[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2010, Cilt 15, Sayı 1, Sayfa(lar) 005-009
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Retinal İskemi-Reperfüzyon Modelinde Rekombinant İL-11'in Retinal Dokuya Etkisi
Azat ALINAK1, Tamer DEMİR1, Burak TURGUT1, Nusret AKPOLAT2, Orhan AYDEMİR1, Nesrin DEMİR3
1Fırat Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, ELAZIĞ, Türkiye
2Fırat Üniversitesi, Patoloji Anabilim Dalı, ELAZIĞ, Türkiye
3Fırat Üniversitesi, Immunoloji Anabilim Dalı, ELAZIĞ, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Reperfüzyon hasarı, iskemi, rekombinant İL-11, Reperfusion injury, ischemia, recombinant IL-11
Özet
Amaç: Bu çalışma guinea pig modelinde retinal iskemi-reperfüzyon (İ-R) hasarında retina üzerine Rekombinant İL-11 (rhİL-11)'in koruyucu etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmada 15 adet kobay randomize olarak her biri beş guinea pig içeren üç gruba ayrıldı: plasebo, sham ve tedavi (rhİL-11) grubu. Plasebo grubundaki kobaylara sadece günlük 0,1 cc salin solüsyonu intraperitoneal verildi. Her bir göze 90 dakika basınçla indüklenen iskemi peryodundan 1 saat önce ve 2 günlük reperfüzyon süreci boyunca sham grubundaki kobaylara günlük 0,1 cc salin solüsyonu ve tedavi grubundaki kobaylara ise günlük 5μg/kg rhİL-11 intraperitoneal olarak verildi. İkinci günün sonunda kobaylar sakrifiye edilerek tüm gruplardaki hayvanların her iki gözleri enüklee edilip retinaları histopatolojik olarak incelendi.

Bulgular: Histopatolojik olarak incelenen retina kesitlerinde iç pleksiform tabakanın kalınlığı, rhİL-11 grubunda hem plasebo hem de sham grubuna göre anlamlı olarak farklı bulunmamıştır (sırasıyla p=1.000, p= 0.095). Ancak sham grubunda plasebo grubuna göre anlamlı olarak daha kalın ölçülmüştür (p=0.032). Retinanın iç tabakalarındaki (internal limitan membran ve iç pleksiform tabaka) polimorfonükleerlokosit (PMNL) infiltrasyonu, sham grubunda plasebo grubuna (p=0.012) ve rhİL-11 grubuna göre anlamlı artmış bulunurken (p=0.032), rhİL-11 grubunda plasebo grubuna göre anlamlı fark bulunamadı (p=0.189).

Sonuç: Çalışmamızda retinal İ-R hasarında retinal dokuyu koruyucu etki gösteren rhİL-11, retinal İ-R hasarının engellenmesinde potansiyel alternatif bir ajan olabilir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Dokularda iskemi kritik bir zaman dilimini aşarsa; ardışık birtakım kimyasal olaylar oluşmakta ve bu olaylar hücre disfonksiyonu, interstisyel ödem, hücresel hasar ve en sonunda hücre ölümüne yol açmaktadır1. İskemi hasarının giderilmesi için, bu kritik zaman diliminde dokunun tekrar oksijenize olması şarttır2. Retina, iskemi ve sonrasındaki reperfüzyon peryoduna son derece duyarlıdır. Her iki duruma bağlı olarak hücre hasarı ve ölümü kaçınılmazdır. Genel olarak reperfüzyon inflamatuar mediatörlerin sentezini, oksijen kaynaklı serbest radikalleri, lipid mediatörlerini ve kan kaynaklı hücrelerin aktivasyonunu indüklemektedir3.

    Rekombinant İL-11'in biyolojik aktivitesi proinflamatuar sitokinlerden Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α), İnterlökin-1β (İL-1β) ve nitrik oksit (NO) sentezini inhibe etmesi, hücre proliferasyonu ve diferansiyasyonunu stimüle etmesi ve bağ dokuyu koruyucu etkisi sonucu görülmektedir4.

    Daha önceki çalışmalarda iskemi-reperfüzyon hasarının önlenmesi amacıyla bir çok ajan kullanılmıştır. Çalışmamızda, deneysel olarak oluşturduğumuz retinal iskemi-reperfüzyon hasarında, E. Coli'den rekombinant DNA teknolojisiyle üretilen rhIL-11'in retina dokusu üzerindeki koruyucu etkisini araştırdık.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Ortalama ağırlığı 500 gram olan 15 adet albino kobay çalışmaya alındı. Çalışma süresince denekler, çalışmanın yapıldığı kuruma ait Deneysel Araştırma Merkezi'nde uygun besleme şartlarında ve özel kafeslerde tutuldu ve Etik Kurul izni ile hayvanların bir gözü kullanılarak çalışma gerçekleştirildi. Kobaylar, her bir grupta 5 denek olacak şekilde randomize üç gruba ayrıldı. Her gruba standart hazırlık, anestezi ve cerrahi teknik uygulandı.

    1. Grup (Plasebo grubu): Bu gruptaki kobaylara çalışma süresince sadece günlük 0,1 cc salin solüsyonu intraperitoneal verildi, iki gün sonra hayvanlar dekapite edildi ve her iki göz enüklee edildi (n=5).

    2. Grup (Sham grubu): Kobaylara her iki gözde 90 dakika basınçla indüklenen iskemi peryodundan 1 saat önce ve 2 günlük reperfüzyon süreci boyunca 0,1 cc salin solüsyonu intraperitoneal olarak verildi, iki gün sonra hayvanlar dekapite edildi ve her iki göz enüklee edildi (n=5).

    3. Grup (rhİL-11 Grubu): Kobaylara her iki gözde 90 dakika basınçla indüklenen iskemi peryodundan 1 saat önce ve 2 günlük reperfüzyon süreci boyunca 5μg/kg Rekombinant İL-11 intraperitoneal olarak verildi, iki gün sonra hayvanlar dekapite edildi ve her iki göz enüklee edildi (n=5).

    Anestezi Tekniği
    Anestezi ve analjezi uygulamasında intramüsküler 50 mg/kg ketamin hidroklorür (Ketalar, Eczacıbaşı, Türkiye) ve 5 mg/kg ksilazin hidroklorid (Rompun, Bayer, Türkiye) kombinasyonu kullanıldı. İşlem öncesi deneklerin kornealarına % 0,5'lik proparakain hidroklorid damlatıldı, deneklere solunum ve kan basıncı desteği sağlanmadı.

    İskemi-Reperfüzyon indüksiyonu ve Cerrahi Teknik
    Bütün deneklerin iki gözü çalışma kapsamına alınmış olup, her bir gruptaki deneklerin bir gözü biyokimyasal inceleme için, diğer gözü ise histopatolojik inceleme için kullanıldı. Deneklerde retinal iskemi oluşturmak amacıyla, 1 litrelik salin solüsyonu şişesine ucunda insulin iğnesi olan serum seti takılıp bu insulin iğnesi ile temporal limbustan ön kamaraya girildi. Göz içi basıncı 150 mmHg olacak şekilde serum şişesi aniden 204 cm yüksekliğe çıkartılarak tespit edildi ve bu yükseklikte 90 dakika süreyle tutuldu. Doksan dakikalık basınçla indüklenmiş iskemi peryodu sonrası serum şişesi göz seviyesine indirilerek, göz içi basıncı normal seviyeye düşürüldü ve takiben iğne ön kamaradan çekildi. Doksan dakikalık iskemi peryodundan sonra denekler 2 gün reperfüzyon peryodunda bırakıldı. İkinci günün sonunda tüm deneklere intrakardiyak 50 mg/kg thiopental sodyum (Pentothal Sodium, Abbot, Türkiye) verilerek kobaylar sakrifiye edildi ve gözler enüklee edildi. Her grupta deneklerden enüklee edilen gözler histopatolojik işleme tabi tutulmuştur. Histopatolojik inceleme için alınan gözler, % 10'luk formaldehid içine hızla konularak patoloji laboratuvarına iletildi ve patoloji laboratuvarına gönderilen gözlerin hangi gruba ait olduğu belirtilmedi.

    Histopatolojik Değerlendirme
    Histopatolojik incelemeye alınan gözler % 10'luk formalin solüsyonunda tespit edildi. Tespit sonrası optik sinir ve kornea tepesinden sagital olarak bir bistüri yardımıyla tüm göz küresini içerecek şekilde ikiye bölünerek rutin doku takip işlemine tabi tutuldu. Daha sonra dokular parafin bloklara gömülüp 5 mikronluk kesitler alındı. Kesitler Hemotoksilen-Eosin boyası ile boyandı. Preparatlar Olympus Bx50 marka ışık mikroskobu ile randomize olarak incelendi. Histopatolojik incelemede tüm preparatlarda optik diskin nazal tarafında diskten 2 mm mesafedeki iç pleksiform tabaka kalınlığı oküler mikrometre yardımıyla ölçüldü. Retinal tabaka boyunca internal limitan membran ve iç pleksiform tabakalarda 10 büyük büyütme alanında PNL infiltrasyonu değerlendirilerek sayıldı, ortalama standart sapmaları hesaplandı ve 400X büyütmede fotoğrafları çekildi.

    İstatistiksel Analiz
    Çalışmanın istatistiksel analizi, SPSS for Windows (ver. 13.0) paket programı ile yapıldı. Her grubun kendi içindeki karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi kullanıldı. İstatistiksel değerlendirmede p<0.05 değeri anlamlı olarak kabul edildi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Histopatolojik olarak incelediğimiz retina kesitlerinde iç pleksiform tabakanın kalınlığı, rhİL-11 grubunda hem plasebo hem de sham grubuna göre anlamlı olarak farklı bulunmamıştır (sırasıyla p=1.000, p=0.095). Ancak sham grubunda plasebo grubuna göre anlamlı olarak daha kalın ölçülmüştür (p=0.032) (Tablo 1) (Şekil 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Bütün gruplardaki iç pleksiform tabaka kalınlıkları (mikrometre).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 1: İç pleksiform tabaka kalınlığının gruplar arasında karşılaştırılması. Retinal kalınlık rhİL–11 grubunda sham grubu ve plasebo grubuna göre anlamlı farklı bulunmamıştır (p=1,00, p=0,095).

    Retinanın iç tabakalarındaki (internal limitan membran ve iç pleksiform tabaka) PNL infiltrasyonu, sham grubunda plasebo grubuna (p=0.012) ve rhİL-11 grubuna göre anlamlı artmış bulunurken (p=0.032), rhİL-11 grubunda plasebo grubuna göre anlamlı fark bulunamadı (p=0.189) (Tablo 2) (Şekil 2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Bütün gruplardaki polimorfonükleer lökosit (PNL) infiltrasyonunun (adet olarak) değerleri.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 2: PNL İnfiltrasyonunun gruplar arasında karşılaştırılması. PNL infiltrasyonu rhİL–11 grubunda sham grubuna göre anlamlı olarak düşük (p=0,032), plasebo grubu ile anlamlı fark bulunmadı (p=0,189).

    Histopatolojik incelemeye alınan gözlerin 400X büyütmede çekilmiş fotoğrafları Şekil 3-5'de izlenmektedir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 3: Plasebo grubu kobay retinası sagital kesiti. Salim retina görünümü (400X).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 4: Sham grubu kobay retinasında iç pleksiform tabakada (ok) PNL infiltrasyonu (400X).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Resim 5: rhİL–11 grubu kobay retinası sagital kesiti. PNL izlenmemektedir (400X).

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Retinanın iskemik hasarında serbest radikallerin rol oynadığı yapılan çalısmalarla gösterilmiştir3,5,6. Serbest radikaller; membran lipidlerini peroksidasyona uğratarak, hücrede proteinlerin, karbonhidratların, nükleik asit ve DNA'nın yapısını değiştirerek, kalsiyum dengesini bozarak, aspartat ve glutamat gibi uyarıcı aminoasitlerin salınımını uyararak doku hasarına yol açmaktadır5,7. Yoneda ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada, İL-1β'nın sıçan retinasında oluşturulan iskemi-reperfüzyon hasarında önemli rol oynadığı ve İL-1β reseptör antagonistleri ile iskemik hasarın engellendiği saptanmıştır8.

    İskemiye maruz, bırakılan glial hücrelerin TNF-α sentezleyerek retinal gangliyon hücrelerinin ölümünü hızlandırdığı bilinmektedir. TNF-α da iskemik retina hasarında önemli rol oynayan NO sentezini uyarmaktadır6. Nitrik oksit; süperoksit ve peroksinitrit radikalleri ile etkileşime girerek lipid peroksidasyonu ile hücre membran yapısını bozar ve iskemik hasarı meydana getirmektedir9. Fazla miktarda NO üretimi retinal iskemi sonrası nöronal hasara neden olmaktadır10. Sonuç olarak, TNF-α nın retina gangliyon hücrelerinde apoptozisi indükleyen bir mesajcı olduğu düşünülmektedir6.

    Transforming growth factor-beta (TGF-β)'nın İ-R hasarında koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır11. TGF-β kronik iltihabi olaylarda fibrozis gelişmesinden sorumlu tutulmaktadır12. Furuyoshi ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada glokomatöz optik disk başında reaktif ısı şok proteini olan αB-crystalin düzeylerinin artmış olduğunu bulmuşlardır13. TGF-β'nın nötralizan antikorlarının kullanımı ile αB-crystalin düzeylerinin azaldığı ve İ-R hasarından hücrelerin korunduğu gösterilmiştir14.

    İskemi-reperfüzyon hasarında retinal İL-6 düzeyinin anlamlı ölçüde arttığı gösterilmiştir15. İL-6, İL-1β ve TNF-α salınımını artırırken TNF-α da pozitif feedback ile İL-6 üretimini artırmaktadır16. İskemi-reperfüzyon İL-6'nın hızlı salınımına neden olmaktadır17. İskemi-reperfüzyon hasarında İL-1β, TNF-α, İnterferon-γ (İFN-γ), TGF-β ve İL-6'nın seviyesinin arttığı ve iç retina tabakalarındaki dejenerasyona aracılık ettiği rapor edilmiştir18.

    Moreland ve arkadaşları rhİL11'in proinflamatuar sitokinleri ve NO seviyelerini azalttığını bildirmişlerdir19. 178 aminoasitli 18 kDa ağırlığında pleitropik bir polipeptit olan rhİL-11'in TNF-α ve İL-1β ekspresyonunu azaltarak koruyucu etki gösterdiği bilinmektedir4. rhİL-11 inflamasyonu baskılayıcı etkisini İFNγ, TNF-α, İL-1β, İL-6 ve NO sentaz ekspresyonunu azaltarak yaptığı gösterilmiştir20. Bir çalışmada rhİL-11'in Heat Shock Proteini 25'in ekspresyonunu artırarak intestinal epitelyal hasarlarda sitoprotektif etkisini oksidatif stresi azaltarak etki gösterdiği tespit edilmiştir21. rhİL-11'in sitokin düzeylerinin azaltmasının olası mekanizması; MHC Klas I ve II antijen sunucu hücreleri inhibe etmesi olabileceği öne sürülmüştür. Bir diğer olası mekanizma ise İFN-γ gen ekspresyonunun düzenlenmesi ve bu yolla inflamatuvar sitokinler olan TNF-α, İL-1β, İL-6 düzeylerinin baskılanmasıdır22. Başka bir yayında İL-11 düzeyinin artışıyla TGF-β seviyelerinin azaldığı gösterilmiştir. rh-İL-11'in birçok inflamatuar medyatör üzerine inhibitör etkili olduğu gösterilmiştir. Bu medyatörler TNF-α, İnterlökin-12, İnterlökin-1, TGF-β ve NO'i içermektedir. Ayrıca aktive T hücrelerinden İFN-γ ve İnterlökin-2 salınımını da inhibe etmektedir23.

    İskemi-reperfüzyonun retinada meydana getirdiği hasar retinanın kalınlığını değerlendirilerek ölçülmektedir24. Hughes yaptığı çalışmada basınçla indüklenmiş iskemik retina hasarında iç retinal dolaşımın tamir mekanizmalarındaki yetersizlik nedeniyle iç retina tabakalarının (özellikle iç pleksiform tabaka) hasara daha duyarlı olduğunu bildirmiştir25. İskemiye maruz bırakılan retinalar incelendiğinde ciddi ödem, vakuolize boşluklar ve lökosit infiltrasyonu daha çok retinanın iç tabakalarında izlenmiştir26. Çalışmamızda retinal İ-R hasarının bir göstergesi olarak tüm gruplarda iç pleksiform tabakanın kalınlığını veya bir başka deyişle retinal ödemi değerlendirdik. Buna göre sham grubunda plasebo grubuna göre iç pleksiform tabakayı daha kalın ölçtük (p=0.003). Ancak rhİL-11 grubunda sham grubuna göre iç pleksiform tabakanın kalınlığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulamadık (p=0.08). Bu durumda rhİL-11'in retinal kalınlığı yani retinal ödemi azaltamadığını düşünmekteyiz. Bunun nedeni retinal ödemin azaltılabilmesi için gereken reperfüzyon ve tedavi süresinin yedi günden daha fazla olması olabilir27.

    Reperfüzyon peryodu boyunca retinal venlerde ve kapillerlerde önemli miktarlarda lökosit birikmektedir. Reperfüzyondan 12 saat sonra lökosit kümelenmesi maksimum değerine ulaşmaktadır. Reperfüzyon hasarında nötrofil lökositlerden salgılanan proteolitik enzimler, PAF ve araşidonik asit metabolitleri doku zedelenmesine yol açmaktadır. Vasküler endoteldeki adhezyon molekülleri bloke edilerek lökosit-endotel iletişimi bozulabilmekte ve iskemi sonrası retinal atrofi önlenebilmektedir27. Çalışmamızda gruplar ışık mikroskobu ile histopatolojik olarak incelenmiş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Buna göre reperfüzyonun ikinci gününde retinal iç tabakalarda (iç limitan membran ve iç pleksiform tabakalar) rhİL-11 grubunda sham grubuna göre lökosit infiltrasyonunun daha az olduğu izlenmiştir (p=0.032). Tsujikawa ve arkadaşlarının ratlar üzerinde yaptığı çalışmada 60 dakika retinal iskemi sonrası reperfüzyon başlamadan beş dakika önce P selektin veya ICAM-1 monoklonal antikoru uygulanarak lökosit infiltrasyonu araştırılmış ve her iki antikorun uygulandığı grupta lökosit birikiminin engellendiği gözlenmiştir28.

    Sonuç olarak; rhİL-11'in iskemik retina hasarında retinanın iç tabakalarındaki PNL infiltrasyonunu önleyici etkisi iskemik retina hastalıklarında kullanılabilir bir ajan olduğunu düşündürmektedir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Granger DN, Hallwart ME, Parks DA. Ischemia reperfusion injury role of oxygen derived free radicals. Acta Phvsiol Scand 1986; 548 (Suppl.): 47-53.

    2) Barry MC, Grace PA. Ischaemia reperfusion injury. Surgery 1997; 15: 68-72.

    3) Conger JD, Weil JV. Abnormal vascular function following ischemia-reperfusion injury. J Invest Med 1995; 43: 4311-4342.

    4) Cotreau MM, Stonis L, Strahs A, Schwertschlag US. A multiple-dose, safety, tolerability, pharmacokinetics and pharmacodynamic study of oral recombinant human interleukin-11 (oprelvekin). Biopharm Drug Dispos 2004; 25: 291-296.

    5) Kwon B, Youn BS, Kwon BS. Functions of newly identified members of the tumor necrosis factor receptor/ligand superfamilies in lymphocytes. Curr Opin Immunol 1999; 11: 340-345.

    6) Tezel G, Wax MB. Increased production of tumor necrosis factor-alpha by glial cells exposed to simulated ischemia or elevated hydrostatic pressure induces apoptosis in cocultured retinal ganglion cells. J Neurosci 2000; 20: 8693-8700.

    7) Scmidt M, Giessl A, Laufs T, et al. How does the eye breathe? Evidence for neuroglobin-mediated oxygen supply in the mammalian retina. J Biol Chem 2003; 278: 1932-1935.

    8) Yoneda S, Tanihara H, Kido N, et al. Interleukin-1beta mediates ischemic injury in the rat retina. Exp eye res 2001; 73: 661-667.

    9) Geyer O, Almog J, lupu-meiri M, Lazar M, Oron Y. Nitric oxide synthase inhibitors protect rat retina against ischemic injury. FEBS Lett 1995; 374: 399-402.

    10) Sharma HS, Alm P, Westman J. Nitric oxide and carbon monoxide in the brain pathology of heat stres. Prog Brain Res 1998; 115: 297-333.

    11) Ahn KS, Sethi G, Aggarwal BB. Simvastatin potentiates TNF-alpha induced apoptosis through the down-regulation of NFkappa B-dependent antiapoptotic gene products: Role of I kapa B alpha kinase and TGF-beta-activated kinase-1. Journal of Immunology 2007; 178: 2507-2516.

    12) Kathleen C. Flanders, Maryland James K. Burmester. Medical Applications of Transforming Growth Factor-â. CM&R 2003; 1: 13-20.

    13) Furuyoshi N, Furuyoshi M, May CA, et al. Vascular and glial changes in the retrolaminar optic nerve in glaucomatous monkey eyes. Ophthalmologica 2000; 214: 24-32.

    14) Yu AL, Fuchshofer R, Bikre M, et al. Hypoxia/reoxygenation and TGF-â increase áB-crystallin expression in human optic nerve head astrocytes. Experimental Eye Research 2007; 84: 694-706.

    15) Sanchez RN, Chan CK, Garg S, et al. Interleukin-6 in retinal ischemia reperfusion injury in rats. Invest Ophthalmol Vis Sci 2003; 44: 4006- 4011.

    16) Sun Z, Klein AS, Radaeva S, et al. In vitro interleukin-6 treatment prevents mortality associated with fatty liver transplants in rats. Gastroenterology 2003; 125: 202- 215.

    17) Herrmann O, Tarabin V, Suzuki S, et al. Regulation of body temperature and neuro-protection by endogenous interleukin-6 in cerebral ischemia. J Cereb Blood Flow Metab 2003; 23: 406-415.

    18) Hangai, M, Yoshimura, N, Honda, Y. Increased cytokine gene expression in rat retina following transient ischemia. Ophthalmic Res 1996; 28: 248-254.

    19) Moreland L, Gugliotti R, King K, et al. Results of a phase-I/II randomized, masked, placebo-controlled trial of recombinant human interleukin-11 (rhIL-11) in the treatment of subjects with active rheumatoid arthritis. Arthritis Res 2001; 3: 247-252.

    20) Peterson RL, Wang L, Albert L, Keith JC Jr, Dorner AJ. Molecular effects of recombinant human interleukin-11 in the HLA-B27 rat model of inflammatory bowel disease. Lab Investig 1998; 78: 1503-1512.

    21) Ropeleski MJ, Tang J, Walsh-Reitz MM, Musch MW, Chang EB. Interleukin-11-induced heat shock protein 25 confers intestinal epithelial-specific cytoprotection from oxidant stress. Gastroenterology 2003; 124: 1358-1368.

    22) Tsujikawa A, Ogura Y, Hiroshiba N, et al. Retinal ischemia-reperfusion injury attenuated by blocjing of adhesion molecules of vascular endothelium. IOVS 1999; 40: 1183-1190.

    23) Trepicchio WL, Bozza M, Pedneault G, Dorner AJ. Recombinant human IL-11 attenuates the inflammatory response through down-regulation of proinflammatory cytokine release and nitric oxide production. J Immunol 1996; 157: 3627- 3634.

    24) Weber M, Said SM, Hicks D, Dreyfus H, Sahel JA. Monosialoganglioside GM1 reduces ischemia-induced injury in the rat retina. IOVS 1996; 37: 266-273.

    25) Hughes WF. Quantitation of ischemic damage in the rat retina. Exp Eye Res 1991; 53: 573-582.

    26) Ishihara M, Nakano T, Ohama E, Kawai Y. Postischemic reperfusion in the eyes of young and a ged rats. Jpn J Physiol 2000; 50: 125-132.

    27) Ogura Y. In vivo evaluation of leukocyte dynamics in the retinal and choroidal circulation. Jpn J Ophthalmol 2000; 44:322-323.

    28) Yoshida S, Yoshida A, Ishibashi T. Induction of DL-8, MCP-1, and bFGF by TNF-alpha in retinal glial cells: implications for retinal neovascularization during post-ischemic inflammation. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol 2004; 242: 409-413.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]