Yapılan çalışmalarda da gösterildiği gibi, iyonize hipokalseminin yoğun bakım hastalarındaki prevalansı %15-50 oranındadır ve hastanın prognozuyla yakından ilgilidir
1,6,7. Serum kalsiyum düzeyi hasta yoğun bakıma geldiğinde normal olsa bile ilerleyen günlerde PTH'nın salınımında veya aktivasyonunda yetersizlik olması, hücre içi ile dışı D3 vitamin yapımında azalma veya kalsiyum depolanmasında artış olması gibi çeşitli nedenlerle düşebilmektedir
3. Çalışmamızda da buna paralel olarak iKAL düzeyinin bakteriyal menenjitli hastalarda yoğun bakıma geldiklerinde düşük olduğu, viral menenjitli hastalarda ise normal değerlerde olduğu halde bakteriyal bir süperenfeksiyon gelişiminden sonra düştüğü tespit edildi.
Merkezi sinir sistemi infeksiyonları ve menenjitlerde, klinik belirti ve bulgular ile BOS'un biyokimyasal ve mikrobiyolojik incelemeleri sonucunda büyük ölçüde tanı konulabilmektedir. Tedavinin başarısı ve prognoz etyolojik ajanın erken tespiti ve hızla etkin tedaviye başlanması ile yakından ilgilidir 4,5. Yapılan değişik çalışmalarda bakteriyal menenjitlerde mortalite %11 ile %50 arasında değişen oranlarda bulunmuştur 10-12. Çalışmamızda da bu sonuçlara parelel olarak bu oran %22 olarak tespit edildi. Viral menenjitlerde ise %3 ile %25 değişen oranlar bildirilmiştir 4,13. Çalışmamızda bu oran ise %25 olarak bulundu ve bu sonucun olgu sayısının az olmasından kaynaklanabileceği kanaatine varıldı.
Ladenson ve ark.'nın bildirdiğine göre iyonize kalsiyum, ölçülen toplam serum kalsiyum değeri kullanılarak hesaplanmaktadır. Serum protein düzeyi ve kan pH'ı, iyonize kalsiyum değerinin doğru ölçülmesini etkileyebilmektedir 14. Çalışmamızda da kan pH'ına göre düzeltilmiş serum iyonize kalsiyum değerleri kullanılarak daha doğru sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır.
King ve ark.'ı yoğun bakım hastalarında hipokalseminin mortaliteyi artırdığı ve APACHE II skoru ile iKAL arasında negatif ilişki olduğunu bildirmişlerdir 1. Çalışmamızda bakteriyal menenjit grubunda buna paralel olarak ters bir korelasyon olduğu, viral menenjit grubunda ise herhangi bir korelasyon olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuç çalışmamızda iKAL düzeyinin, yoğun bakıma geldiklerinde bakteriyal menenjitli hastalarda düşük iken viral menenjitli hastalarda ise normal sınırlarda bulunmasıyla açıklanabilir.
Literatür araştırmamız sonucu yeterli veriye rastlayamamakla birlikte, menenjitli hastalarda yoğun bakıma geldiklerindeki iKAL düzeyinin BOS'un biyokimyasal ve mikrobiyolojik incelemeleriyle birlikte olası etyolojik ajana yönelik tedaviye erken başlanarak tedavinin başarısına katkıda bulunabileceği kanaatindeyiz.
Sonuç olarak bu çalışmada, iyonize hipokalsemiye bakteriyal ve viral menenjitli yoğun bakım hastalarında sıklıkla rastlandığı tespit edildi. iKAL düzeyinin, yoğun bakıma geldiklerinde bakteriyal menenjitli hastalarda düşük iken, viral menenjitli hastalarda normal sınırlarda olduğu; ilerleyen günlerde bakteriyal bir süperenfeksiyon gelişiminden sonra viral menenjitli hastalarda da azaldığı gözlendi. Yoğun bakıma geldiklerinde hastaların iKAL düzeyi ile APACHE II skoru arasında, bakteriyal menenjit grubunda ters bir korelasyon olduğu; viral menenjit grubunda ise herhangi bir korelasyon olmadığı gözlendi.