Çalışmamıza nöropatiye neden olabilecek herhangi bir hastalığı olmayan 30 (12E/18K) kontrol ve DM tanısı almış 52 (21E/31K) hasta dâhil edildi (Tablo
1).
Hasta ve kontrol grupları arasında cinsiyet, yaş ve vücut kitle indeksleri (VKİ) dağılımı arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0.05). Diyabetik hastaların hastalık süresi yıl olarak ortalama 9.21 ± 4.15 (min: 2; maks: 20) ve NSS 4.10 ± 1.82 (min: 1; maks: 9) idi. Kontrol grubundaki katılımcıların 5'inde superfisial peroneal, 8'inde safen duyu yanıtları elde edilemedi. Sural, medial plantar ve medial dorsal peroneal kutanöz duyu yanıtları tüm kontrol grubu katılımcılarından elde edildi.
Diyabetik hastaların 15'inde sural, 29'unda superfisial peroneal, 33'ünde safen, 31'inde medial plantar ve 31'inde medial dorsal peroneal kutanöz duyu yanıtları elde edilemedi. Çalışılan tüm duyu yanıtlarının latans, amplitüt ve hızlarının gruplara göre dağılımı Tablo 2'de gösterilmiştir.
Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 2: Duyu yanıtlarının latans, ampiütüt ve hızlarının gruplara göre ortalama, standart sapma ve p değerleri |
Sural duyu çalışmasında kontrol ve diyabetik hasta grubundan elde edilen yanıtların latans değerlerinde anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0.05); amplitüt değerleri ve hızlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı (p<0.01). Süperfisial peroneal duyu ve Safen duyu çalışmalarında sırasıyla kontrol ve diyabetik hasta grubunun latans değerleri ile hızlarının istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermediği (p>0.05), amplitüt değerlerinin ise anlamlı derecede farklılık gösterdiği görüldü (p<0.01; p<0.05). Medial plantar duyu çalışmasında kontrol ve diyabetik hasta grubundan elde edilen yanıtların sırasıyla latans, amplitüt ve hızlarında anlamlı bir fark olduğu saptanmadı (p<0.01; p<0.01; p<0.05).
Medial dorsal peroneal kutanöz duyu çalışmasında kontrol ve diyabetik hasta grubundan elde edilen yanıtların latans değerlerinde anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0.05); amplitüt değerleri (p<0.01) ve hızlarında (p>0.05) ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmadı.
Araştırmamızda tüm katılımcılar, hastalık mevcudiyeti göz önüne alınmadan her bir duyu yanıtı için yanıt elde edilen ve elde edilemeyen olarak iki gruba ayrıldı ve VKİ leri karşılaştırıldı. Sural ve safen duyu yanıtları amplitüdü ile VKİ arasında zayıf korelasyon bulundu. Superfisial peroneal, medial plantar ve medial dorsal peroneal kutanöz duyu yanıtları ile VKİ arasında anlamlı korelasyon yoktu. İncelenen tüm duyu yanıtlarının hız ve latansları ile VKİ arasında anlamlı korelasyon yoktu (sural duyu: p=0.01; r=-0.242; safen duyu: p=0.05; r=-0.257; Superfisial peroneal: p>0.05; r=-0.107; medial plantar: p>0.05; r=-0.042; medial dorsal peroneal kutanöz p>0.05; r=-0.002).
Diyabetik hastalardan elde edilen duyu yanıtlarının latans, amplitüt ve hızları hastalık süreleri ile karşılaştırıldığında safen duyu yanıtının amplitüdü ile hastalık süresi arasında zayıf bir korelasyon gözlendi (p=0.05; r=-0.322). Safen duyu yanıtının latans ve hızları hastalık süresi arasında korelasyon yoktu. Bunun yanında sural, superfisial peroneal, medial plantar ve medial dorsal peroneal kutanöz duyu yanıtlarının latans, amplitüt ve hızları ile hastalık süresi arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı.
Çalışmaya dahil edilen diyabetik hastaların her bir duyu yanıtı için yanıt elde edilen ve elde edilemeyen olarak iki gruba ayrılıp NSS ortalamaları karşılaştırıldı.
Diyabetik hastalardan elde edilen duyu yanıtlarının latans, amplitüt ve hızları NSS ile karşılaştırıldığında medial plantar duyu yanıtının latansı ile NSS arasında orta derecede korelasyon; superfisial peroneal duyu amplitüdü ile NSS arasında zayıf, safen duyu amplitüdü ile NSS arasında zayıf ve medial dorsal peroneal kutanöz duyu ve NSS arasında orta derecede korelasyon bulundu.
Diyabetik hastalar rutin sinir ileti incelemeleri sonucuna göre 3 gruba ayrıldı. 20 hastanın rutin sinir ileti incelemeleri normaldi (grup 1). 6 hastada nöropati (grup 2; bu hastaların hepsinde sadece karpal tünel sendromu mevcuttu) ve 26 hastada polinöropati bulguları (grup 3) saptandı.
Grup 1 hastaların 4 ünde süperfisial peroneal, safen, medial plantar ve medial dorsal peroneal kutanöz duyu yanıtları; grup 2 hastaların 1 inde sural, 4 ünde süperfisial peroneal ve 5 inde safen, medial plantar ve medial dorsal peroneal kutanöz duyu yanıtlar; grup 3 hastaların 14 ünde sural, 21 inde süperfisial peroneal, 23 ünde safen ve 22 sinde medial plantar ve medial dorsal peroneal kutanöz duyu yanıtları elde edilemedi.
Çalışılan duyu yanıtlarının latans, amplitüt ve genlikleri hasta alt grupları arasında karşılaştırıldığında gruplar arasında sural duyu yanıtının latans, amplitüt ve hızı; süperfisial duyu yanıtının latans ve amplitüdü; safen duyu yanıtının hızı ve medial plantar duyu yanıtının amplitüdünde anlamlı farklılık görüldü (p<0.01; p<0.01; p<0.01; p<0.05; p<0.01; p<0.05; p<0.01) (Tablo 3).
Hasta alt grupları ile elde edilen duyu yanıtların latans. amplitüt ve hızları arasındaki ilişki değerlendirildi (Tablo 4,5,6). Grup 1 hastalık ile medial plantar duyu yanıtı latans ve amplitüdü, medial dorsal peroneal kutanöz duyu yanıtı amplitüdü arasında zayıf düzeyde ilişki saptandı (r=0.265; r=-0.259; r=-0.292). Grup 2 hastalık ile superfisial duyu yanıtı latans ve amplitüdü, safen duyu yanıtı latans, amplitüt ve hızı, medial plantar ve medial dorsal peroneal kutanöz duyu amplitüdü, arasında zayıf düzeyde ilişki saptandı (r=0.260; r=-0.210; r=0.230; r=-0.260; r=-0.240; r=-0.230; r=-0.210).
Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 4: Hastalık süresi ile duyu yanıtlarının ileti hızı. latans ve amplitüt değerleri arasındaki korelasyon |
Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 5: Nöropati semptom skoru ile duyu yanıtlarının ileti hızı, latans ve amplitüt değerleri arasındaki korelasyon. |
Grup 3 hastalık ile sural duyu yanıtı amplitüdü arasında orta derecede; sural duyu yanıtı latans ve hızı, süperfisial peroneal duyu yanıtı amplitüdü, medial plantar duyu yanıtı latans, amplitüt ve hızı arasında zayıf düzeyde ilişki saptandı (r=-0,500; r=0.420; r=-0.440; r=-0.370; r=0.240; r=-0.330; r=-0.280).
Sural duyu yanıtı dışında kalan diğer dört duyu yanıtlarından herhangi birinin alınıp alınmaması ile hasta alt grupları arasındaki ilişki değerlendirildi. Diğer duyu yanıtlarının elde edilip edilmemesi ile grup 1 ve grup 2 hastalık arasında zayıf düzeyde; grup 3 hastalık ile orta düzeyde ilişki bulundu (r= -0.284; r= -0.187; r=-0.524). Bu dört duyu yanıtından herhangi birinin alınıp alınmaması ile hastalık süresi ve NSS arasında zayıf, VKİ arasında orta derecede ilişki olduğu görüldü
(r=-0.199; r= 0.191; r=-0.625). Hasta grubu alt gruplara ayrılmadan sural duyu yanıtının alınıp alınmaması ile diğer dört duyu yanıtından herhangi birinin alınıp alınması arasında zayıf-orta düzeyde ilişki saptandı (r=0.473; p<0.01) (Tablo 7,8).
Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 7: Sural duyu yanıtı dışında kalan diğer dört duyu yanıtlarından herhangi birinin alınıp alınmaması ile hasta alt grupları arasındaki korelasyon tablosu. |
Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 8: Sural duyu yanıtı dışında kalan diğer dört duyu yanıtlarından herhangi birinin alınıp alınmaması ile hastalık süresi. NSS ve VKİ arasındaki korelasyon tablosu. |