[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Tıp Dergisi
2015, Cilt 20, Sayı 2, Sayfa(lar) 096-100
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Özkıyım Girişimiyle Hastaneye Başvuran Hastaların Mizaç Özellikleri
Osman MERMİ1, Faruk KILIÇ1, Mehmet Gürkan GÜROK2, Murat KULOĞLU3, Murad ATMACA1
1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye
2Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Psikiyatri Kliniği, Elazığ, Türkiye
3Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Acil, Özkıyım girişimi, Mizaç, Emergency, Suicide attempt, Temperament
Özet
Amaç: Çalışmamızda özkıyım girişiminde bulunan kişilerde mizaç özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya acil servise özkıyım girişimi ile başvuran 50 hasta alındı. Hasta gruplarıyla yaş ve cinsiyet açısından benzer, 50 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu oluşturuldu. Hastalara DSM–IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği (SCID-I) ve Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego anketi (TEMPS-A) uygulandı.

Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların % 60'ı (n=30) kadın, % 40'ı (n=20) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 28.7±9.8 yıldı ve % 64'ü bekardı. Hasta grubunda, kontrol grubuna göre depresif, siklotimik ve anksiyöz mizaç skorları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Yine hastaların % 56 (n=28) inde baskın bir veya birden fazla mizaç bulunduğu saptandı. Özkıyım girişiminde bulunan hastaların %38'inde (n=19) depresif mizaç, % 24'ünde (n=12) anksiyöz mizaç, % 16'sında (n=8) siklotimik mizaç ve %6'sında (n=3) irritabl mizaç saptandı.

Sonuç: Çalışmamızda depresif, anksiyöz ve siklotimik mizaç özelliklerinin özkıyım girişimi ile yakından ilişkili olduğu göze çarpmaktadır

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Özkıyım dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında yer almakta ve ülkeler özkıyımın nedenlerini ortaya koyup önleyici tedbirler alabilmek için ulusal projeler geliştirmeye çalışmakta ve bu alanda yapılan araştırmaların sayısı artmaktadır1. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, her yıl 800.000'den fazla kişi intihar yoluyla hayatını kaybetmektedir2. Özkıyım girişiminde birçok etkenin rol aldığı kabul edilmektedir. Ruhsal bozukluklar, biyolojik yatkınlık, olumsuz yaşam olayları, mizaç, karakter ve kişilik özellikleri, umutsuzluk, ailede özkıyım girişimi öyküsü olması başta gelen nedenlerdir1,3.

    Mizaç; kalıtımla geçen ve yaşam boyunca çok az oranda değişen yapısal özelliklerdir. Tanım olarak yapısal, genetik, biyolojik temele dayanan tavır ve davranışları ifade eder. Karakter de yetiştirilmenin ve çevrenin etkisiyle gelişmiş, öğrenilmiş tutumlar olduğu ve zamanla değiştirilebilecek özelliklerden olduğu düşünülmüştür. Kişiliğin ise kalıtımsal olarak gelen mizaçla, sonradan şekillenmiş karakterin birleşiminden oluştuğu belirtilir4,5. Akiskal ve ark.6 mizaç kavramını yeniden gözden geçirerek duygulanımla ilgili mizaçların (afective temperaments) duygudurum bozukluklarının temeli olduğunu ileri sürmüştür. Akiskal hipertimik, siklotimik, depresif, irritabl ve anksiyeteli olmak üzere 5 temel afektif mizaç olduğunu önermiştir.

    Özkıyım davranışının nedenleri arasında, psikiyatrik hastalıklar ve olumsuz yaşam olayları kadar mizaç özellikleri de önemlidir. Yakın zamandaki pek çok çalışma yetişkin popülasyonunda, özgül mizaç özellikleriyle özkıyım davranışı arasında güçlü ilişki olduğunu ortaya koymuştur7-9. İntihar girişiminde bulunan bireylerin kişilik özelliklerini irdeleyen çalışmalarda bireylerin olgunlaşmamış, ben merkezcil, bağımlılık gereksinimleri fazla ve dürtü kontrolleri zayıf olma özellikleri dikkat çekici bulunmuştur10,11.

    Rihmer ve ark.8 özkıyım girişimi olan ve olmayan yetişkinlerde Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire (TEMPS-A) ölçeğini kullandıkları çalışmalarında, özkıyım girişimcilerinde depresif, siklotimik, irritabl ve anksiyöz mizaç özelliklerini anlamlı olarak yüksek bulmuştur. Hipertimik mizaç özelliğini ise özkıyım riskine karşı koruyucu mizaç özelliği olarak tanımlamıştır.

    Ülkemizde acile özkıyımla başvuran hastaların mizaç özellikleriyle ilgili kısıtlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı hastaneye başvurusu özkıyım girişimiyle olan hastalar arasında mizaç özelliklerinin değişiklik gösterip göstermediği ve özkıyımda hangi mizaç özeliklerinin rolünün olduğunun araştırılmasıdır.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Örneklem Grubu:
    Çalışmaya Temmuz 2013-Şubat 2014 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil servisine özkıyım girişimi ile başvuran 57 hasta, acil servis, dahiliye yoğun bakım ve anestezi yoğun bakım servislerinde sağaltımları sonlandıktan sonra, hastane içi iletişimle çalışma grubuna yönlendirilerek alındı. Ancak, mesai saatinden sonra acil servise başvuran ve sağaltılarak gönderilen 5'i kadın, 2'si erkek 7 hasta, sonraki günlerde psikiyatri polikliniğine yönlendirilmelerine rağmen başvurmadıkları için çalışma dışı kaldı. Yönlendirmeyle psikiyatri polikliniğine başvuran hastalardan çalışmaya katılmayı reddeden olmadı.

    Yine çalışma ölçütlerini karşılayan, hasta gruplarıyla yaş ve cinsiyet açısından benzer, geçmiş ve şimdiki öyküsünde psikiyatrik ve nörolojik hastalığı olmayan, hastane personeli ve yakınlarından seçilen 50 sağlıklı bireyden kontrol grubu oluşturuldu. Hasta ve kontrol grubuna, çalışma ve uygulanacak işlemler hakkında bilgi verilerek, sözel ve yazılı onayları alındı. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'ndan onay alındıktan sonra çalışmaya başlanıldı.

    Zeka geriliği olanlar, okuma-yazma bilmeyenler, beyin fonksiyonlarını etkileyebilecek düzeyde herhangi bir nörolojik veya sistemik hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmedi

    Uygulama ve değerlendirme:
    Hastaların ilk değerlendirilmesi acil serviste yapıldı. Acil servisten taburculuklarından sonra ilk 24 saat içerisinde detaylı değerlendirilmenin yapılabilmesi için poliklinik randevusu verildi. Hastalara ikinci değerlendirmede SCID-I ve TEMPS-A ölçekleri uygulandı.

    Gereçler:
    SCID-I Klinik Versiyon: 1997 yılında DSM III-R tanı ölçütlerine uyarlanan testin DSM IV tanı ölçütlerine göre yeniden gözden geçirilmesi ile Amerikan Psikiyatri Birliğince oluşturulmuştur. Klinik çalışmalarda tanıyı doğrulamak için standart görüşme olarak kullanılmaktadır. Türkçe uyarlama ve güvenirlik çalışması yapılmıştır12.

    TEMPS-A (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire) Mizaç Ölçeği: Baskın afektif mizacı değerlendirmek için Akiskal ve arkadaşları tarafından 1997'de düzenlenmiştir. Orijinal ölçek erkekler için 109, kadınlar için 110 maddedir. Türkçe'ye uyarlanmış şekli depresif, siklotimik, hipertimik, irritabl ve anksiyöz mizaçları belirlemek için 100 maddeden oluşur. Türkçe çevirinin test – tekrar test güvenilirliği 0,73 ile 0,93 ve Cronbach-alpha katsayısı 0,75 ile 0,84 arasındadır13. Kişi tüm yaşamını düşünerek maddelere evet veya hayır seklinde yanıt verir. Evet yanıtları 1 puan, hayır yanıtları 0 puan ile değerlendirilir. Ankette depresif mizaç 18 madde; siklotimik mizaç 19 madde; hipertimik mizaç 20 madde; irritabl(sinirli) mizaç 18 madde ve anksiyöz (endişeli) mizaç 24 madde ile sorgulanmaktadır. Baskın mizacı değerlendirmek için kesim noktaları sırası ile 13; 18; 20; 13 ve 18 puandır.

    İstatistiksel Değerlendirme: Verilerin değerlendirilmesinde “SPSS for Windows 18.0” bilgisayar paket programı kullanıldı. Normal dağılım kriterlerine uygunluk test edildikten sonra istatistiksel analizler için parametrik testler kullanıldı. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkileri değerlendirmek için ki-kare testi kullanıldı. Grupların mizaç ortalamaları arasındaki farkı değerlendirmek için t-testi uygulandı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Çalışmaya alınan hastaların 30'u kadın (% 60) ve 20'si erkekti (% 40). Hastaların yaş ortalaması 28.7±9.8 yıldı ve % 64'ü bekardı. Hasta grubunun sosyodemografik özellikleri Tablo 1'de verilmiştir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Özkıyım girişiminde bulunanların ve kontrol grubunun sosyodemografik özellikleri

    SCID-I ile saptanan DSM-IV tanılarına göre özkıyım girişiminde bulunanların % 52.7'sinde majör depresif bozukluk, % 11.3'ünde anksiyete bozukluğu, % 10.8'inde psikotik bozukluk, %4.9'unda bipolar bozukluk ve % 1.9'unda madde kullanım bozukluğu saptandı.

    Hastaların % 42'sinde psikiyatrik tedavi öyküsü bulunmaktaydı. Hastaların özkıyım girişimi metodu olarak en fazla % 80 oranıyla ilaç alımıydı. Bunu sırasıyla % 8 kesici alet, % 8 yüksekten atlama, % 2 ası ve % 2 ateşli silah kullanımının izlediği saptandı. Olguların % 68'inin (n:34) ilk, % 10'unun (n=5) ikinci, % 22'sinin (n=11) üç ve daha fazla özkıyım girişimleri olduğu belirlendi.

    Hastaların 28'i (% 56) ailesel, 12'si (% 24) arkadaş, 5'i (% 10) mesleki, 2'si (% 4) maddi kaynaklı psikososyal stres etmeni mevcuttu. Bununla birlikte 3 hastada (% 6) herhangi bir psikososyal stres etmeni mevcut değildi. Hastaların 7'sinde (% 14) kannabis kulanımı öyküsü belirlendi.

    Grupların TEMPS-A baskın mizaç değerlendirmesinde hasta grubunda depresif, siklotimik ve anksiyöz mizaç skorları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Yine hastaların % 56'sında (n=28) baskın bir veya birden fazla mizaç bulunduğu saptandı. Özkıyım girişiminde bulunan hastaların % 38'inde (n=19) depresif mizaç, % 24'ünde (n=12) anksiyöz mizaç, % 16'sında (n=8) siklotimik mizaç, %6'sında (n=3) irritabl mizaç saptandı. Sağlıklı kontrol grubunda ise baskın mizaç olarak %8'inde (n=4) depresif mizaç, % 4'ünde (n=2) anksiyöz mizaç saptandı. Çalışmamızda hasta ve kontrol grubunda hipertimik mizaca rastlanmadı (Tablo 2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Özkıyım girişiminde bulunanların ve kontrol grubunun baskın mizaç sayıları ve yüzdeleri

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Çalışmamızın bulguları depresif, anksiyöz ve siklotimik mizacın özkıyım girişimi ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.

    Ülkemizde yapılan sosyodemografik özelliklerin değerlendirildiği bir çalışmada özkıyım girişimleri bulunanların % 66.3'ünün kadın, % 33.7'sinin erkek olduğu bildirilmiştir14. Çalışmamızda da benzer şekilse özkıyım girişiminde bulunan hastaların % 60'ı kadın, % 40'ı erkekti. Özkıyım girişimi için en önemli risk faktörlerinden olan majör depresif bozukluğa kadınlarda daha sık rastlanması, özkıyım girişiminin kadınlarda daha fazla görülmesinin nedeni olarak açıklanmaktadır. Çalışmamızda hastaların % 52.7'sinde majör depresif bozukluk saptanması, bu bulguyu destekler niteliktedir.

    Ülkemizde yapılan başka bir çalışmada özkıyım girişiminde bulunanların medeni durumlarının % 61.2'sinin bekar, % 32.2'sinin evli, % 6.6'sının boşanmış ve dul olduğu bildirilmiştir15. Çalışmamızda da benzer şekilde özkıyım girişiminde bulunan hastaların % 64'ü bekar, % 32'si evliydi. Özkıyım girişimlerinin bekârlarda daha fazla görülmesi, evliliğin koruyucu etkisi ve bunun sonucunda sosyal uyumun artması nedeniyle olabilir.

    Eğitim düzeyi düştükçe özkıyım girişimi oranının arttığı bilinmektedir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada özkıyım girişiminde bulunanların % 49'unun ilköğretim mezunu, % 43'ünün lise mezunu, % 8'inin üniversite mezunu olduğu bildirilmiştir16. Çalışmamızda, literatürden farklı olarak özkıyım girişiminde bulunanların % 24'ünün ilköğretim mezunu, % 50'sinin lise mezunu, % 26'sının üniversite mezunu olduğu görüldü. Hasta ve kontrol grubu arasındaki eğitim düzeyi farklılığı, üniversite mezunlarında özkıyım girişimi oranının yüksek çıkması nedeniyle olabilir.

    Ülkemizde yapılan başka bir çalışmada özkıyım girişiminde bulunan bireylerin % 40'ının daha önce psikiyatrik başvuru yapıp tedavi gördükleri, % 10'unun ise yatarak psikiyatrik tedavi aldıkları saptanmıştır17. Çalışmamızda da benzer biçimde olgularımızın % 42'sinin önceden psikiyatrik tedavi gördüğünü saptadık.

    Özkıyım girişiminde bulunan bireylerin tekrar girişimde bulunma olasılıklarının genel topluma göre daha fazla olduğu bilinmektedir18. Shafii ve ark.19 özkıyım girişimcilerinin % 40'ının daha önceden en az bir kez girişimde bulunmuş olduklarını bildirmişlerdir. Çalışmamızda da benzer biçimde hastaların % 32'sinin önceden en az bir kez girişimde bulunduğu görülmektedir

    Kullanılan yöntemler incelendiğinde özkıyım girişimlerinin % 70-90'ını kolay bulunması ve ucuz olması nedeniyle aşırı doz ilaç kullanımı oluşturmaktadır. Alınan madde miktarı değişmekle birlikte genellikle azdır ve hayatı tehdit edici düzeyde değildir. Bunu tarım ilaçları ve kimyasal maddelerin kullanımı izlemektedir. Girişimlerin yaklaşık % 10'u kesici aletlerle, az bir kısmı ise fazla risk içeren ateşli silahlarla olmaktadır.20,21. Garfinkel özkıyım girişimlerinde % 87.9 oranında ilaçların kullanıldığını bildirmektedir22. Çalışmamızda da benzer biçimde ilaç alımı % 80'lik oranla en sık kullanılan özkıyım girişimi yöntemi olup arkasından yaklaşık % 8'u kesici alet kullanımı gelmekteydi.

    Özkıyım girişiminde önemli risk faktörlerinden biri de tanı konulabilir psikiyatrik hastalıkların varlığıdır. Özkıyım girişimlerinde %90'lara kadar varan oranlar bildirilmektedir23,24. Özkıyımlarda ruhsal bozuklukların oranı Brown ve ark.25 tarafından %61, Conwell ve ark.26 tarafından %90.1 olarak belirlenmiştir. Benzer olarak çalışmamızda özkıyım girişiminde bulunanlarda psikiyatrik bozukluk oranını %81.6 olarak saptadık.

    Birçok çalışmada madde kötüye kullanımı ile özkıyım girişimleri arasında ilişki olduğu bildirilmiştir27,28. Ülkemizde yapılan bir çalışmada özkıyım girişiminde bulunanların % 14.4'ünde madde kullanımı ve % 16.7'sinde alkol kullanımı olduğu bildirilmiştir15. Çalışmamızda da benzer biçimde özkıyım girişiminde bulunanların % 14'ünde madde kullanımı ve % 18'inde alkol kullanımı olduğu saptandı. Çalışmalarda madde kullanımının, maddeyi kullanan kişinin hem kendine, hem de başkalarına yönelik olan saldırganlıkla güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu bulunmuş, ancak bu bağlantının gerçek doğası net olarak açıklanamamıştır28. Özkıyım girişimde bulunanların madde kötüye kullanımı açısından değerlendirilmeleri önerilmektedir.

    Depresif bozuklukların psikiyatrik bozukluklar arasında en yüksek özkıyım girişimi oranına sahip olduğu bilinmektedir. Özkıyım girişiminde bulunmuş 100 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada bu kişilerin %70'inde depresyon, %15'inde alkolizm, %3'ünde şizofreni ve %5'inde diğer bozukluklar saptanmıştır29. Henrikson ve ark.30 özkıyım girişiminde bulunanlarda %59 oranlarında depresif bozukluk bildirmişlerdir. Cheng31 özkıyım girişiminde bulunanlar arasında major depresyonun baskın olduğunu bildirmiştir. Çalışmamızda da depresif bozukluklar %52.7 oranında bulunmuş olup, major depresif bozukluk ilk sırada yer almıştır.

    Rihmer ve ark.8 çalışmalarında, özkıyım girişimcilerinde depresif, siklotimik, irritabl ve anksiyöz mizaç özelliklerini anlamlı olarak yüksek bulmuştur. Aynı çalışmada depresif mizaçtan sonra anksiyöz mizacın özkıyım riski ile en güçlü ilişkilendirilen mizaç olduğu bildirilmiştir. Akbaş ve ark.32 çalışmalarında özkıyım girişimi olan olgularda depresif, siklotimik ve anksiyöz mizacın daha sık olduğunu bildirmişlerdir. Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak özkıyım girişiminde bulunan hastalarda sağlıklı kontrollere göre depresif, anksiyöz ve siklotimik mizaç tiplerini daha yüksek saptadık.

    Pompili ve ark.33 346 duygudurum bozukluklu hastada yaptıkları çalışmada, siklotimik, depresif ve anksiyöz mizaca sahip olanların % 81'inde, hipertimik mizaca sahip olanların %42'sinde özkıyım riskinin arttığını bildirmişlerdir. Rihmer ve ark.8 özkıyım girişiminde bulunan depresif bozukluklu hastaların, baskın bir mizaca sahip olma oranının, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğunu bildirmişlerdir (%90-%21). Biz de çalışmamızda depresif bozukluğu olan hastaların baskın bir mizaca sahip olma oranının, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğunu saptadık (%70-%16).

    Bir çalışmada siklotimik mizaca sahip özkıyım girişiminde bulunmuş bipolar bozukluklu hastaların, siklotimik mizaca sahip olmayan özkıyım girişiminde bulunmuş bipolar bozukluklu hastalara göre daha fazla özkıyım girişiminde bulundukları bildirilmiştir34. Depresif ve hipertimik mizacın araştırıldığı özkıyım girişimi öyküsü olan 72 ötimik bipolar I bozukluklu hastada, depresif mizacın görülme oranının kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek olduğu bildirilmiştir35. Çalışmamızda da bipolar bozukluklu hastalarda depresif mizaç kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti.

    Siklotimik mizaca sahip obsesif kompulsif bozukluklu hastaların, siklotimik mizaca sahip olmayan obsesif kompulsif bozukluklu hastalara göre iki kat fazla özkıyım girişiminde bulundukları bildirilmiştir36. Depresif, anksiyöz ve siklotimik mizaç özkıyım girişimi ile yakından ilişkili olabilir.

    Çalışmamızın kısıtlılıkları, hasta sayısının az olması ve tek merkezli bir çalışma olmasıdır. Tek merkezli çalışmalar, yöresel etkenlerin etkisinde kalabilmektedir. Özkıyım girişimiyle mizaç özellikleri arasındaki ilişkinin daha iyi saptanabilmesi için çok merkezli, daha geniş verilerin toplandığı, örneklem grubunun daha büyük olduğu çalışmalara çalışmalarına ihtiyaç vardır.

    Sonuç olarak çalışmamız depresif, anksiyöz ve siklotimik mizaç özelliklerinin özkıyım girişimi ile yakından ilişkili olduğu göstermektedir. Özkıyım girişiminde bulunmuş olguların kişilik özelliklerinin belirlenmesinin özkıyımı önleme çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülebilir.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Özsoy S, Eșel E. İntihar (Özkıyım). Anadolu Psikiyatri Dergisi 2003; 4: 175-85.

    2) Comtois KA, Linehan MM. Psychosocial treatments of suicidal behaviors: A practice-friendly review. J Clin Psycholog 2006; 62: 161-70.

    3) Qin P, Agerbo E, Mortensen PB. Suicide risk in relation to socioeconomic, demographic, psychiatric, and familial factors: a national register-based study of all suicides in Denmark. Am J Psychiatry 2003; 160: 765-72.

    4) Akiskal HS, Hirschfeld MA, Yerevanian BI. The relationship of personality to affective disorders. Arch Gen Psychiatry 1983; 40: 801-10.

    5) Köse S. A psychobiological model of temperament and character: TCI. Yeni Symposium 2003; 41: 86-97.

    6) Akiskal HS, Mallya G. Criteria for the soft bipolar spectrum treatment implications. Psychopharmacol Bull 1987; 23: 68-73.

    7) Rihmer Z. Suicid risk in mood disorders. Curr Opin Psychiatry 2007; 20: 17-22.

    8) Rihmer A, Rozsa S, Rihmer Z, Gonda X, Akiskal KK, Akiskal HS. Affective temperaments, as measured by TEMPS-A, among nonviolent suicide attempters. J Affect Disord 2009; 116: 18-22.

    9) Zouk H, Tousignant M, Seguin M, Lesage A, Turecki G. Characterization of impulsivity in suicide completers: clinical, behavioral and psychosocial dimensions. J Affect Disord 2006; 92: 195-204.

    10) Cheng AT, Mann AH, Chan KA. Personality Disorder and Suicide. A Case-Control Study. Br J Psychiatry 1997; 170: 441-6.

    11) Tidemalm D, Elofsson S, Stefansson CG, et al. Predictors of Suicide in A Community-Based Cohort of Individuals with Severe Mental Disorder. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol 2005; 40: 595-600.

    12) First MB, Spitzer RL, Gibbon M, Williams JBW. Structured clinical interview for DSM-IV axis I disorders (SCID-I). Clinical Version. Washington DC: American Psychiatric Press Inc, 1997.

    13) Akiskal HS. The temperamental foundations of affective disorders. C Mund (Ed.), Interpersonal Origin and Course of Affective Disorders, London, Gaskell, Royal College of Psychiatrists, 1996: 3-30.

    14) Atay İM, Yaman GB, Demirdaş A, Akpınar A. Outcomes of suicide attempters in the emergency unit of a university hospital. Anatolian J Psychiatry 2014; 15: 124-31.

    15) Asoğlu M, Bülbül F, Altındağ A. Bir üniversite hastanesi acil servisine başvuran intihar girişimi vakalarının değerlendirilmesi. Düşünen Adam J Psychiatry Neurol Sci 2013; 26: 376-80.

    16) Hawton K. Assesment of suicide risk. Br J Psychiatry 1987; 150: 145-53.

    17) Şevik AM, Özcan H, Uysal E. İntihar girişimlerinin incelenmesi: Risk Faktörleri ve Takip. Klinik Psikiyatri 2012; 15: 218-25.

    18) Cirit H, Eğrilmez A, Kültür S. İntihar girişiminde bulunan erişkinlerde görülen psikiyatrik semptomatoloji ve aile özelliklerinin araştırılması. XXVI. Ulusal Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Kongresi Bilimsel Çalışmaları, İzmir, Ege Üniversitesi Basımevi, 1990 547-53.

    19) Shafii M, Carrigan S, Whittighill JR. Psycological autopsy of completed suicide in children and adolesent. Am J Psychiatry 1985; 142: 1061-4.

    20) Murphy GE. Suicide and attempted suicide. Psychiatry. PJ Wilner (Ed), Lippincott Basic Books. New York, New York Publication 1990; 1: 14-8.

    21) Shaffer D, Gerald A, Gould M. Preventing teenage suicide: A critical review. Am J Acad Child Adolesc Psychiatry 1988; 27: 675-87.

    22) Garnfinkel BD. Suicide attempts in children and adolescents. Am J Psychiatry 1982; 139: 1257-62.

    23) Alec R. Psychiatric Emergencies. Suicide. BJ Sadock, VA Sadock (Ed), Comprehensive Textbook of Psychiatry, 2. Cilt, 8. Baskı, Philadelphia, Williams & Wilkins 2000; 2031-40.

    24) Goldstein RB, Black DW, Nasrallah A, et al. The prediction of suicide. Arch Gen Psychiatry 2000; 48: 418-22.

    25) Brown M, King E, Barraclough B. Nine suicide pacts: A behaviour in patients with major depression and comorbid personality disorders. J Affect Disord 1995; 39: 61-72.

    26) Conwell Y, Duberstein PR, Cox C, Herrmann JH, Forbes NT, Caine ED. Relationships of age and axis I diagnoses in victims of completed suicide: a psychological autopsy study. Am J Psychiatry. 1996; 153: 1001-8.

    27) Dhossche DM, Meloukheia AM, Chakravorty S. The association of suicide attempts and comorbid depression and substance abuse in psychiatric consultation patients. Gen Hosp Psychiatry 2000; 22: 281-8.

    28) Trezza GR, Popp SM. The substance user at risk of harm to self or others: Assessment and treatment issues. J Clin Psychol 2000; 56: 1193-205.

    29) Pfeiffer CP, Klerman GL, Hurt SW. Suicidal children grow up: Demographic and clinical risk factors for adolescent suicide attempts. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 1991; 30: 609-16.

    30) Henrikson MM, Hillevi MA, Marttunen MJ. Mental disorders and comorbidity in suicide. Am J Psychiatry 1993; 150: 935-40.

    31) Cheng A. Mental illness and suicide. Arch Gen Psychiatry 1995; 52: 594-603.

    32) Akbaş S, Kesebir S, Böke Ö, ve ark. Hastaneye başvurusu özkıyım girişimiyle olan ve olmayan majör depresif bozukluklu ergenlerin ve annelerinin mizaç özellikleri. Anadolu Psikiyatri Dergisi 2010; 11: 9-17.

    33) Pompili M, Innamorati M, Rihmer Z, et al. Cyclothymic-depressive-anxious temperament pattern is related to suicide risk in 346 patients with major mood disorders. J Affect Disord 2012; 136: 405-11.

    34) Akiskal HS, Hantouche EG, Allilaire JF. Bipolar II with and without cyclothymic temperament: “dark” and “sunny” expressions of soft bipolarity. J. Affect Disord 2003; 73: 49-57.

    35) Henry C, Lacoste J, Bellivier F, Verdoux H, Bourgeois ML, Leboyer M. Temperament in bipolar illness: impact on prognosis. J Affect Disord 1999; 56: 103-8.

    36) Hantouche EG, Angst J, Demonfaucon C, Perugi G, Lancrenon S, Akiskal HS. Cyclothymic OCD: a distinct form? J Affect Disord 2003; 75: 1-10.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]