38 yaşında, evli, 6 çocuklu, okuryazar olmayan, kadın hasta. Yaklaşık 12 yıl önce şüphecilik, absurd konuşma ve davranış şeklinde şikayetleri başlamış. Sanrısal bozukluk tanısıyla toplam 3 kez, Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde, bir kez de servisimizde yatarak tedavi görmüş. Olanzapin 15mg/gün, lorazepam 1 mg/gün, zuklopentiksol depo ilaçları ile taburcu edilmiş. Bu ilaçların dışında dönem dönem, trifluperazin ve risperidon etken maddeli ilaçları kullanmış. İlaçlarını düzenli olarak kullanmayan ve kontrollerine düzenli olarak gelmeyen hasta, son dönemlerde artan sinirlilik, huzursuzluk, sıkıntı hissi, evden kaçma, absurd konuşma ve davranış şikayetleriyle polikliniğimize getirildi. Muayene esnasında gergin, huzursuz, anksiyeteli olduğu gözlendi. Hastada yapılan psikiyatrik muayene sonrasında, jaluzik sanrılar, hostilite, agresyon ve dezorganize konuşma ve davranış bulguları tesbit edildi. Hastada geçirilmiş organik bir hastalık, ameliyat, alkol-madde kullanımı öyküsü mevcut değildi. Fizik muayene bulgularında patolojik bulgu saptanmadı. Yapılan beta HCG, serbest T3, serbest T4, TSH, rutin biyokimya ve hemogram düzeyleri normal olarak değerlendirildi.
Hastaya, psikiyatrik muayene sonrasında kısa psikiyatrik değerlendirme ölçeği uygulandı. Ayırıcı tanıda düşünülmesi gereken diğer psikotik bozukluklar ve kişilik bozuklukları, alınan anamnez ve yapılan psikiyatrik muayeneyle dışlandıktan sonra, DSM-IV-TR'ye (5) göre sanrısal bozukluk tanısı konuldu. Hastaya amisülprid 200 mg/gün ilaç tedavisi başlandı. Amisülprid dozu tedricen arttırılarak 800 mg/güne kadar çıkarıldı. Tedavinin 5. gününde hastadan kontrol amaçlı kan prolaktin düzeyi istendi. Prolaktin düzeyi 238 ng/mL olarak ölçüldü. Ancak hasta galaktore bulgusu tarif etmedi.
Laboratuar hatalarından kaynaklanabilecek yanlış sonuçları dışlamak amacıyla tekrar kan prolaktin düzeyi istendi ve sonuç bir önceki ile aynı değerde bulundu. Prolaktin artışı, antipsikotik ilaçlarla gelişen düzeylerden çok yüksek olduğundan, organik nedenleri dışlamak amacıyla beyin MRG'si istendi. İstenen nöroloji konsültasyonu sonrasında sonuç normal olarak değerlendirildi. Amisülprid ilacı kesilerek yerine aripiprazol 5 mg/gün başlandı ve 30mg/güne kadar çıkarıldı. Yatışının 10. ve 13. günlerinde yapılan prolaktin ölçümleri sırasıyla, 33.5 ng/mL ve 5.1 ng/mL olarak belirlendi. Yakınları tarafından ilaç uyumsuzluğu tarif edilen hastaya zuklopentiksol depo/ayda bir ilaç tedavisi başlandı. Şikayetlerinde düzelme olan hasta aripiprazol 30 mg/gün ve aylık depo zuklopentiksol tedavisi ile kontrol randevusu planlanarak taburcu edildi.