğneme kaslarından gelen propriyoseptif duyuyu taşırlar. Yani motor lifler gibi mandibular sinirden gelen propriyoseptif duyuların bir kısmı da TG'de sinaps yapmadan ilerler13,28. Biz çalışmamızda TG'nin konveks olan kısmında sinaps yapmayan lifler gördük. Buradaki liflerin bir kısmı motor özellikli oldukları için TG'de sinaps yapmadan perifere uzanırlar. Aksonların bir kısmı burada sinaps yapacak (kesit olarak henüz gelememiş) liflerdir. Ama unutulmaması gerekir ki buradan geçen bir kısım duyusal lifler TG'de sinaps yapmadan da beyin sapına ve ilgili çekirdeğine ulaşabilirler.

    Sonuç olarak çalışmamıza ait gerek anatomik gerekse histolojik bulguların klinik bilimlere ışık tutacağı ve önceki çalışmaları destekleyeceği inancındayız. Yine de Cr5'deki toplam akson sayısı; TG'deki total gangliyon hücreleri veya sinaps sayıları; nöron/kollajen oranının yüzdesel olarak bulunması gibi detaylı çalışmaların yapılmasının daha iyi olacağını düşünmekteyiz.

    Teşekkür: Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Fonu (06.TIP.32) tarafından desteklenmiştir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Woolfall P, Coulthard A. Trigeminal nerve: anatomy and pathology. The British Journal of Radiology 2001; 74: 458–467.

    2) Shankland WE. The trigeminal nerve. Part I: An over-view. Cranio 2000; 18: 238-248.

    3) Williams LS, Schmalfuss IM, Sistrom CL et al. MR Imaging of the Trigeminal Ganglion, Nerve, and the Perineural Vascular Plexus: Normal Appearance and Variants with Correlation to Cadaver Specimens. AJNR Am J Neuroradiol 2003; 24: 1317– 1323.

    4) Love S, Coakham HB. Trigeminal Neuralgia: Pathology and Pathogenesis. Brain 2001; 124: 2347-2360.

    5) El Gammal T, Brooks BS. Trigeminal neuralgia. Radiology 2004; 231: 284.

    6) Theil D, Derfuss T, Paripovic I et al. Latent herpesvirus infection in human trigeminal ganglia causes chronic immune response. Am J Pathol 2003; 163: 2179-2184.

    7) Chang PC, Fischbein NJ, McCalmont TH et al. Perineural Spread of Malignant Melanoma of the Head and Neck: Clinical and Imaging Features. AJNR Am J Neuroradiol 2004; 25: 5–11.

    8) Al-Mefty O, Ayoubi S, Gaber E. Trigeminal schwannomas: removal of dumbbell-shaped tumors through the expanded Meckel cave and outcomes of cranial nerve function. J.Neurosurg 2002; 96: 453-463.

    9) Akkol İ, Sucu HK, Bezircioğlu H. Cerebellar tumor causing trigeminal dysfunction. Journal of neorological sciences 2004; 21: 315-318.

    10) Lobato RD, Rivas JJ, Sarabia R, Lamas E. Percutaneous microcompression of the gasserian ganglion for trigeminal neuralgia. J Neurosurg 1990; 73: 804-805.

    11) Gusmao S, Oliveira M, Tazinaffo U, Honey CR. Percutaneous trigeminal nerve radiofrequency rhizotomy guided by computerized tomography fluoroscopy. J Neurosurg 2003; 99: 785-786.

    12) Ziyal IM, Sekhar LN, Ozgen T, Soylemezoglu F, et al. The trigeminal nerve and ganglion: an anatomical, histological, and radiological study addressing the transtrigeminal approach. Surg Neurol 2004; 61: 564-574.

    13) Duus P. Nöroloji. Oğuz Y, Özkaynak S, Önal MZ (Çevirenler). 3. Baskı, Ankara: Palme Yayıncılık, 2001.

    14) Ueda F, Suzuki M, Fujinaga Y, Kadoya M, Takasima T. In vivo anatomical analysis of arterial contact with trigeminal nerve: detection with three-dimensional spoiled grass imaging. The British Journal of Radiology 1999; 72: 838-845.

    15) Arrese I, Lobato RD, Alen JF, et al. Acute subdural and intratemporal hematoma as a complication of percutaneous compression of the gasserian ganglion for trigeminal neuralgia. Neurocirugia (Astur) 2005; 16: 177-182.

    16) Bolay H, Reuter U, Dunn AK, et al. Intrinsic brain activity triggers trigeminal meningeal afferents in a migraine model. Nature Medicine 2002; 8:110-112.

    17) Meaney JFM, Eldridge PR, Dunn LT et al. Demostration of neurovascular compression in trigeminal neuralgia with magnetic resonance imaging. J Neurosurg 1995; 83: 799-805.

    18) Smoliar E, Smoliar A, Sorkin L, Belkin V. Microcirculatory bed of the human trigeminal nerve. Anat Rec 1998; 250: 245-249.

    19) Go JL, Kim PE, Zee CS. The trigeminal nerve. Semin Ultrasound CT MR 2001; 22: 502-520.

    20) Kamel HAM, Toland J. Trigeminal Nerve Anatomy: Illustrated Using Examples of Abnormalities. AJR Am J Roentgenol 2001; 176: 247-251.

    21) Ezure H, Goto N, Nonaka N, Goto J, Tani H. Morphometric analysis of the human trigeminal nerve. Okajimas Folia Anat Jpn 2001; 78: 49-53.

    22) Pennisi E, Cruccu G, Manfredi M, Palladini G. Histometric study of myelinated fibers in the human trigeminal nerve. J Neurol Sci 1991; 105: 22-28.

    23) Goto N. Discriminitive staining methods for nervous system. Luxol fast blue-periodic acid-schiff-hematoxylin triple stain subsidiary staining methods. Stain Technol 1987; 62: 305-315.

    24) Uz A, Tüccar E, Tekdemir İ, Elhan A. The course of the ophtmalmic nerve both in the cavernous sinus and orbit. Turkish Neurosurgery 1998; 8: 87-90.

    25) LaGuardia JJ. Number of neurons and non-neuronal cell in human trigeminal ganglia. Neurol Res 2000; 22: 565-566.

    26) Katılmış H, Özdemir I, Öztürkcan S, ve ark. Diabetli Bir Hastada Multipl Kraniyal Sinir Tutulumu Gösteren Kavernöz Sinüs ve İnternal Karotid Arter Trombozu. Turk Arch Otolaryngol 2004; 42: 98-104.

    27) Ishikawa H, Ezure H, Goto N, Kamiyama A, Yanai T. Morphometric difference in the human maxillary nerve fibers between dentulous and edentulous jaw subjects. Okajimas Folia Anat Jpn 2005; 81: 129-134.

    28) Shankland WE. The trigeminal nerve. Part IV: the mandibular division. Cranio 2001; 19: 153-161.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]