[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2008, Cilt 13, Sayı 3, Sayfa(lar) 228-231
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Soliter Trakeal Nörofibrom: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi
Nusret AKPOLAT1, Sultan PEHLİVAN1, A. Eraslan BALCI2
1 Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, ELAZIĞ
2 Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, ELAZIĞ
Anahtar Kelimeler: Trakea, Soliter Nörofibrom, Trachea, solitary neurofibroma
Özet
Trakeal nörofibrom (TN), yavaş büyüyen, klinik, radyolojik ve makroskobik olarak trakeanın malign tümörleri ile karışabilen benign bir tümördür. Soliter nörofibromların trakeal yerleşimi oldukça nadir olup bu güne kadar bildirilen olgu sayısı 18' dir. Olgu 65 yaşında erkek hasta, 15 gündür devam eden, efor ve istirahatle gelen nefes darlığı, balgam çıkarma, öksürük yakınmaları ile acil servise başvurdu. Hastada endotrakeal kitle saptandı. Kitlesi total eksize edilen hastaya “soliter trakeal nörofibrom” tanısı kondu. TN genellikle NF1 ile birlikte olup soliter formları oldukça nadir görülmektedir. Olgunun nadir görülmesi ve ayırıcı tanı problemi oluşturması nedeni ile literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık.©2008, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Trakeanın primer tümörleri genellikle (%90) maligndir. Benign tümörleri ise nadir (%10) görülür. Malign tümörlerin büyük bir çoğunluğunu (%75-83) adenoid kistik karsinom ile skuamöz hücreli karsinom oluşturur. Benign tümörler arasında fibrom, fibromiksoma, fibröz histiyositom, granüler hücreli tümör, leiomyom, schwannom, paragangliom, nörofibrom, hemanjioperisitom ve hamartom gibi tümörler yer alır 1-3.

    Trakeal nörofibrom (TN), yavaş büyüyen, klinik, radyolojik ve makroskobik olarak trakeanın malign tümörleri ile karışabilen benign bir tümördür. Nörofibromlar lokalize, diffüz ve pleksiform olmak üzere üç büyüme paterni gösterirler. Lokalize nörofibromlar yüzeyel ve soliter lezyonlardır ve nörofibromatozis tip 1(NF1) ile ilişkisizdirler. Oysa ki diffüz ve pleksiform NF' lar sıklıkla NF1 ile birliktedirler 4,5.

    Soliter trakeal nörofibromlar (STN), son derece nadir görülür ve şimdiye kadar ulaşılabilen İngilizce literatürde bildirilen olgu sayısı 18' dir 4,5. STN'un ender görülmesi ve trakeal kitle oluşturan neoplazmlar ile ayırıcı tanı problemleri nedeniyle, olguyu literatür bilgileri ısığında tartışmayı amaçladık.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Olgu Sunusu
    65 yaşında erkek hasta 15 gündür devam eden, efor ve istirahatta nefes darlığı, balgam çıkarma, öksürük yakınmaları ile 2005 Ocak ayında acil servise başvurdu. Solunum sıkıntısı nedeniyle göğüs hastalıkları servisinde takip edilen hasta medikal tedavi ile rahatladı. Yapılan solunum fonksiyon testinde VC:1.07 (%51), FEV:1.17 (%40), FVC:2.44 (%65), FEV1\FVC:48 (%64) bulundu.

    BT'de trakea distalinde karinaya 1.5cm uzaklıkta 1.5x1cm boyutlarında, lobule kontürlü polipoid yumuşak doku dansitesi gösteren, trakeal tümör saptandı (Resim 1). Bronkoskopi sırasında trakea posteriorda yüzeyi düzgün lobüle kontürlü kitle görüldü (Resim 2). Bilateral tüm brons ve segmentlerin açık olduğu izlendi. Yapılan punch biopsi sonucu dış merkezde kronik bronşit olarak rapor edildi. Hasta endotrakeal kitle eksizyonu için göğüs cerrahisi kliniğine devredildi. Daha sonra ateşi yükselen ve genel durumu kötüleşen hastanın akciğer radyografisinde akciğer alt zonlarda aspirasyon pnömonisi saptandı.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: Toraks BT'de, trakea distalinde 1.5x1cm boyutlarında, lobule kontürlü ve polipoid yapıda, lümeni daraltan trakeal tümör (ok) görülmektedir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 2: Trakea duvarına geniş bir sapla tutunan ve lümene doğru büyüyerek lümeni daraltan kitlenin bronkoskopik görünümü
    Balgam kültüründe Pseudomonas, 15 gün sonraki balgam kültüründe ise Klebsiella pneumoniae üremesi üzerine sefoperazon 1gr flk 2x1, metronidazol 500mg flk 4x1 tedavisine baslandı. Genel durumu düzelen hastaya operasyon planlandı.

    Genel anestezi altında hastaya sol lateral dekübit pozisyonu verildi ve sağ posterolateral torakotomi insizyonu yapıldı. Latissimus dorsi ve serratus anterior kası kesildi ve 4. interkostal aralıktan toraksa girildi. Akciğerin posterior ve apeksten göğüs duvarına yapışık olduğu görüldü. Künt ve keskin diseksiyonlarla yapışıklıklar giderildi ve akciğer tamamen serbestleştirildi. Diseksiyon yapılarak trakea ortaya kondu. Trakea aşağıya doğru palpe edilerek karinanın 3 cm proksimalinde mobil, yaklaşık 1,5x1cm'lik endotrakeal kitle lezyonu parmakla hissedildi. Kitlenin olduğu yerde tama yakın sirkümferansiyel trakeotomi uygulandı. Trakeotomi vasıtasıyla distal trakeaya kateter koyuldu ventilasyon yapıldı. Orotrakeal kateterden ventilasyona ara verildi. Kitle eksize edildi. Eksizyon sırasında belirgin kanama olmadı. Trakeotomi insizyonu 4/0 prolen ile kapatıldı. Kanama ve hava kaçağı kontrolü yapılarak toraksa 1 adet 36 numara dren yerleştirildi. Operasyon sonrası hasta ekstübe edilerek kliniğe alındı. Ameliyat öncesi akciğer alt zonlarında görülen aspirasyon pnömonisi ile uyumlu radyolojik görünümler postoperatif dönemde kayboldu.

    Ameliyat materyali, makroskopik olarak 1.7x1.3x0.8cm ölçülerinde yuvarlak lobüle kontürlü, kirli beyaz renkli, orta sertlikteydi. Seri kesitlerle incelendiğinde kesit yüzeyi solid, kirli beyaz renkliydi.

    Mikroskopik olarak titrek tüylü yassı epitel hücreleri ile çevrilmiş polipoid tümöral yapı görüldü (Resim 3). Polipoid yapıyı oluşturan birbirini çaprazlayan, yer yer lif benzeri kollajenöz stromada dalgalı, koyu nükleuslu iğsi şekilli hücreler görüldü. Bu hücrelerin kısa demetler, girdapsı yapılar oluşturduğu dikkati çekti (Resim 4). Çok sayıda damar, yer yer yoğunlasan lenfoplazmositer infiltrasyon görüldü. Bu morfoloji ile inflamatuar myofibroblastik tümör düşünüldü. Ancak yapılan immunohistokimyasal boyamada vimentin ve S100 yaygın (Resim 5a), desmin ve düz kas aktini fokal pozitif (Resim 5b) boyanırken, EMA, CD34 ve sitokeratin negatif bulundu. Olgu bu özellikleri ile nörofibrom olarak rapor edildi.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 3: Trakeal bosluğa uzanım gösteren lobüle tümöral yapı (H&E, x20)


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 4: (a):Tümörün yüzeyini döseyen titrek tüylü yassı epitel, kollojenöz stromada iğsi hücre demetleri (H&E, x100); (b): Kısa demetler ve girdapsı yapılar olusturan hücre grupları (H&E, x400)


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 5: (a): Schwann hücrelerinin S100 ile diffüz pozitifliği; (b): Düz kas aktini ile fokal ince demetler halinde boyanma (İmmünperoksidaz, x400)

    Postoperatif 29 ay geçmesine rağmen lokal nüks ve uzak metastaz saptanmadı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Primer benign trakeal tümörler, yavaş büyüyen ve maligniteye dönüsüm potansiyeli olmayan neoplazmlardır. Ancak yerleşim yerleri nedeni ile solunum yolunu tıkayarak ölüme sebebiyet verebilmeleri nedeni ile erken tanı hayati önem taşımaktadır. Ne yazık ki STN' ların klinik belirtileri nonspesifik olduğundan doğru tanı genellikle gecikir. Çoğunlukla pulmoner enfeksiyon ve astım ile karışır. En sık görülen şikayetler dispne, substernal wheezing, stridor, kuru öksürük ve daha az sıklıkta ise hemoptizi ve disfajidir. STN, erkeklerde daha sık görülmekte, E/K= 9/3 şeklindedir. Görülme yaşı 8-63 arasında değişmektedir. Ortalama görülme yaşı 30'dur 1,3,5. Olgumuz ise 65 yaşında olup literatürde bildirilen en yaşlı hasta özelliğine sahiptir (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Trakeal soliter nörofibrom olguları 5

    Bronkoskopide yuvarlak, polipoid yapıda bazen hipervasküler kitle görülür. BT' de lezyonun varlığı saptanmakla beraber, bulgular nonspesifik olduğundan tanısal değeri düşüktür. TN' lar genellikle NF1 ile birliktedir 5. Olgumuzda ise NF1 mevcut olmayıp STN şeklindedir ve literatürde bildirilen 19. olgu özelliğini taşımaktadır (Tablo 1).

    Makroskopik olarak; lezyonlar kubbe ya da polipoid çıkıntı şeklindedir. Genellikle 2 santimetreden küçük, birkaç milimetrelik lezyonlardır. Kesit yüzeyleri lastik kıvamında, ten-beyaz renkli, parlak alanlar içerir.

    Nörofibromlar schwann, perinöral, intranöral fibroblastik ve intermediyer hücrelerin proliferasyonundan oluşmaktadır. Histolojik olarak, dalgalı kollajenöz bir zeminde uzamış iğsi şekilli fibroblast ve schwann hücrelerinden oluşmaktadır. Schwann hücreleri küçük, oval-iğsi şekilli, koyu kromatinli, düzensiz şekilli nükleusa sahiptir. Ekstrasellüler alanda mukopolisakkarit, ince duvarlı damarlar, damarlar çevresinde mast hücreleri, lenfositleri, az sayıda fibrositleri içerir 4,6.

    Nörofibromlarda schwann hücrelerinin sitoplazma ve nükleusu S100 proteini ile, fibroblastlar CD34 ile değişen yoğunlukta işaretlenirler. EMA genellikle perinöral intranöral nörofibromlarda olmak üzere perinöral hücrelerde pozitif boyanma gösterir 6. CD34 pozitif hücreler, NF' de %1. 9 ile %48 gibi değişen yoğunlukta bulunabilir 7. NF' larda ara sıra CD34 negatif olabilir 6. Olgumuzda S100 yaygın ve güçlü pozitif iken, CD34 ile negatif boyanma saptandı.

    Nörofibromların ayırıcı tanısında schwannom, dermatofibrosarkoma protuberans (DFSP), myofibroblastik ve düz kas tümörleri öncelikle düşünülmelidir. Morfolojik olarak nörofibromlar schwann hücreleri, perinöral fibroblastlar ve aksonlar gibi çeşitli hücrelerin varlığı, fibröz kapsül yokluğu ve diffüz infiltratif yayılma karakteri ile schwannomlardan ayrılır. Ayrıca schawannomlar Antoni A ve B alanları ve palizatik dizilimleri ile de tipiktir. Schwannomlarda S 100 yaygın ve güçlü boyanır, CD34 negatiftir 8,9. DFSP' de hücreler S100 negatif, ancak CD34 yaygın pozitiftir. Myofibrobastik ve düz kas kökenli tümörler yapısal olarak daha homojendir ve myofibroblastik ve kas belirleyicileri ile yaygın boyanırlar 6.

    Tedavi yöntemi lezyonun boyutuna ve yerleşim yerine göre seçilir. En sık uygulanan tedavi trakeal rezeksiyon ve uc uca anastomoz yöntemidir. Böylece tümörün total eksizyonu amaçlanmaktadır. Ancak benign trakeal lezyonlarda laser, endoskopik diatermik rezeksiyon gibi daha konservatif tedaviler de önerilmektedir. Bununla birlikte trakeal duvara invaze olan veya obstrüktif pnömoniye yol açan kitlelerde cerrahi rezeksiyon ilk seçenek olmalıdır. Soliter nörofibromlar total çıkarıldığında nüks görülmez. 1,5,10,14.

    Sonuç olarak, trakeal nörofibromlu olguların nonspesifik semptomlar nedeniyle uzun süre yanlış tedaviler alması ve tanının gecikmesi, hastanın ölümü ile sonuçlanabilmektedir. Hekimin trakeal nörofibromlu olguların varlığını bilerek tanı seçenekleri arasına alması ve cerrahi müdahalede gecikmemesi gerekir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Grillo HC, Mathisen DJ. Primary tracheal tumors: treatment and results. Ann Thorac Surg 1990; 49: 69-77.

    2) Rosai J. Respiratory tract In: Rosai J, Ackerman LV (Editors). Ackerman's Surgical Pathology. 9th ed. St. Louis: Mosby-Year Book, 2004:335-350

    3) Gaissert HA, Grillo HC, Shadmehr B et al. Uncommon primary tracheal tumors. Ann Thorac Surg 2006; 82: 268-273.

    4) Goldblum JR, Weiss SW. Benigns tumors of the peripheral nerves. In: Goldblum JR, Weiss SW (Edıtors). Soft Tissue Tumors, 2th edn, St Louis: The CV Mosby Company, 2001: 1122–1146.

    5) Han- Shui Hsu, Chien- Ying Wang, Wing – Yin Li et al. Endotracheobronchial neurofibromas. Ann Thorac Surg 2002; 74:1704-1706.

    6) Mıettınen M. Nevre sheath tumors. In: Mıettınen M (Editors). Diagnostic Soft Tissue Pathology, 1st edn, Philadelphia: Pennsylvania, 2003: 347-353.

    7) Ide F, Shimoyama T, Horie N et al. Comparative ultrastructural and immunohistochemical study of perineurioma and neurofibroma of the oral mucosa. Oral Oncol 2004; 40: 948-953

    8) Yamamoto T, Maruyama S, Mizuno K. Schwannomatosis of the sciatic nevre. Skeletal Radiol 2001; 30: 109-113.

    9) Ishida T, Kuroda M, Motoi T, et al. Phenotypic diversity of neurofibromatosis 2: association with plexiform schwannoma . Histopathology 1998; 32: 264-270.

    10) Suziki H, Sekine Y, Motohashı S et al. Endobronchial neurogenic tumors treated by transbronchial electrical snaring and Nd-YAG laser abrasion: report of three cases. Surg Today 2005; 35: 243-246.

    11) Refael- Y, Weissberg- D. Surgical managemant of tracheal tumors. Ann Thorac Surg 1997; 64:1429-1432.

    12) Cranshaw J.H, Morgan C, Knowles G et al. Intramural neurofibroma of the trachea treated by multiple stents.Thorax 2001; 56: 583-584.

    13) Low SY, Eng P, Thirugnanam A. Primary endotracheal neurogenic tumors. Surg Endosc 2004; 18: 348.

    14) Chen PT, Chang WK, Hsu WH et al. Anesthetic management of a pat,ent undergoing segmental resection of trachea with an endotracheal neurofibroma and nearly total occlusion of trachea. Acta Anaesthesiol Taiwan 2004; 42: 223-233

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]