A Case of Solitary Angiokeratoma
1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı, ELAZIĞ
2Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, ELAZIĞ
Keywords: Soliter,Aanjiokeratom, Solitary, Angiokeratoma
20.985 görüntülenme 3.437 indirme
Giriş
Anjiokeratomlar benign yüzeyel vasküler lezyonlar olmasına rağmen özellikle soliter anjiokeratomlar klinik olarak malign melanoma ile karıştırılabilir 3.
Soliter anjiokeratomun nadir görülmesi ve malign melanoma ile benzerliğinin vurgulanması amacıyla olguyu sunmayı uygun bulduk.
Olgu Sunumu
Dermatolojik muayenede; sol önkol lateralinde, merkezi çevresine göre daha koyu mavi siyah renkte olan, solid, hiperkeratotik 0.5x0.5 cm ebadında papül tespit edildi (Şekil 1). Sistemik muayenesinde herhangi bir patolojik bulguya rastlanmadı. Kan biyokimya, tam kan sayımı ve tam idrar tetkiki normal sınırlar içerisinde ölçüldü.
Sol önkol lateralinde koyu mavi siyah renkte, solid, hiperkeratotik papül
Lezyondan anjiokeratom, malign melanom öntanıları ile alınan punch biyopsi materyalinin histopatolojik incelemesinde; yüzeyde hiperkeratoz gösteren çok katlı yassı epitelde akantoz ve retelerde uzama ile papiller dermiste çok sayıda dilate, konjesyone kapillerler, papiller dermisteki konjesyone damarların bir kısmında görülen organize trombüs (Şekil 2,3) görülerek hastaya klinik özellikleri ve histopatolojik bulguları ile soliter anjiokeratom tanısı konuldu. Yüzeyde hiperkeratoz gösteren çok katlı yassı epitelde akantoz ve retelerde uzama ile papiller dermiste çok sayıda dilate, konjesyone kapillerler içeren anjiokeratom olgusu (HEX100)
Papiller dermisteki konjesyone damarların bir kısmında görülen organize trombüs (HEX200)
Tartışma
Anjiokeratom tiplerinden Fordyce anjiokeratomu sık görülmesine rağmen diğer tipler nadir görülür. Soliter anjiokeratomanın görülme sıklığı üçüncü ve dördüncü dekatta artar 2. Soliter anjiokeratomanın oluşumunda yaralanmalar ve kronik irrritasyonlar gibi çeşitli faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Hastalık erkeklerde daha sık görülür. Lezyonlar 2-10 mm çapta mavi-siyah verruköz papüller şeklinde ve sıklıkla alt ekstremitelerde görülür 1,3.
Anjiokeratomlar tipik olarak asemptomatiktir 2. Ancak hasta, lezyonun genişlemesi, koyulaşması ve kanaması nedenleriyle malign melanom şüphesiyle gelebilir. Hastalık klinisyenler tarafından klinik görünüm olarak malign melanoma ile karıştırılabilir, bu benzerlikten dolayı pseudomelanoma olarak ta bilinmektedir 2,4. Hastalığın ayırıcı tanısında melanositik nevus, seboreik keratoz, pigmente bazal hücreli kanser, hemanjiom ve kapiller anevrizma düşünülmelidir. Özellikle malign melanom ile ayırıcı tanıyı yapmak için iyi bir dermatoskopik muayene ve histopatolojik inceleme yapılmalıdır 3.
Dermatoskopik muayenede kırmızı lakunalar ile beyazımsı-sarımsı keratotitik alanlar anjiokeratom için karakteristiktir 5. Histopatolojik olarak epidermis altında uzanan papiller dermiste çok sayıda, genişlemiş, ince duvarlı, konjesyone kapillerler, değişken derecelerde akantozis, rete köprülerinin elongasyonu ve hiperkeratozdur 1. Olgumuzun klinik ve histopatolojik bulguları soliter anjiokeratom ile uyumlu idi.
Anjiokeratom benign olup tedavi gerektirmez fakat kanama veya kozmetik nedenlerden dolayı cerrahi eksizyon, lazer uygulaması veya elektrocerrahi yapılabilir 2. Gorse ve arkadaşları 6 potasyum tritanil fosfat lazer ile anjiokeratomanın tedavisini başarılı bir şekilde yaptıklarını bildirmişlerdir.
Yaptığımız literatür taramasında Molina ve arkadaşları 7 50 yaşında bir hastada travmayı takiben gelişen soliter anjiokeratom vakasını; Iglesias ve arkadaşları 8 41 yaşında bir soliter anjiokeratom vakasını; Naranjo ve arkadaşları 5 30 yıllık takiplerinde tespit ettikleri 65 soliter anjiokeratom olgusu bildirdiklerini tespit ettik. Nadir görülen bir vaka olması ve malign melanoma ile ayırıcı tanısına dikkat çekmek amacıyla olguyu sunmayı uygun gördük.
Kaynaklar
1)Calonje E, Wilson-Jones E. Vascular tumors. In: Elder D, Elenitsas R, Jaworsky C, Johnson B Jr, eds. Lever\'s Histopathology of the Skin, 8th ed. Philadelphia: Lippincott- Raven, 1997: 899-932.
2)Atherton DJ. Naevi and other developmental defects. In: Champion RH, Burton JL, Burns DA, Breathnach SM, eds. Rook/Wilkinson/Ebling Textbook of Dermatology, 6th ed. Oxford: Blackwell Science, 1998: 592-595.
3)Kim JH, Nam TS, Kim SH. Solitary angiokeratoma developed in one area of lymphangioma circumscriptum. J Korean Med Sci. 1988; 3: 169-170.
4)Schiller PI, Itin PH. Angiokeratomas: an update. Dermatology 1996; 193: 275-282.
5)Naranjo Sintes R, Pereda Hernandez J, Delgado Florencio V, Linare Solano J. Angiokeratoma. Apropos of 93 cases Med Cutan Ibero Lat Am 1988; 16: 255-261.
6)Gorse SJ, James W, Murison MS. Successful treatment of angiokeratoma with potassium tritanyl phosphate laser. Br J Dermatol 2004; 150: 620-2..
7)Molina Leguizamon EB, Raimondo NA. Solitary angiokeratoma. Med Cutan Ibero Lat Am 1981; 9: 247-250.
8)Iglesias PM, Cabrera HN, Gomez ML, Poledore IJ, Poledo JO, Costa JA. Angiokeratomas. Apropos of 8 cases. Med Cutan Ibero Lat Am 1983; 11: 249-256.
© 2005 Fırat Tıp Dergisi. Tüm hakları saklıdır.

