Benign tiroid patolojileri nedeniyle ameliyat edilecek hastalarda uygulanacak tiroidektominin genişliği konusunda fikir birliği yoktur, ancak cerrahi işleme bağlı komplikasyon ve ameliyat sonrası nüks oranlarının düşük olması oldukça önemlidir
1,2.
Subtotal tiroidektomi sonrasında hormon replasmanına rağmen nükslerin sık olması ve nüks sonrası yapılan operasyonlardaki komplikasyon sıklığı nedeniyle total tiroidektomi ön plana çıkmakta ve yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Delbridge tarafından, multinoduler guatrda total tiroidektominin etkinliğinin değerlendirildiği 3089 hastayı içeren çalışmada postoperatif kalıcı hipoparatiroidi, kalıcı rekürren sinir hasarı yönünden, seçilecek olan cerrahi yöntemler arasında farklılık olmadığı bildirilmiştir. Yine aynı çalışmada uzun süreli takiplerde subtotal tiroidektomi uygulanan grubta %23 nüks geliştiği belirtilmiştir5. Nüks nedeniyle tamamlayıcı tiroidektomi uygulanan hastalarda, başlangıçta total tiroidektomi uygulanan hastalara göre komplikasyon oranlarının daha yüksek olduğunu gösteren bir çok çalışma bulunmaktadır6-10.
Ameliyat sırasında tiroid dokusu superior ve medial tarafa çekilerek tiroid bezi ile posterior servikal fasya arasında ki planda disseksiyon yapmak, superior tiroid arter ve veni tiroid dokusuna yakın bağlamak, subkapsüller disseksiyonla tiroid dokusu kapsülüne yakın ve laterale doğru disseksiyon yapmak gibi teknik ayrıntılara dikkat edilmesi ile total tiroidektomide de komplikasyonların en az seviyeye indirilebileceği ileri sürülmüştür11,12.
Tiroid cerrahisi sonrası komplikasyon gelişiminde çıkarılacak tiroid dokusunun büyüklüğü, daha önce bu bölgeye uygulanmış cerrahi bir girişim varlığı ve cerrahın deneyimli ve anatomiye hakim olması ile yakından ilişkilidir. Tiroid cerrahisi sonrasında hipoparatiroidizm; tüm paratiroidlerin yanlışlıkla çıkarılmasına, kanlanmasının bozulması ve travmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir11-15.
Güncel literatürde rekürren laringeal sinir felci sıklığı %0.3 ile %1.7 arasında, kalıcı hipoparatiroidizm ise %0.7 ile %3 arasında bildirilmiştir13. Yine literatürde, subtotal rezeksiyonlar sonrası geçici hipoparatiroidizm oranları %1.6 ile %22 arasında ve total tiroidektomilerde ise %24 ile %35 arasında bildirilmiştir14.
Çalışmamızdaki komplikasyon verileri literatürde ki verilere yakın idi. Benign tiroid hastalıklarında uygun teknik ile yapılan total tiroidektomi düşük nüks ve komplikasyon oranları ile güvenle seçilecek bir tedavi yöntemidir.