[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2009, Cilt 14, Sayı 2, Sayfa(lar) 129-131
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Radyolojik Olarak Plevral Mezotelyomayı Taklit Eden Metastatik Renal Hücreli Karsinom
Ahmet Emin ERBAYCU1, Bilge SALIK1, Ozan USLUER2, Zekiye AYDOĞDU DİNÇ3, Ahmet Emin ERBAYCU1, Bilge SALIK1, Ozan USLUER2, Zekiye AYDOĞDU DİNÇ3
1İzmir Dr SS Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İZMİR, Türkiye
2İzmir Dr SS Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği, İZMİR, Türkiye
3İzmir Dr SS Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü, İZMİR, Türkiye
4İzmir Dr SS Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İZMİR, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Renal hücreli karsinom, plevra metastazı, plöredez, Renal cell carcinoma, pleural metastasis, pleurodesis
Özet
Primer böbrek tümörlerine bağlı plevra metastazı nadiren görülmektedir. Nefes darlığı ile başvuran 49 yaşında erkek hastada hipoksik solunum yetmezliği tespit edilmiştir. Toraks bilgisayarlı tomografisinde sağda yaygın plevral kitleler ve plevral sıvı, solda plevral kitleler, batın ultrasonografisinde sol böbrekte 8x7 cm boyutunda böbrek tümörü ile uyumlu kitlesel lezyon izlenmiştir. Sağdaki plevral kitleden trucat iğnesi ile doku biyopsisi alındığında renal cell karsinom metastazı teşhisi koyulmuştur. Sağ hemitoraksa kapalı su altı drenajı ve talk plöredez uygulanmış, böbrek tümörü evresinin Evre-4 olması ve hastanın genel durumunun kötü olması nedeniyle semptomatik tedavi kararı alınmıştır. Hasta takibin üçüncü ayında kaybedilmiştir. Primer böbrek tümörüne bağlı metastatik plevral kitleler ve solunum yetmezliği ile kaybedilen hasta sunulmuştur.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Plevra metastazı en sık olarak tümör embolilerinin visseral plevrayı tutması ve komşuluk yoluyla pariyetal plevraya yayılması ile oluşmaktadır. Ayrıca komşu organlardan invazyon, lenfatik yayılım ve nadiren de pariyetal plevraya hematojen metastaz ile neoplastik plevral tutulum gerçekleşmektedir1,2.

    Tüm neoplastik hastalıklar plevrayı tutarak plevra metastazına neden olabilmektedir. Akciğer kanseri, meme kanseri ve lenfoma en sık belirlenen nedenlerdir3.

    Renal hücreli karsinom stabil seyirden hızlı büyüme ve metastazlardan ölüme dek değişen değişken bir klinik gidiş göstermektedir4. Yaklaşık %10-25 hastada uzak metastazlar görülmektedir5,6. Tedavi yapılmayan metastazlı hastalarda üç yıllık hastalıksız sağkalım %5’den azdır7. Renal hücreli karsinomun akciğer parankiminde düzgün sınırlı ve lobüle konturlu metastazlar yaptığı bilinmektedir8.

    Renal hücreli kansere bağlı plevral kitleler, solunum yetmezliği ile seyreden ve yaşam süresi kısa olan bir hasta sunulmaktadır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Olgu Sunusu
    49 yaşında erkek hasta, son 45 günde üç kez jeneralize tonik ve klonik kasılma şikayeti ile Nöroloji Polikliniği’ne başvurmuş idi. Nörolojik yönden patoloji düşünülmeyen hastanın nefes darlığı sebebiyle çekilen akciğer grafisinde lezyon izlenmesi üzerine merkezimize sevk edilmişti.

    Çiftçilik ile uğraşan hasta 120 paket yıl sigara tarifledi ve hala içtiği öğrenildi. Hasta 15 yıldır psikoz nedeniyle haloperidol damla ve biperiden hidroklorür tablet kullanmakta idi, soy geçmişinde bir özellik yoktu. Asbest maruziyeti tariflemedi.

    Fizik muayenesinde; TA: 110/70 mmHg, nabız: 60/dakika, ateş: 36.5C, dispneik ve genel durumu kötü idi. Dinlemekle sağda solunum sesleri azalmış, sinir sistemi ve diğer sistem muayeneleri olağan idi.

    Laboratuvar bulgularında; hemogram normal idi, hipoalbüminemi ve hiponatremi dışında biyokimyasal parametreler normal sınırlarda idi. Sedimantasyon 90 mm/saat, arteriyel kan gazı pH: 7,44; pCO2: 43 mm/Hg; pO2: 62 mm/Hg idi.

    Akciğer grafisinde; sol sinüs künt, sağ sinüs kapalı idi, sağda ikinci ön kottan diyafragmaya dek uzanan, nodüler lezyonların eşlik ettiği heterojen dansite artımı, solda alt zonda nodular dansite artımı izlendi.

    Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT)’de; sağda yaygın plevral kitleler ve plevral sıvı, solda plevral kitle izlendi (Resim 1). Tüm batın ultrasonografisinde; sol böbrek orta-üst bölümünden egzofitik uzanım gösteren, lobüle konturlu, 8x7cm boyutunda kitlesel lezyon izlendi.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: Sağ hemitoraksta plevral kitleler ve plevral sıvı, sol hemitoraksta plevral kitle ve mediastenin sola doğru şifti izleniyor.

    Kontrastlı beyin BT’de sol lentiform nükleus inferiorunda iskemik odak, kontrastlı beyin manyetik rezonans görüntülemede frontal lobda iskemik mikroanjiyopati tespit edildi.

    Trans torasik iğne aspirasyon biyopsisi malign sitoloji olarak rapor edildi. Bilgisayarlı tomografi eşliğinde sağdaki plevral kitleye trucat kesici iğne biyopsisi uygulanarak renal hücreli karsinom metastazı teşhisi koyuldu (Resim 2, Resim 3).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 2: Trans torasik ince iğne yaymalarında kanamalı zeminde izlenen şeffaf sitoplazmalı atipik hücre grubu (H-E x400).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 3: Trans torasik kesici iğne biyopsisi kesitlerinde izlenen şeffaf sitoplazmalı tümöral hücre infiltrasyonu (H-E x400).

    Sağ hemitoraksa kapalı su altı drenajı ile plevral sıvı drenajı sağlandıktan sonra talk plöredez uygulandı. Üroloji konsültasyonunda böbrek tümörü evresinin Evre-4 olması ve hastanın genel durumunun kötü olması nedeniyle semptomatik tedavi kararı alındı. Hasta takibin üçüncü ayında kaybedildi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Plevra metastazına en sık neden olan tümör erkeklerde akciğer kanseri ve kadınlarda meme kanseridir3,9. Plevra metastazlı 186 hastanın incelendiği bir çalışmada 122 (%65.6) hastada primer tümör belirlenmiş ve sadece bir (%0.8) hastada primer tümör olarak renal hücreli tümör tespit edilmiştir. Bu hastada primer tümör ve plevra metastazı eş zamanlı olarak teşhis edilmiştir9.

    Renal hücreli karsinomda metastaz hastaların yaklaşık %25’inde teşhis anında tespit edilmektedir6. Takip sırasında ise hastaların diğer %50’sinde metastaz gelişmektedir.10. Sık olarak arteriyel dolaşım ile akciğerler ve kemiğe metastaza neden olmaktadır. Akciğer metastazı olmadan plevrada nodül veya kitleler şeklinde metastaz ise çok nadir görülmektedir. Plevral efüzyon ve kitleler ile seyreden hastalarda çoğunlukla ilk planda mezotelyoma düşünüldüğünden, plevra biyopsisi veya trucat biyopsi ile yapılacak olan histopatolojik ayrım, önem kazanmaktadır11-13. Hastamızda ilk klinik ve radyolojik değerlendirme sonrasında, sağ hemitoraksta plevral sıvı ve kitleler, sol hemitoraksta plevral kitle nedeniyle öncelikle mezotelyoma üzerinde durulmuş, ancak asbest maruziyeti olmadığı öğrenilmiştir. Trucat kesici iğne biyopsisi ile plevral kitlenin renal hücreli kanser metastazı nedeniyle oluştuğu tespit edilmiştir.

    Mayo Clinic’in 910 renal hücreli karsinom hastasını içeren seride; berrak hücreli tipin daha çok akciğerlere, chromophobe hücreli tipin daha çok karaciğere metastaz yapma eğiliminde olduğu belirlenmiştir14. Sunulan hastada plevra metastazı histopatolojik olarak teyid edilmiş, böbrek malignitesi sadece radyolojik olarak görüntülenmiştir.

    Metastaz ile seyreden renal hücreli kanserlerde, seçilmiş hastalarda uygulanan metastazektomi uzun yaşam sürelerini sağlamaktadır. Beş yıllık sağkalım soliter metastaz cerrahisi sonrası %54 iken, bu oran multipl metastaz cerrahisi için %29’dur. Sadece primer tümöre rezeksiyon uygulanan ve interferon tedavisi alan hastalarda da yaşam süresi daha uzun olmaktadır15. Renal hücreli tümör nedeniyle yapılacak olan bir nefrektomi ve interferon-alfa tedavisi plevra metastazının da gerileme göstermesi ile sonuçlanmaktadır12. Genel durumu iyi olan ve tek soliter metastazlı hastalarda uygulanan nefrektomi ve metastaza yönelik rezeksiyon/ radyoterapi faydalı olmaktadır10. Hastamızın performans durumunun kötü olması ve mevcut solunum yetmezliği nedeniyle primer tümör için bir cerrahi rezeksiyon yapılamamış ve yaşam süresi kısa olmuştur.

    Malign plevral efüzyon tanısı genel olarak kötü prognozun göstergesidir. Primer tümör küçük hücreli akciğer kanseri veya lenfoma gibi kemoterapiye iyi yanıt veren bir tümör ise tedavi yaklaşımı sistemik kemoterapiden ibaret olmalıdır. Bunun dışındaki tümörlerde ise terapötik torasentez ve sıvı oluşumunu önlemeye yönelik lokal sklerozan tedaviler en sık uygulanan palyatif yaklaşımlardır. Plöredez uygulamasında amaç visseral ve pariyetal plevranın arasında yaygın bir adezyon oluşturarak, plevral kavitenin oblitere edilmesi ve potansiyel boşluğun ortadan kaldırılmasıdır. Sıklıkla kullanılan yöntem standart tüp torakostomidir. Plöredez yanıt oranları %33-95 arası değişmekte olup en iyi sonuçlar talk ile yapılanlardır3. Hastamızda sağ hemitorakstaki sıvı kapalı su altı drenajı ile tahliye edildikten sonra talk plöredez uygulanmış, buna rağmen hastanın yaşam süresi kısa olmuştur.

    Renal hücreli kanserlere bağlı plevra metastazı çok nadir görülmektedir. Plevral kitle ve sıvı ile seyredebilmesi nedeniyle, mezotelyoma ile karışmakta ve doku biyopsisi, immünhistokimyasal tetkikler ile ayırd edilebilmektedir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Yaman M, Erturan S. Metastatik plevra sıvıları. Solunum Dergisi 4 (Ek 1): 165-170, 2002.

    2) Pollak JS. Malignant pleural effusions: treatment with tunneled long-term drainage catheters. Curr Opin Pulm Med. 8: 302-307, 2002.

    3) Öztürk C. Malign plevral efüzyonlar. In. Plevra Hastalıkları. Gözü O, Köktürk O (eds). Toraks Kitapları. 4: 260-270, 2003.

    4) Rathmell WK, Godley PA, Rini BI. Renal cell carcinoma. Curr Opin Oncol. 17: 261-267, 2005.

    5) Hutterer GC, Patard JJ, Jeldres C, et al. Patients with distant metastases from renal cell carcinoma can be accurately identified: external validation of a new nomogram. BJU Int. 101: 39-43, 2008.

    6) Giigoruk OG, Lazarev AF, Doroshenko VS. Pleural metastases of renal carcinoma. Urologiia. 2: 42-44, 2007.

    7) Figlin R A. Renal cell carcinoma: management of advanced disease. J Urol. 161: 381, 1999.

    8) Yanagawa M, Kuriyama K, Koyama M, et al. Solitary pulmonary metastases from renal cell carcinoma: comparison of high-resolution CT with pathological findings. Radiat Med. 24: 680-686, 2006.

    9) Erbaycu AE, Bozkurt Z, Çakan A, Özsöz A. Sitoloji / biopsi ile tanı almış plevra metastazlarının analizi: Farklı etyolojilere sahip 186 olgu. Heybeliada Tıp Bülteni 9: 21-24, 2003.

    10) Thyavihally YB, Mahantshetty U, Chamarajanagar RS, Raibhattanavar SG, Tongaonkar HB. Management of renal cell carcinoma with solitary metastasis World J Surg Oncol. 3: 48, 2005.

    11) Ohgou T, Okahara M, Kishimoto T. Renal cell carcinoma with many transvenous pleural metastases. Nihon Kokyuki Gakkai Zasshi 1998; 36: 369-73.

    12) Ohnishi H, Abe M, Hamada H, et al. Metastatic renal cell carcinoma presenting as multiple pleural tumours. Respirology. 10: 128-131, 2005.

    13) Azuma T, Nishimatsu H, Nakagawa T, et al. Metastatic renal cell carcinoma mimicking pleural mesothelioma. Scand J Urol Nephrol. 33: 140-141, 1999.

    14) Hoffmann NE, Gillett MD, Cheville JC, et al. Differences in organ system of distant metastasis by renal cell carcinoma subtype. J Urol. 179: 474-477, 2008.

    15) Kavolius JP, Mastorakos DP, Pavlovich C, et al. Resection of metastatic renal cell carcinoma. J Clin Oncol. 16: 2261-2266, 1998.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Olgu Sunusu
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]