Eklem protezlerinde operasyon sonrası dönemde septik gevşeme hastaların % 1-4'nde görülmektedir. Revizyon cerrahisine giden hastalarda ise enfeksiyon oranı daha yüksek olarak izlenmektedir
4,5. Diğer bir komplikasyon olan aseptik gevşemenin septik gevşemeden ayırt edilmesi oldukça zor olmakla birlikte, tedavi protokolleri tamamen farklı olduğu için mutlaka ayırıcı tanı konulması gereken durumlardır.
Enfeksiyon tanısında kullanılabilecek radyonüklid görüntüleme yöntemleri; üç fazlı kemik sintigrafisi, Ga-67(Galyum-67) sintigrafisi, Tc-99m nanokolloid sintigrafisi, monoklonal antikorlar, Tc-99m HIG (Human immun globulin), FDG-PET (Florodeoksi-glukoz-Pozitron emisyon tomografisi), işaretli lökosit sintigrafisi, Tc-99m siprofloksasin sintigrafisidir6-9,10.
Üç fazlı kemik sintigrafisi kanlanma, kan havuzu ve metabolik fazları içeren bir görüntüleme çalışması olup kalça ve diz protezlerinde gevşeme-enfeksiyon ayırıcı tanısında başlangıç çalışması olarak önerilebilir. Çünkü negatif sonuçlar enfeksiyon olmadığı yönünde güçlü bir gösterge olup, hastaların konservatif olarak takibinin yapılabileceğini gösterir. Kemik sintigrafisinin enfeksiyon yönünden pozitif olması durumunda ise diğer yöntemlerle desteklenmesi gerekir11. Duyarlılığı yüksek bir yöntem olmasına rağmen aynı derecede özgül değildir. Özellikle operasyondan sonraki ilk bir yıl içinde protezleri değerlendirmek oldukça zordur. Çünkü torakanter minör ve distal femoral uçta ve şaftta belirgin fokal tutulum varlığı ve sementli protezlerde metabolik fazdaki aktivite tutulumu operasyondan sonra ancak bir yıl içinde normale dönerken sementsiz protezlerde aktivite tutulumu 2-3 yıl boyunca devam edebilir12-14.
Diz protezlerinde ise sintigrafi bulgularını değerlendirmek daha karmaşıktır. Artmış aktivite tutulumunun düzelmesi uzun süre alabilir ve sıklıkla komplikasyon olmasa bile tibial komponentteki aktivite tutulumu uzun süre devam eder. Bu nedenle tek bir kemik sintigrafisi çalışmasıyla protez komplikasyonlarının basitçe değerlendirilmesi mümkün değildir.
Çalışmamızda üç fazlı kemik sintigrafisi için sensitivite % 100, spesifite % 77.5, doğruluk % 84, pozitif prediktif değer % 65.2, negatif prediktif değer % 100 olarak bulunmuştur.
Enfeksiyon tespitinde güncel bir yöntem de mikroorganizmalarda akümüle olan işaretli antibiyotiklerle görüntülemedir. Tc-99m siprofloksasin; Tc-99m adlı radyoaktif madde ile bağlanmış sentetik geniş spektrumlu antibiyotik olan siprofloksasinden oluşan bir radyofarmasötiktir. Böylece Tc-99m ile işaretleme yapılmasının ve siprofloksasin'in geniş spektrum ile bakteri lokalizasyonu özelliğinin kombinasyonu sağlanmış olur. İnvitro çalışmalarda ve hayvan deneylerinde gösterilmiştir ki Tc-99m siprofloksasin hem gram (+) hem de gram (-) bakterilerle oluşan enfeksiyonlarda yüksek konsantrasyonlarda lokalize olmakta iken steril enflamasyonlarda veya ölü bakterilerden oluşan abselerde Tc-99m siprofloksasin akümülasyonu görülmemektedir15.
Sönmezoğlu ve ark.'nın3 51 hastalık çalışmasında işaretli lökosit sintigrafisiyle Tc-99m siprofloksasin karşılaştırılmıştır. 21 hastada protez mevcut olup 23 enfeksiyon odağı şüphesi saptanmıştır (11 kalça, 11 diz, 1 femur fiksasyon materyali). Bu grupta 12 enfeksiyon odağından 11'inde Tc-99m siprofloksasin görüntülemesi pozitif bulunmuş ve sadece yumuşak doku enfeksiyonlu 1 hastada yalancı pozitif sonuç ortaya çıkmıştır. Tc-99m lökosit görüntüleme ise sadece 7 hastada pozitif bulunmuştur. Sonuç olarak Tc-99m siprofloksasin için bu grup hastada sensitivite % 94, spesifite % 83 ve doğruluğu % 89 olarak bulunmuş iken işaretli lökosit sintigrafisinde bu oranlar sensitivite % 63, spesifite % 96, doğruluk % 77 şeklindedir.
Yapar ve ark.'ı16, Tc-99m siprofloksasin ile 1. ve 4. saatlerde görüntü aldıkları çalışmalarına kalça protezli 15, diz protezli 4 hasta dahil etmişlerdir. Bu çalışmada Tc-99m siprofloksasin tutulumunda hafif artış olması enfeksiyon açısından negatif kabul edildiğinde en iyi sonuçlar elde edildiği vurgulanmıştır. Sensitivite % 85, spesifite % 92, doğruluk oranı % 88 olarak bulunmuştur. Ancak hafif tutulum artışı enfeksiyon için pozitif kabul edildiğinde sensitivite % 92'e çıkarken spesifite % 23, doğruluk % 53'e düşmüştür. Bu çalışmada kemik-Ga-67 kombine görüntülemesinde sensitivite % 78, spesifite % 100, doğruluk oranı % 90 olarak bulunmuştur. Tc-99m siprofloksasin görüntülemesinde periprostetik bölgede hafif artmış tutulumun enfeksiyon mevcut olmadan da görülebildiği ama belirgin artmış tutulumun enfeksiyon varlığını desteklediği bildirilmiştir.
Sarda ve ark.'nın17 Tc-99m siprofloksasin'in enfektif ve nonenfektif osteoartriküler hastalıklardaki kullanımını değerlendirdikleri 27 hastalık çalışmalarında Tc-99m siprofloksasin'in sensitivitesini % 100, spesifitesini % 37, doğruluğunu % 63 olarak bulmuşlardır.Bu çalışmanın sonucunda Tc-99m siprofloksasin'in kemik eklem enfeksiyonunu göstermede yüksek sensitiviteye ve negatif prediktif değere sahip olduğu ancak enfektif ve nonenfektif osteoartriküler hastalığın ayrımının yapılmasında faydalı olmadığı bildirilmiştir. Ayrıca vasküler nekroz, fibröz displazi, romatoid ve psöriatik artritte, nonunion fraktürde yalancı pozitif Tc-99m siprofloksasin tutulumları bildirilmiştir.
Bizim çalışmamızda Tc-99m siprofloksasin sintigrafisi ile üç fazlı kemik sintigrafisi bulguları karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğinde; üç fazlı kemik sintigrafisi için sensitivite % 100 iken Tc-99m siprofloksasin sintigrafisi için % 86.6 (p<0.05); spesifite % 77.5'e % 82.8 (p<0.05); pozitif prediktif değer % 65.2'e % 68.4 (p>0.05); negatif prediktif değer % 100'e % 93.5 (p<0.05); doğruluk % 84'e % 84 (p>0.05) olarak bulunmuştur. 6 hastada yanlış pozitif Tc-99m siprofloksasin tutulumu izlenmiş olup, bunlardan 4'ü diz protezli, 2'si kalça protezli idi. Bizim çalışmamızdaki sensitivite, spesifite ve doğruluk oranlarının literatürde protez vakalarında yapılan çalışmalardaki siprofloksasin sintigrafisi ile üç fazlı kemik sintigrafisi bulguları ile korele olduğu tespit edildi3,16,17.
Sonuç olarak üç fazlı kemik sintigrafisi sensitif bir yöntem olarak enfeksiyon varlığının ekarte edilmesinde güvenle kullanılabilir. Tc-99m siprofloksasin sintigrafisi ise kolay uygulanabilir bir metod olarak üç fazlı kemik sintigrafisine göre enfeksiyon varlığının gösterilmesinde daha spesifik olup kemik sintigrafisinde pozitif bulgular mevcut olan hastalarda Tc-99m siprofloksasin sintigrafisinin birlikte kullanımı aseptikseptik gevşeme ayırımı açısından değerlendirilen hastalarda spesifiteyi arttıracaktır.