Tüberküloz peritonit gelişmesinde siroz, AIDS, diyabet, malignite ve periton diyalizi predispozan faktörlerdir
4. Klinik bulguların karın ağrısı, ateş, kilo kaybı, iştahsızlık gibi nonspesifik olması nedeniyle tanısı zordur
6. Lokalize veya jeneralize asit peritoneal tüberküloz olgularında en sık izlenen klinik bulgudur
1,4. Tüberküloz peritonite plevral efüzyon da sıklıkla eşlik etmektedir
3,4. Koç ve ark
7 tüberküloz peritonit tanısı alan 22 olgunun tümünde intraabdominal asit saptamışlar. Bizim olgumuzda da dikkati çeken ilk bulgusu intraabdominal asit ve buna bağlı karın distansiyonu idi. Hastalığın tanısında periton sıvısının makroskopik görünümü, mikroskobik, biyokimyasal ve mikrobiyolojik incelemesi oldukça önemlidir. Tüberküloz peritonit olgularında periton sıvısı eksüdatif özellikte olup mikroskopik incelenmsinde lenfosit hakimiyeti ile artmış hücre varlığı, artmış protein ve azalmış glukoz seviyeleri görülebilmektedir
2,8. Bizim olgumuzun periton sıvısı incelemesinde protein artmış, glukoz azalmış idi.
Tüberküloz peritonitin kesin tanısı, periton sıvısında tüberküloz bakterisinin görülmesi veya üretilmesi ve/veya periton biyopsisinin histopatolojik incelemesinde kazeifikasyon gösteren kronik granülomatoz iltihap saptanması iledir 2,9. Asit sıvısında ADA saptanması da tanıyı destekleyici bir yöntemdir 10. Görüntüleme yöntemlerinden ultrasonografi de büyümüş mezenter ve retroperitoneal lenf bezleri ile asit sıvısı gösterebilir 11. Bazı olgularda tanı için laparotomi gerekebilir 3,9. Olgumuzun ultrasonografik incelemesinde mezenter lenfadenopati ve asit saptanırken kesin tanı laparoskopik olarak alınan periton biyopsi örneğinin histolojik incelenmesinde kazeifikasyon nekrozu gösteren kronik granülomatöz inflamasyon gösterilmesi ile konuldu.
Bilgisayarlı tomografi (BT), preoperatif peritoneal tüberkülozis olgularında daha sensitif bir görüntüleme yöntemidir. Ha ve ark 12 preoperatif peritoneal tüberkülozis olgularında BT’nin prediktif değerinin %69 olduğunu belirtmişlerdir. Ülkemizden 11 olgulu bir çalışmada hastaların BT bulguları değerlendirilmiş ve hastaların tamamında asit saptanmıştır 13. Biz de olgumuz batın tomografisinde yaygın asit saptadık.
Yüksek serum CA-125 seviyesi over kanseri teşhisinde önemli bir belirteçtir. Tüberküloz peritonit over kanserini taklit etmektedir. Literatür verilerinde tüberküloz peritonitli olgularda bizim olgumuzda olduğu gibi serum CA-125 seviyelerinde yüksek olduğu bildirilmektedir. 10,14-16. Koç ve ark 7 peritoneal tüberkülozis tanısı ile izlenen 22 olgunun 20’sinde serum CA-125 seviyelerinde artış saptamışlardır. Tanıda karşılaşılan zorluklar nedeniyle yüksek CA-125 değerleri saptandığında tüberküloz peritonit mutlaka dışlanmalıdır. Tanı yöntemlerinden tüberkülin deri testi %70 hastada pozitifken, negatif sonuçlar tek başına tanıyı dışlayamamaktadır 2. Aynı zamanda Quantiferon testi de tüberküloz açısından özgül bir test olmamakla beraber, tanıyı desteklemektedir 17. Bizim olgumuzunda da PPD testi negatif iken ikinci kez yapılan Qu-antiferon testi pozitif bulundu.
Tüberküloz peritonit; basilin periton boşluğuna bağırsak duvar yolu ile genital organlardan komşuluk yolu ile veya hematojen yolla yayılması ile oluşmaktadır 3,6.