Investigation of Antibiotic Resistance in Acinetobacter baumannii and Pseudomonas aeruginosa Strains Isolated from Blood Cultures Between 2018 and 2022
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Kahra-manmaraş, Türkiye
2Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı, Kahramanmaraş, Türkiye
3Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Kırklareli, Türkiye
4Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara, Türkiye
5Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara, Türkiye
Keywords: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Kan, Antibiyotik Direnci, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Blood, Antibiotic Resistance
737 görüntülenme 520 indirme
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2018-Aralık 2022 tarihleri arasında kan kültürlerinden izole edilen Acinetobacter baumannii ve Pseudomonas aeruginosa suşları dahil edilmiştir. Kan kültürleri için BacT/ALERT 3D otomatize kan kültür sistemi kullanılmıştır. Bakteri tanımlanması ve antibi-yotik duyarlılık testleri hem geleneksel yöntemler hem de BD Phoenix 100 otomatik sistem kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: Beş yıllık süreçte kan kültürlerinden 520 Acinetobacter baumannii, 298 Pseudomonas aeruginosa izole edilmiştir. Acinetobacter bauman-niinin kan kültürlerinden izole edilen diğer bakteriler içerisindeki oranı %3.3, Pseudomonas aeruginosanın ise %1.9 olarak belirlenmiştir. Acineto-bacter baumannii (%92.5) ve Pseudomonas aeruginosa (%85.9) suşlarının çoğunluğu yoğun bakım ünitelerinden izole edilmiştir. Acinetobacter baumannii test edilen bütün antibiyotiklere yüksek oranda direnç göstermiştir. Pseudomonas aeruginosa ise en yüksek direnci levofloksasine (%63.5) karşı gösterirken, en düşük direnci amikasin (%8.1) ve gentamisine (%16.8) karşı göstermiştir.
Sonuç: Çalışmada Acinetobacter baumannii'nin endişe verici düzeyde antibiyotik direnci sergilediği, Pseudomonas aeruginosa'nın ise daha ılımlı direnç profili gösterdiği belirlenmiştir. Bu bulgular, hastane enfeksiyonlarının yönetiminde etkili stratejilerin geliştirilmesi gerekliliğini vurgulamak-tadır. Mevcut antibiyotiklerin etkin kullanımı ve antimikrobiyal direncin saptanması için sürekli tarama ve takip yapılması gibi önlemlerin de alınması önemlidir.
Material and Method: The study encompassed Acinetobacter baumannii and Pseudomonas aeruginosa strains isolated from blood cultures taken between January 2018 and December 2022. BacT/ALERT 3D automated blood culture system was used for blood cultures. Bacterial identification and antibiotic susceptibility tests were performed using both traditional methods and the BD Phoenix 100 automated system.
Results: Over the five-year period, 520 Acinetobacter baumannii and 298 Pseudomonas aeruginosa strains were isolated from blood cultures. Acine-tobacter baumannii accounted for 3.3% of all isolated bacteria, while Pseudomonas aeruginosa represented 1.9%. The majority of Acinetobacter baumannii (92.5%) and Pseudomonas aeruginosa (85.9%) strains were isolated from intensive care units. Acinetobacter baumannii showed high rate resistance to all antibiotics tested. Pseudomonas aeruginosa showed the highest resistance to levofloxacin (63.5%), while the lowest resistance was shown to amikacin (8.1%) and gentamicin (16.8%).
Conclusion: The study determined that Acinetobacter baumannii exhibits alarming levels of antibiotic resistance, while Pseudomonas aeruginosa exhibits a milder resistance profile. These findings emphasize the need to develop effective strategies for the management of hospital infections. It is also important to take precautions such as effective use of available antibiotics and continuous screening and follow-up for the detection of antimicrobial resistance.
Giriş
Acinetobacter ve Pseudomonas spp. gibi gram negatif organizmalar, yaygın antimikrobiyal dirençleri, salgınlara neden olma potansiyelleri ve yüksek ölüm oranları nedeniyle hastane enfeksiyonlarının ana nedenleri olarak kabul edilmektedir3. Sistematik bir inceleme-de, Acinetobacter baumannii (A. baumannii) ve P. aeruginosa enfeksiyonlarının sırasıyla %47 ve %23 oranında mortaliteye neden olduğunu bildirilmiştir4. Hem Acinetobacter spp. hem de P. aeruginosa hastane ortamlarında yaygın olarak bulunmaktadır ve doğal ilaç direnç mekanizmalarına sahip olmaları nedeniyle genellikle tedavisi zor olan enfeksiyonlara yol açmaktadırlar. Bununla birlikte, yatay gen transferi yoluyla birden fazla antimikrobiyal sınıfa karşı ek direnç me-kanizmaları kazanabilirler. Bu direnç mekanizmaları, aynı anda birden fazla antimikrobiyale karşı direnç gelişmesine neden olmakta ve bu durum, bu mikroor-ganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik seçimini sınırlamaktadır5. Çoklu antibiyotik direnci gösteren Acinetobacter türleri ve P. aeruginosa, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tehlikeli patojenler olarak kabul edilmektedir. DSÖ, karbapenem dirençli A. baumannii ve P. aeruginosa'yı ilaç araştırma ve geliştirme gerektiren kritik öncelikli patojenler olarak da belirlemiştir6.
Bu çalışmada, 2018-2022 yılları arasında hastanemizin çeşitli kliniklerinde yatan hastalardan alınan kan kül-türlerinden izole edilen A. baumannii ve P. aeruginosa suşlarının antibiyotik direnç durumlarının araştırılması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot
İstatistiksel analiz
Verilerin değerlendirilmesinde nitel değişkenlerin frekans dağılımları arasındaki farklılık Chi Square test ve Fisher exact test ile incelenmiştir. İstatistiksel an-lamlılık p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Verilerin de-ğerlendirilmesinde IBM SPSS versiyon 22 (IBM SPSS for Windows version 22, IBM Corparation, Armonk, New York, United States) programından yararlanılmış-tır.
Bulgular
A. baumannii suşlarında 2018 ile 2021 yılları arasında bir artış eğilimi kaydedilmiştir. Fakat 2022 yılında Acinetobacter sayısında önemli bir azalma görülmüştür. 2018'de 82 olan suş sayısı 2021'de 174'e çıkmıştır. Ancak pandemi sonrasında 2022'de sayılarında önemli bir azalma görülmüştür (n=62). 2018-2019 yılları ara-sında P. aeruginosa suşlarının sayısı hemen hemen benzer düzeyde olup, 2020 yılında oldukça azalmıştır (n=32). 2021 ve 2022 yıllarında ise suş sayısı aynı kalmıştır (n =58). 2018de 72 olan suş sayısı 2022'de 58e düşmüştür (Şekil 1).
Şekil 1: 2018-2022 yılları arasında kan kültürlerinden izole edilen P. aeruginosa ve A. baumannii suş sayılarının karşılaştırılması.
2018-2022 yılları arasında A. baumannii suşlarının %53.3ü P. aeruginosa suşlarının ise %54.7si erkek hastalardan izole edilmiştir (Tablo 1).
Tablo 1: A. baumannii ve P. aeruginosa suşlarının cinsiyete göre dağılımı.
Beşyüz yirmi A. baumannii suşunun 481i (%92.5), 298 P. aeruginosa suşun ise 256sı (%85.9) YBÜlerden izole edilmiştir. Her iki bakteri de en sık anestezi ve reanimasyon YBÜsünden izole edilmiştir. P. aeruginosa çoğunlukla, anestezi ve reanimasyon YBÜ (%50.5), çocuk servisi (%66.7), tıbbi onkoloji (%88.9), nöroloji (%60.0) servislerinde A. baumman-niiye göre daha fazla gözlemlenmiştir. Diğer YBÜleri ve servislerde ise çoğunlukla A. baummanni, P. aeru-ginosaya göre daha fazla gözlemlenmiştir. Klinikler arasındaki dağılım istatistiksel olarak anlamlı bulun-muştur (p <0.001) (Tablo 2).
Tablo 2: A. baumannii ve P. aeruginosa suşlarının kliniklere göre dağılımı.
Beş yıllık süreçte kan kültürlerinden izole edilen A. baumannii suşlarının test edilen bütün antibiyotiklere karşı yüksek oranda dirençli olduğu tespit edilmiştir (amikasin %93.3, gentamisin %95.8, imipenem ve meropenem %96.5, siprofloksasin %96.0, levofloksa-sin %95.4, trimetoprim/sulfametoksazol %77.7) (Tablo 3).
Tablo 3: A. baumannii suşlarının antibiyogramları.
Kan kültürlerinden 2018-2022 yılları arasında izole edilen P. aeruginosa suşlarında en dirençli antibiyotik-ler levofloksasin (%63.5) ve imipenem (%56.4) olurken en yüksek duyarlılık oranı amikasin (%90.9) ve gentamisinde (%83.2) saptanmıştır. P. aeruginosa suşlarında orta duyarlı suşların oranı ise amikasin ve gentamisin hariç %20 ve üzeri civarında seyretmiştir (Tablo 4).
Tablo 4: P. aeruginosa suşlarının antibiyogramları.
Tartışma
Çalışmamızda beş yıllık süre içinde laboratuvarımıza gönderilen kan kültürlerinde pozitiflik oranı %23.9 olarak bulunmuştur. Benzer çalışmalarda farklı kan kültürü pozitiflik oranları bildirmiştir; Er ve ark.14 %17.9, Arabacı ve ark.15 %16.1, Çetin ve ark.16 %14.1, Li ve ark.17 %12.5. Kan kültürlerinin farklı pozitiflik oranını sebebi pozitifliği etkileyebilen faktörler olabilir. Bunlar; antibiyotik kullanımı, alınan kanın hacmi, kültür örneklerinin alınma sıklığı, deri hazırlama teknikleri, kültür örneklerinin alındığı yer, mikrobiyoloji laboratuvarında kültürlerin işlenmesi ve kullanılan kan kültürü sistemi18.
Bu çalışmada istatistiksel olarak anlamlı olmasa da A. baumannii ve P. aeruginosa erkek hastalardan (%53.8) daha sık izole edilmiştir (Tablo 1). Bulgularımız, benzer çalışmalarda da üreme tespit edilen hastaların çoğunluğunun (%53-72.6) erkek hastalar olduğunu desteklemektedir11,19,20. Kadınlardaki izolasyon oranlarının daha yüksek olduğunu bildiren çalışmalar da bulunmaktadır15,17.
A. baumannii ve P. aeruginosa, özellikle YBÜlerde çevresel kontaminasyon ve buna bağlı olarak da patojenlerin hastalara yayılma olasılığı nedeniyle nozoko-miyal enfeksiyonlara neden olabilen patojenlerdendir21,22. A. baumanniide en yüksek ölüm oranları, özellikle YBÜlerinde ventilatör ilişkili pnömoni ve kan dolaşımı enfeksiyonlarında görülmektedir23. Her yıl dünya çapında 31 milyon sepsis vakası rapor edilmekte ve bunlardan yaklaşık 6 milyon kişi sepsis nedeniyle ölmektedir24. A. baumannii ve P. aerugi-nosa patojenleri hastanede yatan kritik ve bağışıklığı baskılanmış hastalarda ciddi invaziv enfeksiyonlar geliştirebildiği için özellikle YBÜlerdeki hastalar için büyük bir endişe kaynağıdır25. Çalışmamızda da 520 A. baumannii suşunun 481i (%92.5), 298 P. aeruginosa suşun ise 256sı (%85.9) YBÜlerden izole edilmiştir (Tablo 2). Kan kültürlerinden elde edilen suşların çoğunun YBÜlerindeki hastalardan izole edildiği yapılan çalışmalarda da bildirilmiştir9,16.
Benzer çalışmalarda A. baumannii ve P. aeruginosa izolatlarının YBÜ arasında sıklıkla anesteziyoloji ve reanimasyon YBÜlerinden izole edildiği bildirilmiştir9,11. Çalışmamızda da literatürle uyumlu bir şekilde bu bakterilerin sıklıkla anesteziyoloji ve reanimasyon YBÜsinden izole edildiği görülmektedir (Tablo 2).
Anesteziyoloji ve reanimasyon YBÜsünde bu bakteri-lerin neden olduğu enfeksiyonların daha sık görülmesi-nin sebebi, buradaki hastaların daha ağır ve komplike hasta olmaları, daha sık invaziv girişimlere maruz kalmaları, daha uzun süre hastanede yatmaları ile açıklanabilir.
Antibiyotik direnci, dünya çapında önde gelen bir halk sağlığı tehdidi olup, mikrobiyal enfeksiyonların morbi-ditesini, mortalitesini ve tedavi başarısızlığını önemli ölçüde artırdığı gibi bireylere ve uluslara yönelik eko-nomik kayıplara da yol açmaktadır26. Özellikle de Acinetobacter türleri birden fazla mekanizma ile çok hızlı bir şekilde özellikle de antibiyotik varlığında daha kolay ve daha çabuk antibiyotik direnci geliştirebilmektedir23. Çalışmamızda, hastanemizde 2018-2022 yıllarında kan kültürlerinden izole edilen A. baumannii suşları, test edilen tüm antibiyotiklere karşı yüksek oranda direnç göstermiştir (amikasin %93.3, gentamisin %95.8, imipenem ve meropenem %96.5, siproflok-sasin %96.0, levofloksasin %95.4, trimetoprim/sulfametoksazol %77.7) (Tablo 3).
Karbapenemler geniş spektrumlu beta-laktam antibiyo-tiklerdir. Özellikle Genişletilmiş Spektrumlu Beta-Laktamaz (ESBL) üreten mikroorganizmalarla müca-delede, antibiyotik tedavisi için genellikle son seçenek olarak kabul edilmektedirler. Özellikle gram negatif bakterilerde karbapenem direnç oranı yüksektir ve giderek artmaktadır27. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından bildirilen rapora göre 2017'de, karbapenem dirençli Acinetobacter türleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde hastanede yatan hastalarda tahmini 8.500 enfeksiyona ve 700 ölüme neden olurken, çoklu ilaca dirençli P. aeruginosa, tahmini 32.600 enfeksiyona ve 2.700 ölüme neden olmuştur28. Türkiyede Acinetobacter enfeksiyonları için farklı duyar-lılık oranları rapor edilmiştir. İmipenem için bu oranın %41-92, meropenem için %53-82 aralığında değiştiği bildirilmiştir29. DSÖ Orta Asya ve Doğu Avrupa Antimikrobiyal Direnç Denetimi 2017 raporunda ülkemizden izole edilen A. baumannii suşlarının karba-penem direnci %93 oranında saptanmıştır30. Ülke-mizdeki ve diğer ülkelerdeki bazı çalışmaların sonuçlarında A. baumanniide çok yüksek karbapenem direnç oranları rapor edilmiştir31-33. Literatür ile uyumlu olarak A. baumannii suşlarımız karbapenemlere yüksek oranda direnç göstermiştir (imipenem ve meropenem %96.5) (Tablo 3). Güney Afrika (%63) ve Kuzey-Doğu, Etiyopyada (%34.5) yapılan çalışmalarda daha düşük karbapenem direnci bildirilmiştir34,35. Yüksek karbapenem direnci olan hastanelerde A. baumannii tedavisinde karbapenemler tercih edilememektedir. Günümüzde polimiksinler, A. baumannii'ye karşı en yüksek in-vitro aktiviteye sahip antimikrobiyallerdir. Kolistin klinik uygulamada en yaygın olarak kullanılan antibiyotiktir36.
Yapılan çalışmalarda A. baumanniiye kıyasla P. ae-ruginosada daha düşük karbapenem direnci bildiril-miştir. Ergül ve ark.31 imipenem %62.5, meropenem %43.8, Çeken ve ark.32 imipenem ve meropenem %14.3, Tilahun ve ark.35 meropenem %41.3. Çalışmamızda P. aeruginosada literatüre yakın oranlarda karbapenem direnci saptanmıştır (imipenem %56.4, meropenem %42.0) (Tablo 4). Fakat P. aeruginosada yüksek oranda karbapenem direnci bildiren bir çalışma da bulunmaktadır (imipenem ve meropenem %87.2)33. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı, dirençli suşların yayılmasını artırarak tedavi etkinliğini azalt-maktadır. Hastanelerde sıkça tercih edilen bu antibiyotik gruplarının ampirik tedavi amaçlı kullanımı, yüksek antibiyotik direncine neden olabilmektedir.
Aminoglikozid antibiyotikler, enfeksiyon tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır ve halen çoklu ilaca dirençli suşların neden olduğu hastalıkların tedavisinde tercih edilen bir seçenektir. Ancak, yapılan bir meta-analiz çalışmasında A. baumannii suşlarının bu antibi-yotiklere karşı direnç geliştirdiği belirtilmiştir; amika-sin %69 (%57 ila %81), gentamisin %68 (%57 ila %80).37. Yapılan çalışmalarda farklı oranlarda ami-noglikozid direnci bildirilmiştir; Er ve ark.14 amikasin %45.9, gentamisin %51.3, Li ve ark.17 amikasin %36.8, gentamisin %54.2, Kishk ve ark.23 amikasin %9.6, gentamisin %51.9. Çalışmamızda ise literatürün aksine A. baumannii suşlarında aminoglikozid direnç oranlarımızın oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir (%93.3 amikasin, %95.8 gentamisin) (Tablo 3). Bu durumun sebebi A. baunmannii izolasyonunun yüksek olması nedeniyle bu bakterinin neden olduğu enfeksi-yonları tedavi etmek için aminoglikozidlerin sık kullanılması olabilir.
P. aeruginosa suşlarında ise aminoglikozid direnç oranlarımızın düşük olduğu gözlemlenmiştir (amikasin %8.1, gentamisin %16.8) (Tablo 4). Çalışmamızın sonuçları, benzer şekilde Kolombiya, İtalya ve Türkiye'de yapılan çalışmalarla uyumludur38-40.
Florokinolonlar, geniş spektrumlu, bakterisid etkili, sentetik antimikrobiyal ajanlardır ve çeşitli gram negatif ve gram pozitif patojenik bakterilere karşı etkilidirler. Ancak, florokinolonların yaygın kullanımı sonucu meydana gelen direnç, küresel ölçekte artmıştır41. Çalışmamızda, florokinolon grubuna dahil edilen antibiyotiklere A. baumannii suşlarının yüksek düzeyde direnç geliştirdiği belirlenmiştir (%96.0 siprofloksasin, %95.4 levofloksasin) (Tablo 3). Diğer bir çalışmada ise, bizim çalışmamızdan daha düşük kinolon direnç oranları bildirilmiştir (siprofloksasin %71.4, levofloksasin %26.6)42. Avrupa'da yapılan araştırmalar, A. baumannii izolatlarının yarıdan fazlasının karbapenem-lere ve kinolonlara dirençli olduğunu ortaya koymuştur43. Çalışmamızda P. aeruginosada ise siprofloksasin direncinin %40.6, levofloksasin direncinin ise %63.5 olduğu tespit edilmiştir (Tablo 4). İtalya, Türkiye ve Etiyopya'da yapılan benzer çalışmalarda daha düşük kinolon direnci rapor edilmiştir39,40,42. A. baumannii ve P. aeruginosada gözlemlenen yüksek kino-lon direnci, sağlık kuruluşunda uygunsuz kinolon reçe-telenmesine ve antibiyotik reçete uygulamalarına rehberlik edebilecek güçlü antibiyotik yönetim girişimlerinin bulunmamasına bağlanabilir.
Çalışmamızda P. aeruginosa suşlarında sefepim direnç oranı %39.1, seftazidim direnç oranı ise %31.2 olarak belirlenmiştir (Tablo 4). Bitew ve ark.42, yaptıkları çalışmada bizim sonuçlarımıza yakın sefepim (%28.6) ve seftazidim (%42.9) direnç oranları rapor etmişlerdir. Ergül ve ark.31 ise daha düşük direnç oranları bildi-rirken (sefepim %18.8, seftazidim %25), diğer bazı çalışmalarda daha yüksek sefepim ve seftazidim direnç oranları bildirilmiştir9,44.
P. aeruginosa suşlarında piperasilin-tazobaktam direnç oranımız %29.2 olarak belirlenmiştir (Tablo 4). Şirin ve ark.9, çalışmamızdan daha yüksek piperasilin-tazobaktam direnç oranı saptamışlardır (%58.15). Diğer yandan, Li ve ark.17 çok düşük bir direnç oranı bildirmişlerdir (%6.6). Kan kültürlerinden izole edilen A. baumannii ve P. aeruginosadaki antibiyotik direnç farklılıklarının sebebi çalışmaların yapıldığı hastanelerdeki kan kültürlerinde üreyen bu mikroorganizmaların sıklığına ve buna yönelik yapılan tedavide kullanılan antibiyotiklere bağlı olabilir.
Çalışmamızda, A. baumannii suşlarının son derece endişe verici düzeylerde antibiyotik direnci sergilemesi ve P. aeruginosa'nın aminoglikozidler hariç çoğu anti-biyotiğe karşı direnç oranlarının %30'un üzerinde, orta duyarlı suşların ise %20'lerin üzerinde seyretmesi, bu iki bakterinin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisini zorlaştıracaktır. P. aeruginosa'da aminoglikozidlerdeki duyarlılık oranının yüksek olması ise sevindiricidir. Direnç yüzdelerini azaltmak için etkin enfeksiyon kontrol önlemleri alınmalı, ampirik tedavi rejimleri sürekli gözden geçirilmeli ve aktif sürveyans verilerine göre ampirik tedavi yaklaşımları belirlenmelidir. Patojen direncine ilişkin bilgi ve ortaya çıkan trendlerin gözlemlenmesi, ampirik tedavinin daha yüksek etkinlikle doğru şekilde uygulanmasına olanak sağlayacaktır.
Çalışmanın Kısıtlılıkları
Hastanemizde verilerin toplandığı dönemde kolistin duyarlılığının belirlenmesinde sıvı mikrodilüsyon yönteminin kullanılmamış olması, çalışmamızın kısıtlılık-ları arasındadır.
Kaynaklar
1)Schöneweck F, Schmitz RPH, Rißner F et al. The epidemiology of bloodstream infections and anti-microbial susceptibility patterns in Thuringia, Germany: a five-year prospective, state-wide sur-veillance study (AlertsNet). Antimicrob Resist Infect Control 2021; 10: 132.
2)Diekema DJ, Hsueh PR, Mendes RE et al. The microbiology of bloodstream infection: 20-year trends from the SENTRY antimicrobial surveillan-ce program. Antimicrob Agents Chemother 2019; 63: 10.1128/aac.00355-19.
3)Vivo A, Fitzpatrick MA, Suda KJ et al. Epidemio-logy and outcomes associated with carbapenem-resistant Acinetobacter baumannii and carbape-nem-resistant Pseudomonas aeruginosa: a retros-pective cohort study. BMC Infect Dis 2022: 22: 491.
4)Wieland K, Chhatwal P, Vonberg RP. Nosocomial outbreaks caused by Acinetobacter baumannii and Pseudomonas aeruginosa: results of a systematic review. Am J Infect Control 2018; 46: 643-8.
5)Mekonnen H, Seid A, Fenta GM, Gebrecherkos T. Antimicrobial resistance profiles and associated factors of Acinetobacter and Pseudomonas aerugi-nosa nosocomial infection among patients admit-ted at Dessie comprehensive specialized Hospital, North-East Ethiopia. A cross-sectional study. PLoS One 2021; 16: e0257272.
6)World Health Organization. WHO publishes list of bacteria for which new antibiotics are urgently ne-eded, 2017. https://www.who.int/news/item/27-02-2017-who-publishes-list-of-bacteria-for-which-new-antibiotics-are-urgently-needed. 26.08.2023.
7)The European Committee on Antimicrobial Sus-ceptibility Testing. Breakpoint tables for interpre-tation of MICs and zone diameters. Version 13.1, 2023. http://www.eucast.org 29.08.2023.
8)Çolakoğlu Ş, Alışkan HE, Göçmen JS. Kan Kül-türlerinden İzole Edilen Acinetobacter baumannii ve Pseudomonas aeruginosa Suşlarının Antibiyo-tik Duyarlılık Profilleri (2012-2014). Türk Mikro-biyol Cem Derg 2014; 44: 132-8.
9)Şirin MC, Ağuş N, Yılmaz N, Karaca-Derici Y, Yılmaz-Hancı S, Şamlıoğlu P. The change of anti-biotic resistance profiles over the years in Pseu-domonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii strains isolated from intensive care units. J Clin Exp Invest 2015; 6: 279-85.
10)Uğur M, Genç S. Yoğun bakım ünitelerinden izole edilen Acinetobacter baumannii ve Pseudomonas aeruginosa suşlarının üç yıllık direnç profili. Turk J Intense Care 2019; 17: 130-7.
11)Kocabaş D, Özbek N, Aydın NN ve ark. Yoğun bakım ünitelerinde kandan izole edilen örneklerde kolistin duyarlılığının değerlendirilmesi. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2021; 23: 385-94.
12)Polemis M, Tryfinopoulou K, Giakkoupi P; WHONET-Greece study group, Vatopoulos A. Eight-year trends in the relative isolation frequ-ency and antimicrobial susceptibility among blo-odstream isolates from Greek hospitals: data from the Greek Electronic System for the Surveillance of Antimicrobial Resistance- WHONET-Greece, 2010 to 2017. Euro Surveill 2020; 25: 1900516.
13)Mohammadtaheri Z, Pourpaki M, Mohammadi F, Namdar R, Masjedi MR. Surveillance of antimic-robial susceptibility among bacterial isolates from intensive care unit patients of a tertiary-care uni-versity hospital in Iran: 2006-2009. Chemotherapy 2010; 56: 478-84.
14)Er H, Aşık G, Yoldaş Ö, Demir C, Keşli R. Kan kültürlerinde izole edilerek tanımlanan mikroorganizmaların ve antibiyotik direnç oranlarının belirlenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg 2015; 45: 48-54.
15)Arabacı Ç, Kutlu O. Evaluation of microorganisms isolated from blood cultures and their susceptibi-lity profiles to antibiotics in five years period. J Surg Med. 2019; 3: 729-33.
16)Çetin Ş, Özekinci T, Özmen M, Sarmış A, Koçoğ-lu ME. 2018-2021 Yılları Arasında Prof. Dr. Sü-leyman Yalçın Şehir Hastanesinde Kan Kültürle-rinden İzole Edilen Bakterilerin Tür Dağılımı ve Gram Negatif Bakterilerin Antibiyotik Duyarlılık-ları. Türk Mikrobiyol Cem Derg 2023; 53: 237-44. Li K, Li L, Wang J. Distribution and Antibiotic Resistance Analysis of Blood Culture Pathogens in a Tertiary Care Hospital in China in the Past Four Years. Infect Drug Resist 2023; 16: 5463-71.
17)Shafazand S, Weinacker AB. Blood cultures in the critical care unit: improving utilization and yi-eld. Chest 2002; 122: 1727-36.
18)Ahmed NH, Hussain T. Antimicrobial susceptibi-lity patterns of leading bacterial pathogens isolated from laboratory confirmed blood stream infections in a multi-specialty sanatorium. J Glob Infect Dis 2014; 6: 141-6.
19)Sağmak-Tartar A, Akbulut A. Bir İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde Tedavi Edilen Hastaların Kan Kültürü Sonuçlarının De-ğerlendirilmesi: Üç Yıllık Bir Retrospektif Analiz. Klimik Dergisi 2018; 31: 218-22.
20)Song JY, Cheong HJ, Choi WS, Heo JY, Noh JY, Kim WJ. Clinical and microbiological characteri-zation of carbapenem-resistant Acinetobacter ba-umannii bloodstream infections. J Med Microbiol 2011; 60: 605-11.
21)Armin S, Karimi A, Fallah F et al. Antimicrobial resistance patterns of Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus au-reus isolated from patients with nosocomial infec-tions admitted to tehran hospitals. Arch Pediatr Infect Dis 2015; 3: e32554.
22)Kishk R, Soliman N, Nemr N et al. Prevalence of aminoglycoside resistance and aminoglycoside modifying enzymes in Acinetobacter baumannii among intensive care unit patients, Ismailia, Egypt. Infect Drug Resist. 2021; 14: 143-50.
23)Pan American Health Organization PAHO. https://www.paho.org/en/topics/sepsis#:~:text=Each%20year%2C%20approximately%2031%20million,million%20people%20die%20from%20sepsis. 12.09.2023.
24)Uzun B, Güngör S, Sezak N, Afşar İ, İlgün MŞ, Demirci M. Yoğun bakım hastalarının kan kültürlerinden izole edilen Pseudomonas aerugi-nosa ve Acinetobacter baumannii izolatlarının an-tibiyotik direnç yüzdelerindeki değişim. Turk Hij Den Biyol Derg 2014; 7: 1-8.
25)Arowolo MT, Orababa OQ, Olaitan MO et al. Prevalence of carbapenem resistance in Acineto-bacter baumannii and Pseudomonas aeruginosa in sub-Saharan Africa: A systematic review and me-ta-analysis. Plos one 2023; 18: e0287762.
26)Meletis G. Carbapenem resistance: overview of the problem and future perspectives. Ther Adv Infect Dis 2016; 3: 15-21.
27)Centers for Disease Control and Prevention. 2019 AR Threats Report https://www.cdc.gov/drugresistance/biggest-threats.html#acine. 12.09.2023.
28)Şenol A, Çelik İ. Yoğun bakım ünitelerinden izole edilen çok ilaca dirençli Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter baumannii suşlarına karşı çeşitli antimikrobiyallerin in vitro aktivitele-ri. Flora 2021; 26: 96-103.
29)WHO: 2017 Central Asian and Eastern European Surveillance of Antimicrobial Resistance Annual report 2017. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/mikrobiyoloji-referans-laboratuvarlari-ve-biyolojik-urunler-db/Dokumanlar/Raporlar/CAESAR_Annual_Report_2017.pdf. 12.09.2023.
30)Ergül AB, Işık H, Altıntop YA, Torun YA. Bir çocuk yoğun bakım biriminde kan kültürlerinin geriye dönük değerlendirilmesi: üç yıllık sonuçlar. Turkish Arch Ped 2017; 52: 156-61.
31)Çeken N, Duran H, Kula Atik T. Kan kültüründen izole edilen gram negatif bakterilerin dağılımı ve antibiyotik direnç oranları. Turk Hij Den Biyol Derg 2022; 79: 451-60.
32)Lee CM, Kim YJ, Jung SI et al. Different clinical characteristics and impact of carbapenem-resistance on outcomes between Acinetobacter ba-umannii and Pseudomonas aeruginosa bacterae-mia: a prospective observational study. Sci Rep 2022; 12: 8527.
33)Kock MM, Bellomo AN, Storm N, Ehlers MM. Prevalence of carbapenem resistance genes in Acinetobacter baumannii isolated from clinical specimens obtained from an academic hospital in South Africa. South Afr J Epidemiol Infect 2013; 28: 28-32.
34)Tilahun M, Gedefie A, Bisetegn H, Debash H. Emergence of high prevalence of extended-spectrum beta-lactamase and carbapenemase pro-ducing Acinetobacter species and Pseudomonas aeruginosa among hospitalized patients at Dessie comprehensive specialized hospital, North-East Ethiopia. Infect Drug Resist 2022; 15: 895-911.
35)Gözalan A, Ünaldı Ö, Kırca F ve ark. Yoğun ba-kım ünitelerinde kan dolaşımı enfeksiyonu etkeni karbapenem dirençli Acinetobacter baumannii izo-latlarının moleküler yöntemlerle karakterizasyonu. Turk Hij Den Biyol Derg 2020; 77: 15-24.
36)Nazari A, Alikhani MY, Sayehmiri K, Sayehmiri F, Karami M, Ghaderkhani J. Evaluation of Resis-tance to Aminoglycosides among clinical isolates of Acinetobacter baumannii: A Systematic Review and Meta-analysis. İran J Pharmacol Ther 2018; 16: 1-11.
37)Saavedra JC, Fonseca D, Abrahamyan A et al. Bloodstream infections and antibiotic resistance at a regional hospital, Colombia, 2019-2021. Rev Pa-nam Salud Publica 2023; 47: e18.
38)Licata F, Quirino A, Pepe D, Matera G, Bianco A. and Collaborative Group. Antimicrobial resistance in pathogens isolated from blood cultures: a two-year multicenter hospital surveillance study in Italy. Antibiotics 2020; 10: 10.
39)Köksal-Çakırlar F, Uyar Y, Özdemir S ve ark. 2011-2014 yılları arasında kan kültürlerinden izole edilen mikroorganizmalar ve antimikrobiyal direnç durumları. Turk Hij Den Biyol Derg 2017; 74: 55-70.
40)Redgrave LS, Sutton SB, Webber MA, Piddock LJV. Fluoroquinolone resistance: mechanisms, impact on bacteria, and role in evolutionary success. Trends Microbiol 2014; 22: 438-45.
41)Bitew A, Adane A, Abdeta A. Bacteriological spectrum, extended-spectrum β-lactamase produc-tion and antimicrobial resistance pattern among patients with bloodstream infection in Addis Aba-ba. Sci Rep 2023; 13: 2071.
42)European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Annual epidemiological report. Anti-microbial resistance and healthcare-associated in-fections 2014. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/antimicrobial-resistance-annual-epidemiological-report.pdf. 16.01.2024.
43)Tiwari N, Rajdev S, Mullan S. Resistance Trends among Pseudomonas aeruginosa Isolates in a Tertiary Care Centre in South Gujarat. Adv Microbiol 2017; 7: 188-94.
© 2025 Fırat Tıp Dergisi. Tüm hakları saklıdır.

